dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór
Słodkości i nie tylkokuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru utłuczonego z cynamonem. Chutnej sporządza się z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami podać gęstą słodką śmietankę. Gdy w bijamy widelec w knedel wycieka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdziwków i podgrzybków 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mleka 50 ml śmietany 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i chili w młynku 1 bułka kajzerka Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy w plastry, korzonki od prawdziwków w padeczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiecie już, że już dawno łyknęłam bakcyl pieczenia domowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklopsikami po studencku W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki z 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe okrągłe klopsiki. Zagotowujemy 1200 ml wody i wrzucamy wszystkie klopsiki, gotujemy tak długo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapomnieć kupić chleb Rozsmakował się w tym chlebie, nie pozwala nawet temu chlebkowi przestygnąć, od razu zabiera się za jego krojenie. My generalnie lubimy domowe pieczywo, czy to chleby, bułki, bagietki. U nas w domu zawsze jest spory zapas mąki i suszonych drożdżowy, więc niestraszna nam perspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę rano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych kotletów schabowych i panierowania ich w bułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami. Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzypominają kopytka , czy leniwe pierogi. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że leniwe robi się z twarogu w kostkach, podaje na słodko i polewa masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są serwowane na wytrawnie. Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej mleczarni. A szpinak do klusek musi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępełnoziarnista pszenna jest doskonała do wypiekania pieczywa. Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam przygotować na obiad kotleciki mielone ze szczypiorkiem, w których zamiast kajzerki, czy bułki tartej wykorzystałam płatki kukurydziane, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Przygotowuje się prawie jak Kotlety mielone, ale mają kształt okrągłych kotlecików, a do panierowania wykorzystałam dwa rodzaje mąki : mąkę pszenną i kukurydzianą w stosunku 1 :1. A do smażenia wykorzystałam olej ryżowy z hurtownia-oliwy . Pamiętajcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukier. Potem dodać masło i 2 jaja i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ścierką i odstawić na 30min. Do ciasta wrzucić jagody i wymieszać. Blaszę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Cisto wlać do formy Odstawić na godzinę Piec w 180 stopniach przez 20min Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Bonapetit2xMfood, więc rozumiem, że trzeba na nie czekać, nie oczekuję go w 10 minut od zamówienia. Ładne podanie burgera zepsuł zapach spalenizny, który pochodził prawdopodobnie ze zbyt mocno podgrzanej bułki. W środku nie było lepiej. Samo mięso zostało przygotowane jak trzeba, ale dodatki już nieszczególnie - widać było braki w zapasach, chyba że za każdym razem do burgera podają ścinki sałaty
Pasja SmakuFasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę z grzybami . Zawsze jest pyszna. Nie mam miejsca żeby zrobić sobie własny zapas mrożone więc zimą kupuję mrożonki w sklepie. Ale trochę fasoli pakuję w słoiki i zalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze
Smaczna Pyza