bułki - 33426 przepisów (strona:365/2229)

Krokiety z mięsem 106

majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 2 jajka do panierowania kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso od skór i kości. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na oleju i odstawiłam do przestudzenia. Mięso razem(...)talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz.  Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Krokiety smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor i wykładałam na półmisek

Waniliowe Improwizacje
Schabowe po kowalsku 99

cebulą. Takie kotlety mają trochę więcej kalorii, ale są smaczną alternatywą dla zwykłego schabowego. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka kilka łyżek bułki tartej sól, pieprz do smaku olej do smażenia 0,5 łyżeczki majeranku duża szczypta słodkiej papryki w proszku 1 cebula ok. 100g żółtego sera 2-3 łyżki ketchupu kilka łyżeczek(...)umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet. Kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety panierowałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam na patelnię na rozgrzany olej. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie

Waniliowe Improwizacje
Hiszpania - Bagietka z panierowanymi karczochami (Bocadillo de alcachofas) 106

się jakbyśmy byli na Plaza Mayor w hiszpańskiej stolicy. Składniki (2 porcje): - 2 małe bagietki lub jedna duża - słoik marynowanych karczochów - sól - pół szklanki mąki z ciecierzycy - pół szklanki bułki tartej  - olej rzepakowy  Przygotowanie: 1) Karczochy odsączamy z tłuszczu. Do jednej miseczki przesiewamy mąkę z ciecierzycy, dodajemy sól i wodę, cały czas mieszając. Potrzebujemy około 7-8 łyżek(...)wody, aż powstanie płyn podobny w konsystencji do jajka. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. 2) Karczochy panierujemy 'jak schabowego', czyli najpierw w 'jajku z ciecierzycy', potem w bułce tartej. 3) Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smażymy na nim panierowane karczochy, aż będą chrupiące, czyli po 1-2 minuty z każdej ze stron. 4) Usmażone karczochy ładujemy

Roślinożerni urlopowicze
Schabowe zapiekane z warzywami i serem 103

pora. Dla mnie więc jest to połączenie idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 duże plastry schabu 2 marchewki biała część pora kawałek żółtego sera (ok. 50g)  bułka tarta do panierowania 1-2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy plaster mięsa(...)rozbiłam tłuczkiem na cienki kotlet. Rozbite kotlety przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepałam widelcem. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Kotlety maczałam w jajku i w bułce i układałam na patelni na rozgrzanym oleju. Kotlety smażyłam na złoty kolor z obu stron, a następnie wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Marchewki obrałam i starłam na tarce na grubych

Waniliowe Improwizacje
Tiftele ziemniaczano-serowe z dipem czosnkowym 596

chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Zapewniam Was , że pokochacie je.  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 50g sera żółtego 2 łyżki mąki pszennej bułka tarta 3 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku koperek 1/2 cytryny sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy i odcedzamy z wody. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i rozdrabniamy na puree(...)Odstawimy do wystygnięcia.  Do puree dodajemy jajko, starty ser, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy na jednolitą masę.  Wyrabiamy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Kuleczki ziemniaczane smażymy na oleju na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy starty czosnek

kulinarnyJa
Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym 128

cebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek  Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków  sól pieprz(...)przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i z powstałej masy formujemy kotleciki. Kotleciki smarujemy oliwą, a następnie obtaczamy w bułce. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce

Kulinarne przygody Gatity
Kotlet devolay 946

przepisu. Składniki 4 pojedyncze piersi (po 1 na osobę) 1 jajko ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych – majeranek, oregano, tymianek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny bułka tarta i mąka pszenna do panierowania 100 g masła olej sól biały pieprz Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Z masła i ziół suszonych, soku(...)robimy masło ziołowe. Kawałek masła układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w sopel, zaczynając od rogu. Ściśle i dokładnie musi być zawinięty. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zrumienienia. Ważne: Pierś kurczaka – po umyciu musi być dobrze osuszona, np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka nie rozmięknie

gotuj ze mną
DORSZ SMAŻONY 129

pieczonych z ziołami. Rybę na talerzu skrapiam cytryną, posypuję koperkiem, podaję z chrzanem. Polecam także smakowity przepis na sandacza pieczonego . SKŁADNIKI: 4 filety z dorsza 2 jajka do obtoczenia: bułka tarta lub mąka sól, pieprz, słodka papryka opcja: szczypta lubczyku do podania: ćwiartki cytryny i świeży koperek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybę myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam na papierowym(...)ręczniku, kroję na porcje, solę i pieprzę z obu stron, posypuję słodką papryką. Jeśli wybieram to także posypuję lubczykiem, niewielką ilością. Jajka roztrzepuję w misce, lekko solę i pieprzę. Bułkę tartą wysypuję na oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY PRZEMYTNIKA 😉 8458

składniki na około 8-10 kotlecików - zależy, jak duże lepicie 😊 Składniki: 400 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g pieczarek 1 duże jajko (lub dwa małe) 2 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej mielone migdały) + do panierowania średnia marchewka  dwie łodygi selera naciowego (u mnie raz zamiennie była cukinia) średnia cebula ząbek czosnku lub dwa 2 małe papryki(...)twarda, ale też nie rozgotowana. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do patelni możesz dodać odrobinę wody i poczekaj aż odparuje. Odstaw warzywa, żeby odrobinę przestygły. Włącz muzykę 😉 Wymieszaj mięso, jajka, bułkę (lub mielone migdały) i wszystkie warzywa. Mieszaj i mieszaj, aż zrobi się masa łatwa do lepienia. Weź miseczkę z wodą, mocz dłonie, lep burgery i obtaczaj w bułce tartej

Cytryna&Co.
koreczki z camembertem 121

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: ok. 16 szt kuleczek winogrona, dowolnego 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia dodatkowo: wykałaczki wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem, solimy i pieprzymy. Ser kroimy na 8 trójkącików. Każdy trójkącik obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Czynność panierowania(...)jajku i bułce powtarzamy (panierujemy dokładnie aby podczas smażenia ser nie wyciekał). Smażymy z każdej strony na rumiano w dużej ilości oleju. Usmażone układamy na ręcznikach papierowych. Na wykałaczki nabijamy po jednej kuleczce winogrona i po jednym kawałku panierowanego camemberta

Domowy Smak Jedzenia
Pieczarki nadziewane mięsem 151

Dziś propozycja mięsno-warzywna  - pieczarki nadziewane mięsem, zapieczone pod warstwą bułki tartej w towarzystwie pomidorków. Można zjeść na przystawkę ale w towarzystwie ryżu albo makaronu jako danie główne. Lekkie efektowne danie i równocześnie bardzo proste do przygotowania(...)Składniki: 8 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 4 łyżki bułki tartej 2 gałązki pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa do posmarowania formy            Wykonanie

Smaczny zeszyt
Keto risotto dyniowe z krewetkami (Paleo, LowCarb) 147

krabami miękkoskorupowymi, bo po pierwsze może być ciężko z dostaniem składników, a po drugie to danie właściwie wystąpiło od razu w wersji ketogenicznej. Potrzeba do tego tylko keto bułek , na które przepis byłam Wam długo winna, ale przed kilkoma dniami w końcu pojawił się na blogu. Chodzi oczywiście o keto bułki sezamowe , które świetnie nadają się do wszelkiej maści burgerów(...)kanapek. Zresztą tak samo, jak keto bułki kokosowe … Kalafior dobry na wszystko W międzyczasie udało mi się jednak przerobić risotto dyniowe. Wyszło rewelacyjne! Oczywiście jako zamiennika ryżu ponownie użyłam ryżu z kalafiora . Znacie to rozwiązanie chociażby z sushi z kalafiora lub paelli . Wiadomo, że będzie on inny w smaku i nie da daniu takiej samej konsystencji, ale wizualnie naprawdę

Modern Cave Girl
Kotleciki a la gołąbki 143

wieprzowo-wołowego pół główki mniejszej kapusty włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon świeżo mielony pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików Na sos: 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) około 2 litry bulionu pół łyżeczki granulowanego czosnku słodka czerwona papryka do smaku świeżo(...)wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do składników w misce. Zaczynamy wyrabiać ręką składniki stopniowo dosypując bułkę tartą (dosypujemy jej tyle by z masy można było spokojnie w dłoniach formować kotleciki, masa powinna być plastyczna, nie za sucha). Z masy formujemy w dłoniach mniejsze kotleciki, każdy obtaczamy

Słodkie okruszki
Pulpety z indyka w sosie paprykowym 124

indyka i jabłek, które dodają soczystości pulpetom i szałwii, która jest bardzo aromatyczna, sprawia, że w połączeniu z sosem paprykowym to idealne pulpety, które możesz zjeść same, lub bułką, ziemniakami, ryżem czy jak ja z makaronem. Zapraszam. 👥 – 4-6 ⏰ – 60 minut 🥩 – 👍 Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 2 jabłka 1 cebula 2 jajka 5-7 łyżek(...)bułki tartej 2-3 łyżki suszonego tymianku Garść świeżej szałwia Mąka Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów San Marzano 5 szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Cebulę i jabłko obierz i pokrój bardzo drobno. W dużej misce wymieszaj, mięso, cebulę, jabłka, jajka, bułkę tartą, posiekaną część szałwii, tymianek

RafalCook
camembert panierowany 112

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Jajko mieszamy z mlekiem, solimy i pieprzymy. Ser kroimy na 8 trójkącików (w ćwiartki). Każdy trójkącik obtaczamy w mące a następnie w jajku i bułce tartej. Czynność panierowania w jajku i bułce powtarzamy. Smażymy

Domowy Smak Jedzenia