bułki - 33426 przepisów (strona:384/2229)

Kotlety Mielone z Musztardą 125

mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki musztardy kremskiej firmy Orzech 2 łyżki gęstej śmietany 18% albo 24% 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szkl bułki tartej sól pieprz olej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, cebulę kroimy, najlepiej w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. 2. Dodajemy także natkę pietruszki, musztardę(...)śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. 3. Całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy sznycelki, kształt wedle uznania, oprószamy bułką tartą. Smażymy na oleju z obydwóch stron

Dziś Ja gotuje
Ryba zapiekana w piekarniku 140

nadaje się odfiletowany kawałek świeżej ryby morskiej takiej jak dorada,dorsz,mintaj, łosoś lub sola. Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć rybę na papierze do pieczenia skórą pod spód Posypać bułką

zielonacukinka
Przepis na kotlety mielone - pieczone lub smażone 138

przygotowania kotletów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 9 kotletów 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 cebula (około 120 g ) 1 kajzerka (lub pół dużej bułki) około szklanki mleka lub wody pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kotlety mielone Przygotowanie: Bułkę(...)przez około 2 minuty, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwilę smażę, tak aby cebula lekko się zrumieniła. Wypłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do mięsa. Bułkę dobrze odciskam i dodaję do mięsa. Dodaję jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie wyrabiam dłonią. Po wyrobieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Z tak przygotowanej

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańskie kotlety z fasoli 228

makroelementów. Jest między innymi cennym źródłem wapnia w diecie. Dlatego warto włączyć takie kotlety do swojego jadłospisu. 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (jaś) 2 cebule 3 łyżki majeranku czerstwa bułka 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Fasolę namaczamy przez noc. Odlewamy wodę z moczenia i wlewamy świeżą. Dodajemy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i łyżeczkę soli. Fasolę(...)godziny w garnku, lub 30 minut w szybkowarze). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Do miski wrzucamy ugotowaną fasolkę, cebulę, namoczoną i odciśniętą z wody bułkę oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką, aż nie powstanie jednolita masa. Z masy fasolowej formujemy kotleciki (dobrze przy tym namoczyć ręce w zimnej wodzie, wtedy masa nie będzie się przyklejać). Można

Dieta bez mleka
Pierogi z mięsem 118

mąka pszenna - 500 g woda ciepła- ok 250 ml olej - 2 łyżki sól- szczypta FARSZ: mięso wieprzowe ugotowane - 500 g cebula - 2 szt czosnek - 1 ząbek jajko 1 szt bułka mała - 1 szt mleko - 1 szkl majeranek - 1 łyżeczka sól pieprz cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. na patelni rozgrzać olej(...)wsypać cebule z czosnkiem. bułkę namoczyć w mleku dobrze i odcisnąć. ugotowane mięso zmielić w maszynce, dodać przesmażoną cebule z czosnkiem i odciśnięta bułkę. doprawić do smaku i dobrze razem wymieszać i odstawić na ok 30 minut. mąkę przesiać przez sito na stolnice zrobić w środku dołek,  wlać olej i ciepłą wodę szybko zarabiając ciasto, ugniatać

Camilla w kuchni
Bułeczki jogurtowe 100

poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez 12 – 15 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 102

pokrojone drobno pieczarki, sól, paprykę ostrą i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko wymieszać i podsmażyć, by pieczarki były miękkie. Dodatkowo: * plastry żółtego sera (tyle ile będzie krokietów) * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Na środku każdego naleśnika położyć plaster sera, nie dużą ilość mięsnego farszu. Po obu brzegach naleśniki złożyć do środka, po przeciwnych brzegach naleśnika zwijać w rulon(...)jednej miski wbić jajka, rozklepać. Do drugiej wsypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony

Zrób to smacznie
Gołąbki oszukane 161

coolwrap , a tym razem takie oszukane gołąbki robi się szybko,a są naprawdę smaczne.  kapusta  coolwrap 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 1o dkg ryżu 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koncentrat pomidorowy  bulion lub woda wegeta marchewka 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać(...)kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do garnka, zalać koncentratem wymieszanym z bulionem, dodać marchewkę i przyprawy .Gotować około 1 godziny.Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek

Moje domowe kucharzenie
Pulpeciki w musztardowym sosie Dijon 137

podać tradycyjnie z ziemniakami, albo z kaszą gryczaną lub np. jak ja z makaronem. PULPECIKI w SOSIE DIJON Składniki: pulpeciki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia pulpetów tłuszcz do smażenia sos: 3 szkl bulionu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki mąki(...)szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: pulpeciki: Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą z odrobiną wody (tyle aby bułka zmiękła),sól i pieprz. Składniki mieszamy, a następnie formujemy małe kulki. Pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiany kolor z każdej strony. Obsmażone pulpety przekładamy do gotującego się bulionu z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy

Bon appetit mon amie
Paluszki rybne 111

sklepie ich cena jest niby w porządku jak na rybę, ale ryba jest wątpliwa, a panierka to ponad 50 % całej masy, co w rezultacie daje nam bardzo drogą bułkę tartą. Ja i tak idę nieco na łatwiznę, bo do przygotowania kupuję rybę w kostce, bardzo ułatwia mi to sprawę. Kostkę dzielę na 4 paluszki. Kotlety  ryby goszczą(...)złocą. Tak małe kawałki ryby nie wymagają długiej obróbki cieplnej. Co to jest panko? Japońska panierka panko to kawałki białego pieczywa, które są o wiele grubsze aniżeli w naszej bułce tartej. Używa się jej tak samo jak bułki tartej, ale w rezultacie daje ona o wiele lepszy efekt, danie wykonane przy użyciu panko jest bardziej chrupiące. Paluszki rybne przepis Potrzebujemy

MamaOskarka
Zapiekany por 118

przygotowania pieczonych porów. 4 średniej wielkości pory 2 łyżki masła 2 jajka 15 dkg serka kremowego (light cheese) 10 dkg jogurtu naturalnego 5 dkg sera parmezan 3 łyżki bułki tartej szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli Jak przygotować zapiekankę z porów . Pory umyć a następnie przekroić każdego na pół. Włożyć do garnka, wsypać łyżeczkę soli i gotować przez 7-8 minut(...)Podgotowane pory odlać z wody i wystudzić. W miseczce wymieszać jajka, serek kremowy, parmezan, jogurt oraz szczyptę pieprzu. Masło rozpuścić i kiedy płynne dodać bułkę tartą. Wymieszać. Pory ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać dokładnie masą z misecki i posypać po wierzchu bułką tartą z masłem. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut. Zapiekany

mecooks
Kotlety z cukinii, kurczaka i boczku 122

różnorodne. Polecam na rodzinny obiad! 1 mała cukinia 200 g fileta z kurczaka 50 g wędzonego boczku 1 cebula 5 różyczek kalafiora 1/3 żółtej papryki 2 jajka 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Liść lubczyku Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.  Filet z kurczaka oraz wędzony boczek siekamy(...)drobno. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz żółtą paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość zagniatamy na zwartą masę. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony

VioletoweKucharzenie
Strudel jabłkowy 120

Składniki: ciasto: 150g mąki 75ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta) 3 łyżki brązowego cukru 1łyżeczka cynamonu 3 łyżki bułki tartej 80g masła cukier puder i płatki migdałów do posypania Żółtko rozmącić w wodzie z solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę z żółtkiem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(...)przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie jak bibuła. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo na obrusie, posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x75cm. Rozciągnięte ciasto położyć na obrusie

Obiad gotowy
ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ I SEREM 532

plastry schabu bez kości * 4 plastry sera * 4 plastry szynki konserwowej * sól, pieprz do oprószenia mięsa * przyprawa do schabowych do oprószenia mięsa (użyłam  Skworcu ) * 1 jajko * bułka tarta do panierowania mięsa * olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu rozklepać bardzo cienko za pomocą tłuczka (na mięso kładę woreczek, aby nie "rozrywać" mięsa). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą(...)pieprzem i przyprawą do schabowych. Na tak przygotowane mięso kłaść plasterek sera i szynki, zwijać w rulonik. W miseczce rozklepać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdą roladkę obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć roladki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym (w razie potrzeby roladki podpiec jeszcze chwilę

Zrób to smacznie
KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ 118

takie dwa w jednym. Składniki:  450 g filetów rybnych ( dorsz , mintaj) 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki) 1 cebula sok z 1/2 cytryny  3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko  sól,pieprz koperek bądź natka pietruszki  Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić(...)dzień wcześniej). Filety pokroić, zmielić razem z zimną kaszą jaglaną. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kaszę wymieszać z rybą posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem, cebulą,jajkiem bułką tartą,sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem.  Wilgotnymi dłońmi uformować z masy jednakowej wielkości kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor. Z tej ilości wychodzi

Niespełnione zdolności kulinarne