bułki - 33426 przepisów (strona:377/2229)

WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ 165

szklanki gorącej wody  50 g masła 1/2 papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA:   SOS PAPRYKOWY(...)łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli BUŁKI HAMBURGEROWE WYKONANIE Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i prażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając.  Dodajemy 10 g masła i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 2 szklanki gorącej

cool and minty
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 169

filetów z łososia 300 g filetów z dorsza 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku skórka otarta z ½ cytryny 4-5 łyżek bułki tartej 1 jajko 3 łyżki posiekanego koperku sól, czarny pieprz   Sos:   400 ml śmietanki 30% UHT skórka otarta z ½ cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki(...)oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.     Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około

kuron.com.pl
Klopsiki w kremowym sosie koperkowym 286

Dziś proponuje kuleczki mięsne zatopione w pysznym, kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką. Palce lizać!     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół(...)inny podobny) 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia       *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia *** *** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które

Blog z Apetytem
Babka marmurkowa 142

mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 g kakao bez cukru ponadto: polewa czekoladowa 100 g płatków kokosowych 1/2 łyżeczki margaryny 2-3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Białka ubijamy z cukrem pudrem. Ubite białka z cukrem pudrem dodajemy do żółtek z oliwą z oliwek(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy oraz mleko. Delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao. Keksówkę smarujemy tłuszczem, a następnie obsypujemy bułka tartą. Nadmiar bułki tartej usuwamy. Ciasto do keksówki wlewamy naprzemienne, czyli porcja jasnego ciasta, a następna warstwa to porcja ciasta z kakao. Pieczemy przez 40-50 minut

Moja smaczna kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 197

buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki na kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu Przepis na domowe kopytka(...)Uwaga: kopytka należy robić z ziemniaków ostudzonych, albo gorących- bezpośrednio po ugotowaniu. W przeciwnym razie będą potrzebowały dużej ilości mąki i będę twarde. Przepis na pulpety w sosie koperkowym Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone , wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki , a następnie obtaczamy je w mące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kotlety mielone z indyka 164

Czas przygotowania 45 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 45 min Ingredients 400 g filetu z indyka 1 łyżka posiekanego koperku 1 czerstwa bułka * 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko pieprz biały sól Dodatkowo 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej masło Instructions Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy

Wędrówki po kuchni
SAŁATKA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 236

warzyw i sosu a także świetny efekt wizualny kolorowych warstw w szklanej misce. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach. W oryginalnych przepisach w skład wchodzą też bułki a czasem dodatkowo grzanki. Ja pomijam je zawsze, ale w wersji LCHF również można użyć po prostu keto bułek jeśli macie na to ochotę. Składniki – sałatka cheesburgerowa(...)pozostała część mięsa pozostały sos pokrojone w kostkę ogórki kiszone starty ser żółty pozostała sałata lodowa Sałatka cheesburgerowa może być podawana z ułożonymi na wierzchu, przekrojonymi na pół keto bułkami tak jak w oryginalnych wersjach. Ponadto osoby trzymające wysokie tłuszcze podbicia makro mogą użyć bardziej tłustego mięsa a do sosu dodać delikatne w smaku oleje takie jak lniany, z awokado

Ola la LCHF
Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro) 164

miękkości. Ugotowane odstawiamy do wystygnięcia. Blendujemy brokuły i ziemniaki na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy parmezan, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oraz bułkę tartą (ok. 1-2 łyżki); jeżeli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.  Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy(...)bułce tartej i  wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pulpeciki pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; w połowie pieczenia pulpeciki odwracamy na druga stronę. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2  szalotki  pokrojone w drobn ą  kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez

La grande e la piccola cuoca
Drobiowe nadziewane „Maczugi ” , super obiad 168

kuchni .. Składniki na 3 osoby : 3 duże podudzia , pałki drobiowe 6 pieczarek 1 cebula 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku tarty żółty ser , około 1 dużej łyżki 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku Pieczarki i cebule drobniutko siekamy . Doprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem do smaku Smażymy na małej ilości tłuszczu , aż zmiękną i się zezłocą . Odstawiamy(...)trochę wprawy . Solimy , pieprzymy do smaku . Smażone pieczarki i cebulę , mieszamy z serem i upychamy do udek . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakrywamy otwór plastrem szynki , obtaczamy w jajku , następnie w bułce . Trzeba to robić ostrożnie ,żeby się nie porozpadały . Po obtoczeniu w bułce i jajku najlepiej podwójnie , lekko ugniatamy formując kule . Odstawiamy do lodówki na godzinę , żeby przy smażeniu się

Ogrodnik w podróży
Łatwe kotlety jajeczne 173

prosty i niedrogi sposób na smaczny obiad. Świetnie pasuje do nich surówka, sałatka obiadowa lub sos Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 1 świeże jajo 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia szczypiorek sól i pieprz olej do smażenia   Obłupione jajka wrzuć do miski i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj jajko, posiekany szczypiorek, 2-3 łyżki bułki(...)tartej oraz pieprz i sól (dobrze dopraw, by nie były mdłe) . Całość wymieszaj na jednolitą masę. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.   Z powyższych składników wyszło mi 5 kotlecików jajecznych o średnicy 7 cm.           Do kotletów jajecznych polecam… * Surówkę z marchewki

Kulinarne S.O.S.
Kotlety rybne siekane 137

obiadowe, które można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, duszonymi warzywami, surówkami lub sałatkami obiadowymi. Składniki: 1 kg filetów rybnych 1 mała cebula 5 łyżek mleka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka natki pietruszki sól i pieprz olej do smażenia   Filety rybne i obraną cebulę pokrój w drobniutką kostkę. Przełóż do dużej miski i dodaj pozostałe składniki – jajko(...)mleko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz (dobrze dopraw, by miały wyrazisty smak) . Całość dokładnie wymieszaj. Dłońmi formuj nieduże kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.   Do kotletów świetnie nadają się gatunki… morszczuk, mintaj, limanda, sandacz, panga, tilapia, miruna, dorsz, sola.           Do kotletów

Kulinarne S.O.S.
Cordon bleu z kurczaka 144

SKŁADNIKI: – 1 duża pierś kurczaka – 2 plasterki szynki – 4 plasterki sera gouda – 1 jajko rozmiar L – 3-4 łyżki mąki – 3-4 łyżki bułki tartej – 300-400 ml oleju do smażenia – 1 łyżka musztardy dijon – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby uzyskać 2 cienkie piersi(...)przygotowane kotlety włóż na 20-30 minut do zamrażarki, mięso powinno zesztywnieć ale nie zamrozić się. Przygotuj składowe panierki – do misek włóż osobno mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Po wyjęciu mięsa z zamrażarki odwiń kotlety z folii, obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Smaż cordon bleu w dużej ilości rozgrzanego oleju. Mięso powinno smażyć się

nietylkopasta.pl
Kotlety Mielone z Musztardą 146

mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki musztardy kremskiej firmy Orzech 2 łyżki gęstej śmietany 18% albo 24% 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szkl bułki tartej sól pieprz olej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, cebulę kroimy, najlepiej w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do mięsa. 2. Dodajemy także natkę pietruszki, musztardę(...)śmietanę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. 3. Całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy sznycelki, kształt wedle uznania, oprószamy bułką tartą. Smażymy na oleju z obydwóch stron

Dziś Ja gotuje
Ryba zapiekana w piekarniku 163

nadaje się odfiletowany kawałek świeżej ryby morskiej takiej jak dorada,dorsz,mintaj, łosoś lub sola. Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć rybę na papierze do pieczenia skórą pod spód Posypać bułką

zielonacukinka
Przepis na kotlety mielone - pieczone lub smażone 170

przygotowania kotletów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 9 kotletów 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 cebula (około 120 g ) 1 kajzerka (lub pół dużej bułki) około szklanki mleka lub wody pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kotlety mielone Przygotowanie: Bułkę(...)przez około 2 minuty, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwilę smażę, tak aby cebula lekko się zrumieniła. Wypłukaną i osuszoną natkę pietruszki drobno kroję i dodaję do mięsa. Bułkę dobrze odciskam i dodaję do mięsa. Dodaję jajko, cebulę z czosnkiem, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie wyrabiam dłonią. Po wyrobieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Z tak przygotowanej

Uwaga Babcia Gotuje