bułki - 33426 przepisów (strona:370/2229)

Hamburger wołowo-wieprzowy z salsą mango (Hamburger di suino e bovino con salsa al mango) 198

składników. Z powstałej masy formujemy 4 okrągłe hamburgery, które delikatnie spłaszczamy.  Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy burgery ok. 5 minut z każdej strony. Hamburger Bułki na burgery przekrawamy na pół i podgrzewamy na suchej patelni kilka minut. Spód bułki smarujemy przygotowaną pastą z suszonymi pomidorami. Na wierzchu układamy listki sałaty, burgera, następnie salsę(...)mango . Całość przykrywamy górną częścią bułki. Burgery serwujemy od razu po przygotowaniu. **** PREPARAZIONE Salsa al mango Sbucciate il mango e tagliate la polpa a dadini. Tritate finemente la cipolla rossa e il prezzemolo. In una ciotola mescolate il mango, il prezzemolo, la cipolla e il succo di lime, quindi aggiustate di peperoncino a piacere. Lasciate raffreddare la salsa

La grande e la piccola cuoca
HOT DOG MEKSYKAŃSKI 131

summer, and ingredients I’ve chosen make this hot dog lighter and, most of all, taste delicious. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 2 sztuki): 2 bułki do hot dogów 2 parówki 4 plasterki żółtego sera 1 awokado 1 średni pomidor 0,5 małej cebuli 1-2 łyżki posiekanej dymki garść nachosów sriracha lub pikantny ketchup (do polania(...)limonki pieprz sól miąższ awokado rozgnieć widelcem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki pomidora pokrój w niedużą kostkę cebulę posiekaj drobno ugotuj parówki bułki natnij wzdłuż (ale nie do końca!) i podgrzej na parze z jednej strony bułki nałóż połowę pasty awokado dodaj parówkę, połowę pokrojonego pomidora i połowę posiekanej cebulki posyp 1/4 posiekanej dymki i połową pokruszonych nachosów

SandraFrej.com
Soczyste kotlety mielone 226

jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 1/2 łyżeczki soli 1 - 2 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej Dodatkowo: mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia kotletów  tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)  Jak zrobić soczyste kotlety mielone? Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku(...)rozmoknie dodać do mięsa. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Wszystkie pozostałe składniki (oprócz bułki tartej) dodać do mięsa i dokładnie je wyrobić. Powinna powstać jednolita, dająca się formować zwarta masa. Jeśli masa jest zbyt rzadka to, należy dodać bułki tartej, jeśli zaś zbyt zwarta dodać nieco mleka. Wyrobioną masę mięsną na kotlety odstawić

Gotuj w domu
Kotlety z bobu i kaszy jaglanej 202

obiad w bezmięsnej wersji. Składniki na 8 większych sztuk: 500g bobu 100g kaszy jaglanej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2-3 łyżki mąki pszennej Kilka łyżek bułki tartej + do obtoczenia Przygotowanie: Bób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Kaszę ugotować w osolonej wodzie proporcji 1:2 (na pół szklanki kaszy 1 szklanka wody).   Kaszę przed gotowaniem(...)bobu. Dodać pozostałe składniki. Masa powinna być gęsta, lepi się do rąk, ale nie jest za gęsta ani za luźna, daje się z niej lepić kotleciki, które obtocz w bułce tartej. Jeżeli masa jest za rządka dodaj więcej bułki tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju na złoty kolor. Możesz podać je z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Smacznego

Fabryka pomysłów
BURGER Z BOCZNIAKA Z JAJKIEM 119

crunchy burger, that tastes better than many traditional ones? Yes. That’s how good this oyster burger with egg is. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 2 burgery): 2 bułki do hamburgerów 2 duże boczniaki 3 jajka 2-4 łyżki mąki 2-4 łyżki panierki panko pomidor 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku sos sojowy pieprz sól olej(...)pokrój na plasterki pozostałe 2 jajka usmaż „sadzone” , posyp solą i pieprzem- jeśli masz patelnię do placków skorzystaj z niej – dzięki temu będą ładne i okrągłe bułki opiecz w piekarniku lub na patelni. Dolną połowę posmaruj majonezem, na nim ułóż plasterki pomidora, na nich chrupiącego „kotleta” z boczniaka i na koniec jajko. przykryj drugą połówką

SandraFrej.com
Pulpety drobiowe 141

pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową. 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z nóg), 1 sucha kajzerka, 2 jajka, sól, pieprz świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, imbir mielony, Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć. Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Żółtka rozbełtać, dodać do masy mięsnej. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem(...)Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną. Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej formuje się pulpety, po ugotowaniu będą troszkę mniej kształtne, ale będą delikatniejsze. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, lub w rosole, kilka minut od wypłynięcia. zastawa

królestwo garów
Bułki do hamburgerów 156

Hamburgery w domowej wersji to pyszny fast food, któremu mało kto się oprze. Ale nie każdy robi domowe bułki do hamburgerów, a szkoda! Sama sięgam czasem po rozwiązania na skróty, wybierając w sklepie gotowe bułki o możliwie jak najlepszym składzie. Jednak… Artykuł Bułki do hamburgerów pochodzi

Kolorowy Przepisownik
Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem 187

tylko kilka. Spoiwem łączącym całość jest parmezan, który zastępuje w tej roli jajko, a dodatkowo aromatyzuje mięso i jest też przyprawą, gdyż jest to ser słony. Chrupkości kulkom nadaje bułka tarta. Na dodatek drobiowe pulpeciki są pieczone, krótko, ale w wysokiej temperaturze, co sprawia, że środek jest miękki, a na zewnątrz tworzy się przyjemna skorupka. Przepis na pulpeciki drobiowe(...)kilka lanczy, m.in. drobiowe pulpeciki z serem, które można wykorzystać jako bazę do szaszłyków. Drobiowe pulpeciki z serem Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania

Niedzielny kucharz
Kotlety z kalarepy 193

będę, bo łatwo znaleźć je w internecie, za to skupmy się na walorach smakowych. A więc do dzieła   🙂   Składniki: - 1 kalarepa - ulubiona jarzynka  - jajko - bułka tarta - olej do smażenia  Kalarepę cienko obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ( można dodać odrobinę soli ) i gotujemy, aż staną(...)miękkie. Ja gotowałam 5 minut. Wykładamy plastry na szeroki talerz do odparowania i wystygnięcia. Posypujemy ulubioną jarzynką lub wystarczy posolić i popieprzyć. Roztrzepujemy w półmisku jajko, wysypujemy na talerz bułkę tartą ( najlepiej swojej roboty, te sklepowe lubią się palić ) Rozgrzewamy dobrze na patelni olej i smażymy z dwóch stron, na rumiano obtoczone plastry kalarepy najpierw w jajku, następnie w bułce

Kulinarne przemyslenia
Amerykańska Tuna Melt, czyli kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem 207

kolejna amerykańska pyszność, jaką jest Tuna Melt. Pełna energii kanapka z sałatką z tuńczyka i roztopionym cheddarem. Tradycyjnie serwowana w chlebie, chociaż na życzenie drugiej połówki zrobiłam także w bułce. I przyznam, że w bułce wygląda chyba nawet bardziej apetycznie ;-) Z powstaniem tej kanapki wiąże się kilka opowieści. Ta klasyczna kanapka, ostoja wielu amerykańskich kolacji ma swoje korzenie na Południu(...)okazała się tak smaczna, że obsługa Woolworths (gdzie sytuacja miała miejsce)  postanowiła dodać ją do swojego menu na lunch. Składniki (4 porcje) -8 kromek chleba tostowego (ew. 4 bułki) -2 puszki tuńczyka (ok 350-400 g) -1 gałązka selera naciowego -1/2 małej czerwonej cebuli -2 ogórki konserwowe -8 plasterków sera cheddar -1 pomidor -1,3 szkl. majonezu

Zielona Kuchnia
Migdałowe tosty z owocami 182

Obłędne tosty w migdałowo orzechowej panierce. Do zrobienia ich najlepsze są bułki mleczne albo chałka. Usmażcie ich więcej bo na jednym nie poprzestaniecie. Podałam je z jogurtem, owocami sezonowymi i miodem. Pyszne letnie śniadanie z tostami które można zabrać do pracy, albo zjeść w domu popijając szklanką mleka. Tosty przygotowałam ze Śniadaniową klasyczną bo żadne śniadanie nie może się(...)niej obyć.   składniki: 3 bułki maślane 2 jajka 1/2 szklanki migdałów mielonych 2 łyżki mąki z orzechów arachidowych / można zastąpić pszenną/ 2 łyżki mąki migdałowej / można zastąpić pszenną/ cynamon szczypta miód wielokwiatowy 200 g jogurtu greckiego 4 morele 50 g malin 50 g borówek 50 g porzeczek margaryna Śniadaniowa klasyczna Wykonanie: Bułki kroję na kromki dwu centymetrowe. Jajka

wesoła kuchnia
Wegetariańskie potrawy dla mięsożerców 143

burger na bazie buraka. Co będzie ci do niego potrzebne? 3 duże buraki, 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, ulubione przyprawy, bułki do burgerów, sałata, ulubiony dip, pomidor (żółty lub czerwony). Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej(...)masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą. Dosyp ulubionych przypraw i wymieszaj. Uformuj kotleciki i upiecz je w piekarniku. Pod koniec dodaj bułki do burgerów. Po wyjęciu na połówki bułek połóż sałatę, buraczane burgery, ulubiony dip (możesz wykorzystać także hummus) oraz plastry pomidora. Tak przygotowane danie będzie nie do odróżnienia nawet dla najbardziej wytrawnego mięsożercy! „Artykuł zewnętrzny” (function(){ wvdX

Kuchcik gotuje
Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 153

ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki(...)minut z każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). Pieczarki powinny być rozłożone na patelni jako jedna warstwa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju kokosowego. Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz. Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę

Via Gusto
Kalafior w panierce 153

Zupa kalafiorowa czy kalafior polany masełkiem z bułką tartą to smaczna klasyka.Dla odmiany polecam równie pyszne danie z tym warzywem w roli głównej czyli kalafior panierowany. 1 średniej wielkości kalafior 2 jajka pół szklanki mąki pszennej ok. pół szklanki wody Bułka tarta Olej do smażenia Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli(...)sicie i przelewamy zimną wodą.  Pół szklanki wody mieszamy z mąką i jajkami masa powinna być dość gęsta,  panierujemy kolejno w masie z jajkami następnie w  bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu jak np. frytki. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bardzo smaczny z sosem holenderskim lub czosnkowym

Andzia Pichci
Hamburger wołowy z serem provolone 175

grillowej, przetrzyj ruszt ręcznikiem papierowym. Następnie grilluj uformowane burgery, po 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu kotletów, na tej samej patelni opiecz bułki.   Pomidory pokrój w plastry, sałatę podziel na liście, umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Bułki posmaruj z obu stron sosem(...)steków i burgerów. Na spód połóż sałatę, następnie plaster pomidora, kotlet i jeszcze jeden kawałek pomidora. Całość nakryj drugim kawałkiem bułki.     Burgera podawaj z grillowanymi warzywami lub innymi ulubionymi dodatkami.   Jak widzicie hamburger wołowy to jest żadna filozofia. Wystarczy zadbać o dobrej jakości mięso i kolorowe, świeże dodatki. Ważny jest

kuron.com.pl