cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia 5 łyżek mąki owsianej 1 jajko oregano suszone według uznania zioła prowansalskie według uznania sól do smaku Dodatkowo: 30 dag makaronu spaghetti bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie według uznania olej do smażenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie: 1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut
IzabelawkuchniBułeczki mleczne Mięciutkie, rumiane, ekstra puszyste i mega smaczne odrywane bułeczki śniadaniowe. Z pewnością zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych. Świetnie smakują z masłem, białym serkiem
Blog z Apetytemmoim blogu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Wczoraj podałam propozycję na podanie pulled pork na obiad z młodymi ziemniaczkami http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/mlode-ziemniaczki-z-pulled-pork-i-wiosenna-salatka/ Dziś pomysł na burgery. Oczywiście najlepiej jak mamy swoje bułki do burgerów, niestety tym razem musiałam zastosować kupne. Składniki na 4 burgery, dla 2 osób: 4 bułki 2 ogórki świeże 1 ogórek małosolny cebula 4 rzodkiewki 1 pomidor ketchup majonez(...)plasterków sera żółtego Bułki należy podgrzać w tościarce lub piecu. Kolejno posmarować je ketchupem i majonezem, dodać dużo pulled pork i warzywa. Zdjęcie pochodzi ze strony https://lifeofburgers.com
Kocham Czekoladęszczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do ciasta na kotlety ziemniaczane(...)ciasto jest gotowe szykuję płaski i głęboki talerz. Do głębokiego wbijam 1 duże jajko i roztrzepuję dokładnie widelcem, lekko solę i pieprzę. Na płaski talerz wysypuję ok. ½ szklanki bułki tartej. Z ciasta formuję porcję wielkości kotleta mielonego, spłaszczam i nadaję mu kształt nieco podłużnego placka. Obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, z obu stron
Zasmakuj KuchniMagdy Gessler ze zasmażanymi ziemniaczkami i colesławem. SKŁADNIKI: 4 plastry schabu środkowego 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 3 jajka 6-8 łyżek bułki tartej sól,pieprz smalec do smażenia WYKONANIE: karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni(...)talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki, rozsmarować na nim warstwę startej cebuli,przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie, na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajka, złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące,następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej, na patelni rozgrzać smalec,kotlety smażyć z obu stron
Kuchnia BeatyMiałam w domu czerstwe bułki, więc postanowiłam je kreatywnie wykorzystać i przygotowałam bruschettę. Wspaniałe śniadanie! W domu unosił się zapach koperku i pomidorów. Tradycyjnie we Włoszech podaje się na podpieczonym pieczywie sałatkę ze świeżych pomidorów, ale ja miałam zdecydowanie ochotę na stopioną mozzarellę w połączeniu z pieczonym pomidorem i papryką. Koniecznie musicie spróbować, bo całość wychodzi przepyszna :-) Taką wersję bruschetty(...)polecam nie tylko na śniadanie, ale również na imprezy. Wystarczy zrobić podwójną porcję i uzyskamy świetną przekąskę do grilla lub dodatek do kolacji. SKŁADNIKI 1 bułka masło przyprawa Vegeta Natur z koperkiem 1/2 kulki mozzarelli 1 duży pomidor 1/4 czerwonej papryki świeżo mielony pieprz kolorowy kiełki koniczyny lub inne 1/4 pęczka natki pietruszki WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeleniwe na obiad. Muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre i na pewno jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu! Moje leniwe podałam tak, jak robiła to moja babcia, czyli z bułką tartą podsmażoną na masełku i posypane odrobiną cukru z cynamonem. Jednak możecie też podawać pierogi leniwe z kwaśną lub słodką śmietaną. A wy z czym podajecie kluski leniwe? (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli do polania: 4 łyżki masła i 2 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie klusek leniwych: Ser zmielić w maszynce do mięsa lub przełożyć do miseczki i dokładnie podusić widelcem. Do sera dodać cukier waniliowy, sól i mąkę. Jajko
Danka Pichcicebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 łyżek mąki owsianej papryka słodka mielona do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania sól himalajska do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie według uznania olej do smażenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie pysznych kotlecików: 1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości(...)odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką. 3. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na talerzu wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjdzie nam około 16 sztuk. 4. Na patelni
Izabelawkuchniokraszone skwarkami lub cebulą i stanowiły samodzielne danie. W Puszczy Sandomierskiej, w Brzózie Królewskiej, przetrwała tradycja gotowania knedli z kaszy manny i twarogu. Podaje się je na słono, polane bułką tartą podsmażoną na maśle. Przepis Józefy Grabarz z Brzózy Królewskiej można znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ProCarpathia. Knedle(...)kaszy manny - kuchnia podkarpacka Składniki: 3 szklanki kaszy manny 2,5 szklanki mleka 4 jajka 250 g twarogu sól do smaku (około 1/2 łyżeczki) masło i bułka tarta Kaszę mannę zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie ubijamy mikserem białka, a w osobnej misce ucieramy żółtka i twaróg. Do twarogu dodajemy po łyżce zaparzonej kaszy
Trzeci talerzłyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon black pepper 1 łyżeczka ostrej papryki / 1 teaspoon hot paprika 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley bułka tarta / bread crumbs szczypiorek / chive szczypta soli / pinch of salt olej / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, smażenie: ok. 15 min, ilość sztuk: 12 Ugotowane jajka obieramy ze skorupek(...)rozdrabniam w blenderze (ewentualnie trzemy na tarce). Potem dodajemy parmezan, pokrojony szczypiorek (ilość według gustu), 2 surowe jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z powstałej masy formuję kotleciki, które obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu na złoty kolor. ***** We must peel hard-boiled a eggs from shells and crush
Projekty ze smakiempodaniu! 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 6 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 7 pieczarek 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz Czosnek granulowany W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy kulki szpinaku. Dusimy na wolnym ogniu, aż szpinak zupełnie się rozmrozi. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki oraz cebulę(...)kroimy w kosteczkę. Przesmażamy je na rozgrzanej patelni, studzimy. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy szpinak oraz pieczarki z cebulą. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kotleciki. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony
VioletoweKucharzeniewodzie ziemniaków 250g białego sera 2 cebule 1 jajko Sól, pieprz do smaku (ja dałam mniej więcej po łyżeczce) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli Dodatkowo 2 jajka i bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy razem z serem. Obraną cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do farszu. Doprawiamy solą(...)oraz pieprzem i mieszamy. Na końcu wbijamy jedno jajko i dodajemy 1 pełną łyżkę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy niezbyt duże kotleciki. Obtaczamy w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety są miękkie, dlatego najlepiej robić je mniejsze, wtedy szybciej się usmażą i będzie je łatwiej obrócić na drugą stronę
Kuchnia w czekoladzieFaszerowane kalmary duszone w sosie pomidorowym i podawane z makaronem lub dobrym pieczywem. Nadzienie, którym napełniane są tuby kalmarów, składa się z bułki tartej, kaparów, sera pecorino, czosnku i natki pietruszki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera pt.: "Jamie gotuje po włosku". Składniki na 2 porcje: 4 duże tuby lub kilka kalmarów baby, rozmrożonych i oczyszczonych (około(...)pecorino do posypania na farsz: 25 g małych kaparów w zalewie 100 g bułki tartej duże jajko 15 g pecorino lub parmezanu ząbek czosnku garść posiekanej natki oliwa na sos: czerwona cebula butelka passaty kilka pomidorków koktajlowych oliwa W misce połączyć wszystkie składniki farszu: bułkę tartą, połowę kaparów, jajko, łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Następnie dodać drobno starty
wyzwania kuchenneskładników. Piana z białek powinna być widoczna pomiędzy masą makową, ale jej cząstki nie mogą być zbyt duże. Biszkopt makowy należy piec długo ze względu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj . Print Biszkopt makowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)niebieskiego lub maku mielonego 8 szt jajek 240 g cukru 1 szklanka 240ml = 240g cukru 200 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej drobno zmielonej 3 łyżki miodu 5 łyżek bułki tartej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt aromat migdałowy Instructions Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku
SmartBake.pl