mamy pewność, że się nie rozpadną, ale można przygotować je na grillu lub patelni grillowej. Ja lubię podawać je z sosem tzatziki , można zamknąć je w też w bułce do kebabu lub chlebku pita . Smacznego:) 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1-2 jajka, ok. 1/4 szklanki bułki tartej, 1-2 ząbki czosnku, mała podsmażona i pokrojona w kostkę cebula(...)łyżeczki kuminu, czubata łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka mielonej kolendry, skórka starta z jednej cytryny, sól, pieprz Połączyć wszystkie składniki, dodając tyle bułki tartej, by masę dało się formować i nie spadała z patyczków. Patyczki do szaszłyków obklejać mięsną masą, nadając formę podłużnych kotlecików. Opcjonalnie schłodzić. Piec w piekarniku około 25 minut
Lekcje w kuchniziemniaki podczas smażenia mięsa). Do zapiekanki gyros używamy ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki - szybko upieką się w sosie serowym, przyrządzonym z mleka, śmietanki i ulubionego startego sera. Dzięki dodatkowi bułki tartej wierzch dania jest chrupiący i pięknie podpieczony z wierzchu. Po upieczeniu warto odstawić potrawę na 10 minut - wtedy łatwiej się ją kroi i mniej się rozpada. Zapiekanka gyros(...)poł kapusty pekińskiej 250 g żółtego sera, 70 ml mleka, 200 ml śmietanki, przyprawy do sosu (do smaku): sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, tymianek, granulowany czosnek, kilka łyżeczek bułki tartej przyprawy do kurczaka: na marynatę: sok z 1/2 cytryny, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1-2 łyżki oleju, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry
Lekcje w kuchniużyć większej ilości warzyw, dobrze smakuje też w wersji wegetariańskiej. Dzięki beszamelowi nasza zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem jest kremowa i bardzo sycąca. Ja lubię posypać ją odrobiną bułki tartej, która tworzy na zapiekance delikatnie chrupiący wierzch. Zapiekanka z makaronem i kurczakiem to świetny pomysł wpisujący się w trend zero waste - nic nie marnujemy, za to tworzymy pyszne danie(...)czosnku, 1/2-3/4 małego brokułu, marchewka, opcjonalnie na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżki masła (może być klarowane), 2 łyżki mąki, kilka łyżek startego sera, opcjonalnie kilka łyżek bułki tartej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa Przepis na zapiekankę makaronową z brokułem i kurczakiem, przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować marchewkę
Lekcje w kuchnichili 1 cytryna 2 gałązki świeżej szałwii 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 gałązki świeżego tymianku 2 duże jajka z wolnego wybiegu, (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową) 1 garść bułki tartej na zakwasie lub bułki ciabatta 2 łyżki miękkiego jasnobrązowego cukru 200 g świeżej żurawiny lub z słoiczka Wykonanie Ugotuj risotto lub kaszę. Suszone borowiki namocz w niewielkiej ilości wrzątku(...)rozdrobnij w robocie kuchennym. Grubo zetrzyj Cheddar, drobno posiekaj chili i drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj wszystkie liście ziół. W małej misce ubij jajka. Gdy risotto ostygnie, dodaj bułkę tartą, cheddar, chili, skórkę z cytryny, jajka i posiekane zioła, dopraw i dobrze wymieszaj. Posmaruj masłem blaszkę prostokątną 20 cm i wyłóż spód papierem do pieczenia. Gotuj cukier i żurawinę
Apetyt na Zielonedodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka łyżek mąki pszennej Sos 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki 2 łyżki musztardy 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Filety(...)czosnkiem. Odstawić na 30 minut. Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej, roladki panierować w mące, jajku i bułce, kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć moc grzania i smażyć z każdej strony
gotuj ze mnącytryna 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g masła (cała kostka) (+ łyżeczkę na wysmarowanie formy) 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka bułki tartej Sposób przygotowania: Babka gotowana to alternatywa dla osób, które nie mają możliwości pieczenia w piekarniku, a chciałyby zrobić babkę samodzielnie. Babkę gotowaną, jak nazwa wskazuje gotuj w specjalnie(...)umytych cytryn zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, 3/4 szklanki drobnego cukru, kostkę masła, 1 szklankę mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę bułki tartej. Sekretem udanej babki gotowanej jest to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. babka gotowana Miękką kostkę masła zmiksuj mikserem, aż będzie puszyste. Do tak przygotowanego masła dodawaj po jednym
ugotuj-przepis.pltakże serwować na co dzień, na różne uroczystości, spotkania, do podjadania. Polecam. Co nam trzeba? farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 300 g mięsa mielonego z indyka, 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. puszka groszku konserwowego (do farszu używamy około połowy puszki) dodatkowo: 4- 5 ugotowanych jaj W zależności jaką macie długą blachę. Możecie najpierw(...)sucho sprawdzić ile wam wejdzie. Dacie 4 na krótszą będzie wyższa pieczeń. bułka tarta i olej do natłuszczenia blaszki Robimy! Jajka gotujemy na twardo i obieramy i odcinamy końcówki – tylko czubki. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Można dorzucić posiekane końcówki jajek Smarujemy blaszkę olejem (ja spryskuje ) obsypujemy bułka tartą. Wykładamy na dno około połowy farszu. Następnie wzdłuż
Latosiowydomprzygotować coś pysznego. Babeczki serowo - makowe będą idealne na świąteczny stół. Składniki: masa makowa - 3 szklanki maku - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego) - 1 szklanka cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść rodzynek Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie(...)mielimy. Mak ucieramy z cukrem, żółtkami i bułką tartą. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gdy mak gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę foremek wypełniamy masą serową
Zainspirowana w kuchninajlepiej mrozić od razu w dniu pieczenia / zakupu! Pamiętajcie, że w chwili rozmrożenia chleb będzie taki jak w chwili zamrożenia, więc im świeższy zamrozimy taki będzie po rozmrożeniu. Chleb, bułki, bajgle najlepiej pokroić w kromki przed mrożeniem – raz, że będziemy mogli wyjąć z zamrażarki tyle porcji ile nam aktualnie potrzeba. Dwa, że to przyśpieszy jego rozmrażanie. Trzy w sytuacji(...)kiedy się śpieszymy – zamrożoną kromkę chleba, bułki czy bajgla wrzucamy do tostera i po minucie mamy ciepłe, świeże pieczywo. Pieczywo porcjujemy przed zamrożeniem. Odpowiednia ilość kromek – najlepiej taką, która wiemy że będziemy potrzebować dla rodziny na śniadanie czy drugie śniadanie umieszczamy w oddzielnych woreczkach – w ten sposób nic się nie będzie marnować, a my będziemy się cieszyć
Dorota SmakujeKlops jest świetnym pomysłem na Wielkanoc. Można go podawać na ciepło i na zimno np kanapkę z chrzanem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 3-4 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku cebula pęczek natki pietruszki majeranek sól,pieprz 20 dag wędzonego boczku Jajka ugotować(...)twardo,ostudzić i obrać ze skorupki. Mięso mielone połączyć z dwoma surowymi jajkami,bułką tartą,podsmażoną cebulką,czosnkiem,musztardą i przyprawić do smaku wg uznania. Foremkę keksową nasmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Następnie ułożyć na niej całe jajka i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Uformować pieczeń,posmarować olejem i obłożyć plasterkami boczku
Niespełnione zdolności kulinarnemięsa mielonego, 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 2 puszki pomidorów krojonych 800 gram pół puszki kukurydzy pół puszki fasoli czerwonej konserwowej 3/4 szklanki wody 1 mniejsza bułka do namoczenia w mleku mleko do namoczenia bułki 1 jajko maka do obtoczenia pulpetów przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka,słodka papryka olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy(...)półplasterki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę, doprawiamy mięso solą, pieprzem słodką i ostrą papryką, wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące, pulpety przesmażamy na oleju na patelni z obu stron, następnie przekładamy do większego garnka, dodajemy pomidory z puszki, wodę, odsączoną
Blog kulinarny S9.PLBułki z przepisu mojej facebookowej koleżanki, też Agnieszki :) Tak mi posmakowały, że muszę je mieć na swoim blogu. Oczywiście za zgodą autorki :) Przepis nie jest identyczny. Odrobinkę pozmieniałam proporcje, mąki i wody. Piekłam też w wyższej temperaturze, ale to akurat Aga uznała za plus i teraz, też tak piecze. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu, Kuchnia domowa Agi. Przy okazji(...)nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę, podsypaną mąką. Podzielić na 8-9 części. Z każdej części ciasta, uformować bułkę. Gotowe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża, zrobić wgłębienia w kształcie X, lub krzyżyka. Jak zwał tak zwał :) Nie jest to konieczne :) Wierzch bułek
Agusiowe smakołykiróżne sposoby. Dziś zapraszam po przepis na placki brokułowe à la kotlety mielone. Niewiele składników, a obiad jak się patrzy 😊 Składniki (na 3 porcje): brokuł (ok. 500 g) czerstwa bułka łyżka pestek dyni jajko sól łyżeczka czosnku niedźwiedziego olej do smażenia Bułkę i pestki dyni namoczyć w ok. 100 ml wody. Brokuła podzielić na różyczki. Głąba brokuła ewentualnie obrać(...)Kostkę brokuła i różyczki zalać dużą ilością wody i zagotować. Posolić i gotować brokuła do miękkości. Brokuła odcedzić i pozostawić na durszlaku do odparowania i ostygnięcia. Brokuła, pestki i bułkę zmiksować np. malaksarem. Do masy dodać jajko i czosnek niedźwiedzi. Całość dobrze wymieszać. Formować placki w rękach jak kotlety mielone. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 kg udek z kurczaka 30 dag piersi z kurczaka 10 pieczarek 3 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Pieczarki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut . Wodę zlewamy, pieczarki studzimy, kroimy w kostkę. Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę, wkładamy też udka(...)pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa. Do masy mięsnej dodajemy pieczarki, wszystko
Z Majeczką w kuchni