zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich kotlecików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo 2 jajka (surowe) 300 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej kawałek papryki czerwonej, żółtej, pomarańczowej sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na tarce, na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy posiekany(...)starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką i papryką, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor
Walijskie PichcenieMagda Talerz jeszcze parujących od wody, posypanych cukrem i polanych maślaną bułką knedli to zawsze gwarantowany uśmiech na mojej twarzy. Chyba nie ma osoby, która by ich nie uwielbiała. Wiadomo, najlepsze zawsze zrobi babcia, ale gdy umiem je robić też sama, daje mi to wiele satysfakcji. W dzisiejszej odsłonie ciekawe połączenie w środku, którego może jeszcze nie znacie – słodkie(...)około 12 knedli): 750g ugotowanych ziemniaków 250g mąki pszennej i trochę do podsypania 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 6 dojrzałych moreli 12 kostek białej czekolady 150g masła 4 łyżki bułki tartej cukier do podania Przygotowujemy nadzienie – morele myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestkę. Czekoladę dzielimy na kostki. Odkładamy. Na gaz stawiamy duży garnek z wodą. Włączamy
Smaczna Stronapieczarek odparuje. Na końcu dodać na patelnię odcedzoną z wody, ugotowaną kapustę kiszoną. Całość wymieszać i podsmażyć około 5 minut na mniejszym ogniu. Dodatkowo: * 2 jajka do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Na środku każdego naleśnika ułożyć farsz. Brzegi zagiąć i zwinąć naleśnika z farszem w rulonik. W misce rozklepać jajko, w drugiej misce wysypać bułkę(...)tartą. Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Zrób to smaczniepieczarki po liguryjsku to świetny pomysł na kolację, lekki lunch lub ciepłą przekąskę, a także niecodzienny dodatek do grilla. Soczyste grzyby wypełnione po brzegi aromatycznym farszem na bazie bułki tartej i mnóstwa ziół roznoszą swój zapach w kuchennych przestworzach, wypełniając nim najciemniejsze zakamarki. Po kręgosłupie przechodzi maleńki dreszczyk ekscytacji, bo już wiadomo, że za kilka chwil na talerzu wylądują(...)kujcie pieczarki, siekajcie pietruszkę i niech wtorkowe przyjemności się urzeczywistnią w kilka chwil! :) Pieczarki po liguryjsku Potrzebujesz: 6-8 pieczarek o bardzo dużych kapeluszach lub pieczarek Portobello 4 łyżki bułki tartej 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili lub szczypta płatków chili sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju jajka przepiórcze (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaporcje): - 130 g spaghetti - 4 łyżki oliwy - 1 ząbek czosnku - 30 g orzechów włoskich (około 15 połówek) - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + odrobina do podania - 2 łyżki bułki tartej - sól, pieprz (do smaku) - szczypta papryki chilli (do smaku) - 2 łyżki wegańskiego parmezanu (opcjonalnie - my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki(...)kilkanaście sekund, co chwilę mieszając. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Orzechy, pietruszkę i czosnek odsuwamy na bok patelni. Na środek wlewamy łyżkę oliwy. Po kilku sekundach dodajemy bułkę tartą i smażymy, aż się lekko zarumieni. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy wegański parmezan. Mieszamy z orzechami i czosnkiem. 3) Do orzechów i bułki tartej dodajemy makaron
Roślinożerni urlopowiczeWyszło pysznie! Składniki : mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 2-3 ogórki kiszone kilka plasterków chudego boczku 2 cebule 1 jajko sól pieprz majeranek kilka łyżek bułki tartej olej Wykonanie: Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, z 2 łyżkami bułki tartej, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrobić. Łyżką nakładać na dłoń(...)masę nałożyć plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego i trochę posiekanej cebuli. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę. Każdą obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor. Możemy również podlać je bulionem i dusić na małym ogniu. Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką
Walijskie Pichceniearomatyczne oraz soczyste wnętrze posmakuje każdemu! Są naprawdę doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów smażonych na tłuszczu. A jeśli nie obawiacie się dodatkowych kalorii to przed pieczeniem kotlety obtoczcie w bułce tartej (tak jak tu - klik ) i na każdym z nich ułóżcie odrobinkę masła. To dopiero uczta i nadal zdrowa! Pieczone kotlety mielone z cukinią - składniki: (około 11 sztuk) 400g mięsa(...)mielonego (u mnie ty razem z indyka) 150g cukinii 1 jajko 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona ) 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) sól , pieprz Pieczone kotlety mielone z cukinią - przygotowanie: Obraną cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek
Di gotujezimno na kanapki. Nie jest trudna w przygotowaniu, a nie tak banalna jak zwykłe kotlety mielone. 600 g łopatki wieprzowej 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 bułka kajzerka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka oleju sól i pieprz Kajzerkę namoczyć(...)mielenia mięsa. Do mięsa dodać surowe jajko, czosnek, cebulę, odciśniętą kajzerkę, pietruszkę, oraz część rozmarynu i pietruszkę. Wyrobić na gładką i jednolitą masę. Małą keksówkę wysmarować olejem i obsypać bułką tartą. Z jajek na twardo ściąć czubki. Połowę mięsa włożyć do keksówki formując wgłębienie na jajka, jajka ułożyć jedno z a drugim. Przykryć reszta mięsa i wyrównać. Posmarować wierzch pieczeni
Krylowa Kuchniapomijajcie dodatku boczku wędzonego. Doskonale podkręca smak kotletów. Składniki na 9 dużych sztuk: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 100g boczku wędzonego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól i pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Dobrze osusz ziemniaki po ugotowaniu(...)wytopionym tłuszczu z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub użyj tłuczka do ziemniaków. Dodaj podsmażony boczek i cebulę, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie formuj kotlety, które obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim
Fabryka pomysłówtemu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte masło i jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę(...)Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 12 jajek 300 g cukru pudru 9 łyżek bułki tartej 300 g suchego maku Masa kawowa: 3 jajka 5 łyżeczek cukru kryształu 400 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: 50 g mielonych lub siekanych orzechów włoskich Mak zalewamy
Trzeci talerzmleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 1 duża główka kapusty 4 cebule sól pieprz garść suszonych grzybów leśnych mix masło DODATKOWO: jajka bułka tarta albo panierka odrobina śmietany 30% odrobina mleka olej WYKONANIE: 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy sól, jajko i stopniowo mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej mikserem. Konsystencja musi być coś(...)dodajemy po trochu masła. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 4. Na każdego naleśnika przez środek wzdłuż nakładamy farsz, zwijamy krokiety. Jajko rozbijamy wraz z mlekiem i śmietaną. Panierujemy: bułka tarta - jajko - bułka tarta. Smażymy na oleju z obydwóch stron na złoty kolor
Dziś Ja gotujezdarza się Wam mieć w domu czerstwe pieczywo, wykorzystajcie je na coś pysznego . Dzisiejsza propozycja to tosty francuskie na słodko . Są absolutnie genialne! Ja wykorzystałam chałkę, ale sprawdzi się bułka paryska, chleb tostowy lub bułki. Tosty rewelacyjnie smakują z dodatkiem owoców oraz jogurtu lub śmietanki . Drukuj Tosty francuskie na słodko Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 1 sztuka Kalorie (porcja/sztuka): 1922 kcal(...)Składniki 1 duża chałka, bułka paryska lub chleb tostowy (czerstwe - około 10 plastrów) 2 jajka 125 ml mleka (1/2 szklanki) 36 g cukru brązowego (3 łyżki) ulubione owoce Instrukcja Chałkę/bułkę paryską pokrój na plastry. Do miski wbij jajka oraz wlej mleko i wymieszaj. Na osobny talerz wysyp cukier brązowy. Każdy plaster chałki/bułki paryskiej namocz w mleku
Przepisy na widelcułyżeczka soli Ciasto: 1 jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 1/3 szklanki bułki tartej pół szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia *** Kurczaka kroimy w plastry *** *** Mięso przekładamy do garnka zalewamy mlekiem oraz wodą, dodajemy sól i gotujemy całość na małym(...)miseczce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i przyprawami – ciasto powinno mieć konsystencje gęstszą od ciasta naleśnikowego *** *** Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka, mieszamy *** *** Na talerz wysypujemy płatki oraz bułkę tartą, mieszamy *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w panierce z płatków i bułki tartej *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron
Blog z Apetytem