bułki - 33426 przepisów (strona:371/2229)

Kotleciki z tuńczyka z koperkiem 122

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek koperku 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka M+ 1 do panierki 4 łyżki mąki pszennej  sól pieprz  bułka tarta 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy jeszcze z minutę. 2. Tuńczyka odsączamy(...)dodajemy posiekany koperek, jajka, naszą cebulę, mąkę i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy (soli musimy dać troszkę więcej). 3. Na jednym talerzyku widelcem roztrzepujemy jajko, na drugi dajemy bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcje masy formujemy kotleta i najpierw panierujemy z jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami

kruche babeczki
Mielone i ziemniaki z piekarnika 142

Kotlety mielone, tym razem pieczone a nie smażone.A razem z kotlecikami pieczone ziemniaczki.  50 dag mielonego mięsa wieprzowego  1 mała cebula ½ bułki pszennej  1 jajko 2 łyżki zimnej wody  sól, pieprz, majeranek ziemniaki  przyprawa do ziemniaków olej Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z olejem i przyprawą do ziemniaków i solą. Ziemniaki(...)wyłożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą, obtoczyć w bułce tartej i układać na blaszce . Wstawić do piekarnika (zimnego), ustawić grilla i piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut

Moje domowe kucharzenie
Filet z kurczaka w klasycznej panierce 153

Filet z kurczaka panierce czyli klasyka w kuchni. I coś w tym chyba jest, że klasyka smakuje najlepiej. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 jajka szklanka bułki tartej szklanka mąki pszennej olej lub masło do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka Przepis: Filety pokroić na mniejsze kawałki, Delikatnie roztłuc lub zmiękczyć nakłuwaczem do mięsa, Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką, Jajka(...)rozbełtać w misce, przygotować dwa talerze jeden na bułkę tartą, drugi na mąkę, Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej, Kotlety smażyć na złoto, z obu stron, Polecam smażyć na maśle klarowanym lub maśle z dodatkiem oleju. (Kotlety smakują dużo lepiej) Podawać z ziemniaczkami i buraczkami. Artykuł Filet z kurczaka w klasycznej

tyfranbox
ZUPA GULASZOWA ORAZ RECENZJA GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT 117

także przepis na pulpeciki w sosie pieczarkowo- paprykowym  (przepis tutaj) . Pulpeciki te również przygotowałam w garnku Happycall.  Składniki: * 500 g mięso mielonego wieprzowego * 2-3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone papryki * 350 g pieczarek * 1 cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam  Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone, dodać bułkę tartą, całe jajko, sól, czosnek i przyprawę. Dłońmi dobrze wyrobić mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni

Zrób to smacznie
Pieczeń rzymska 118

aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach  (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu(...)takiego pieczystego jest bardzo wskazane. Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz. Dosypałam paprykę suszoną w płatkach - bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu. Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami

Pieprzyć z Fantazją
krokiety ruskie 120

mleka 1-2 jajka 1 szczypta soli tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z gotowego ciasta smażymy partiami cienkie naleśniki. składniki na panierkę: 2 jajka bułka tarta wykonanie krokietów: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w ruloniki, zawijając brzegi do środka. Jajka rozkłucamy na talerzu, na osobnym talerzu nasypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ruloniku(...)maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym, czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Domowe bułeczki orkiszowe 100

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić  okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać

Wymiar Zdrowia
Roladki Hebrajki 122

berlinka ·        Opakowanie serka topionego w plastrach ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Olej do smażenia ·        Pieprz(...)posiekane jajko. 4.   Na każdym kawałku mięsa układamy po plasterku sera. 5.   Następnie po łyżce farszu. 6.   Zwijamy w roladki. 7.   Mąkę wsypujemy do naczynia, bułkę tartą do osobnego naczynia i do trzeciego naczynia wbijamy jajka roztrzepane widelcem. 8.   Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej

Kulinarna Chwila
Zapiekanka z sezonowych warzyw 112

omlet. Ostatecznie nie wiemy jak nazwać dzisiejsze danie. Może pomożecie? Zapiekanka z sezonowych warzyw SKŁADNIKI: - połowa średniej dyni - 1 cukinia - 4 cebule - 3 papryki - 250g sera żółtego - 4 jajka - bułka tarta - przeprawy (ostra papryka, sól, pieprz, kminek, bazylia, tymianek) Dynię oraz cukinię obieramy, ścieramy na tarce (drobne oczka), odkładamy do osobnych naczyń, solimy i zostawiamy aby oddały wodę. To samo(...)jednego, większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki, odciskając wcześniej nadmiar wody, szczególnie z dyni, cukinii oraz papryki. Wbijam jajka i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niego przygotowane przez nas warzywa. Z góry posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok 45 minut w 190 stopniach pod folią aluminiową (ostatnie 15 minut bez folii, żeby

Związek na patelni
SZARLOTKA DYNIOWA 118

obranego miąższu z dyni (u nas hokkaido) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka wody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu sok z 1 cytryny 1-2 łyżki bułki tartej (w zależności od ilości płynu w dyni) masło do wysmarowania formy Jak zrobić? Masło siekam z mąką, cukrem, solą. Dodaję jajko i zagniatam szybko elastyczne, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi(...)kostkę. Wrzucam na głęboką patelnię, dodaję cukier, sok z cytryny, wodę i duszę do miękkości dyni, ale uważając, żeby się nie rozpadła. Następnie doprawiam cynamonem, kardamonem i mieszam z bułką tartą. Jeśli dynia zawiera zbyt dużo płynu, można dodać nieco więcej bułki tartej - służy do zagęszczenia i sklejenia nadzienia. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni Celsjusza.  Dno tortownicy smaruję masłem

W kuchni Karmel-itki
Tort pomarańczowo- czekoladowy 168

language:EN-US;}   Składniki na 3 placki pomarańczowe: 15 jajek 1½ szklanki cukru 300g orzechów włoskich 3 łyżka kakao 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 15 łyżek drobnej bułki tartej 3 pomarańcze Krem: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 2 kostki masła 1 kieliszek spirytusu Polewa: 100ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej(...)samo rozdzielić pozostałe. Rozdzielamy na trzy części także pozostałe składniki na biszkopty (po 5 jajek, ½ szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek bułki tartej) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, a następnie masę pomarańczowo orzechową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone 154

ząbki czosnku przegniecione przez praskę papryka czerwona pokrojona w kostkę 250g pieczarek pokrojonych w kostkę 20 dag tartego sera żółtego 1 jajko  olej sól, pieprz, papryka słodka, bułka tarta woda Przygotowanie: Na rozgrzaną pa telnię wrzucam pokrojone pieczarki  podsmażam dopóki woda nie odparuje. Do dużej miski włóż mięso mielone, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką, pokrojoną cebulę(...)odrobinę wody, trzeba mieszać aż mięso ją wchłonie i nie będzie się kleiło do rąk. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym kotlety wyjdą lepsze. Następnie uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Po obsmażeniu kotletów z obu stron są gotowe do spożycia.   Ja podałam kotlety z ziemniakami z cebulką oraz burakami

Monka gotuje
Wiejskie krokieciki z pysznym farszem 137

rozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad.     Składniki: ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej 500g kapusty kiszonej z marchewką przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu 250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu(...)sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej *** *** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Domowe bułeczki orkiszowe 59

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Z ciasta lepić  okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać

Wymiar Zdrowia
Pieczony kurczak w panierce 134

tortillach - który to sposób ja najbardziej preferuje. Kurczak jest bardzo delikatny bo najpierw się go marynuje w sosie jogurtowo-majonezowym z dodatkiem miodu i musztardy, a potem obtacza w bułce a następnie piecze w piekarniku (więc nie chłonie tłuszczu z patelni). Danie zdecydowanie kids friendly:) 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)szklanki jogurtu 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku zmiażdżony albo drobno posiekany szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz bułka tarta dodatki: chlebki pita sałata warzywa (ogórek, pomidory, rzodkiewka ) Wykonanie: Wymieszać majonez, jogurt, miód, majonez, czosnek, paprykę, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 2 części

Smaczny zeszyt