mieszamy (nie miksujemy) Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu. Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie
NaKońcuJęzykapomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy
NaKońcuJęzykałatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru
NaKońcuJęzykarazem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło łączymy z posiekanymi pomidorami, czosnkiem, oliwkami oraz papryczka chilli, przyprawiamy do smaku. Formując bułeczki nakładany po 1 łyżeczce masła, nadajemy kształt bułki i pieczemy 20 min. w tem. 200st
NaKońcuJęzykadzisiejszy mecz ;) Do podjadania w między czasie przygotowałam lekkie kanapki z grillowanym kurczakiem i jajkiem w koszulce...z pomidorową salsą... Składniki jakie użyłam podczas przygotowywania kanapek: pomidor cebula bułki ciabatta bezglutenowa firmy Schär kiełki brokułu jajka piersi z kurczaka zioła do marynowania: chilli, papryka słodka, czosnek ewentualnie gotowa mieszanka ziół do kurczaka, olej rzepakowy salsa pomidorowa: 3 pomidory ząbek
NaKońcuJęzykałatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek. Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy
NaKońcuJęzykapieczenia, użyłam Wodzisław maliny ok 300 g 3 łyżki brązowego cukru Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto
Monia miesza i gotujecukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 1/4 szklanki wody
Z miłości do słodkościOsobom , które dużo pracują z ciastem drożdżowym polecam z czystym sercem..ja niby mam automat do chleba i często wyręczałam się nim do wyrabiania i wyrastania ciasta na chleb, bułki, pączki itd..ale to zajmowało 1,5 godziny..i zużywało prąd..Praca rękoma wymaga wysiłku i też długiego czasu oczekiwania..a taka miska..to praktycznie zero wysiłku..a czas wyrastania
Moje domowe kucharzeniesię dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam powoli dość - urozmaicony smak. Składniki (1 porcja - zdjęcie): 250 g piersi z kurczaka 25 g (2,5 łyżki) bułki tartej pół roztrzepanego jajka 2-3 łyżeczki sosu sojowego (dałam dwie, ale myślę, że następnym razem dam więcej) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru posiekana natka pietruszki (sporo - jak widać
Malowane smakiemszklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą
Niezły MłynekDeterminacja męża była tak duża, że gdy następnego dnia wróciłam z pracy, sos był gotowy... i już w drzwiach przywitał mnie słowami "Spróbuj, a jeśli będzie dobre, to piecz bułki..." :) "Już się rozpędziłam" prawię mu, ale po spróbowaniu tego sosu nie pozostało mi nic innego, jak pieczenie buł na burgery. Tak powstał pomysł na cykl "Burger w trzech krokach
Delicious TitbitsWeekend rządzi się swoimi prawami. Dłuższe spanie, dłuższe krzątanie się po mieszkaniu w piżamie, dłuższe i zdecydowanie spokojniejsze picie porannej kawki… A to weekendowe lenistwo
Made By Mom And Sonkolejny produkt firmy Ballarini patelnia z linii Salento White Stone o średnicy 24 cm. Dla mnie patelnia o tej średnicy jest podręcznym pomocnikiem w kuchni, na którym prażę bułkę tartą do kalafiora, orzechy, smażę pancakes, smażę jajecznicę, małe kotlety i wiele wiele innych. Wymieniać mogłabym bez końca. Wniosek, patelnia o tej średnicy w każdej kuchni powinien być. Nie miałam
Blondynka Gotujezmobilizować (za to nadrobiłam zaległości i zrobiłam dwa razy w krótkim odstępie czasu), więc przepis uaktualniam. Tym razem zrezygnowałam z sera, dodałam więcej przypraw, zamiast cebuli szczypior, a zamiast bułki tartej siemię lniane. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy