bułki - 33926 przepisów (strona:1859/2262)

Kuskus z warzywami 343

jako składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić tort - przepis na prawdziwy biszkopt 248

cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko. Piekarnik już nastawiam na 180 stopni. Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam

prawdziwe jedzenie
Pudding z chałki 274

pudding z chałki. Pudding przygotowywałam podczas gotowania na Moście Kultury w ramach akcji "Latające Talerze" i Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli". Jeśli macie w domu czerstwą chałkę, inne słodkie bułki, czy nawet jasne pieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu. A ja mam już plan na inną wersję smakową, ale o tym, w niedługiej przyszłości ;) Składniki: * 1 chałka ( może być

kolorowotorcikowo
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 346

ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę. Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję olejem kokosowym. Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem

Smaczne Zdrowe
Chleb na płatkach owsianych 185

czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło. Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.         Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane 182

ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.   Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 173

cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.       Ponadto: 1 kg świeżych truskawek, 2 białka, 1/2 szkl. cukru.     Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić. Rozłożyć je równomiernie

Z miłości do słodkości
Fasolka szparagowa z kurkami 184

oraz kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ma niewiele kalorii, a jest bardzo sycąca - jedzmy ją więc bez wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne... Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku

Z miłości do słodkości
Makaronowe pierożki w pomidorach 217

dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Sos: 3 mięsiste pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Cebulę i czosnek drobno

Z miłości do słodkości
Brownie z buraków 185

mleko. Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę. Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 187

Ostatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g

Z miłości do słodkości
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 656

NADZIENIE -  500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru  1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu  ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru  sok z połowy dużej cytryny  odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego  sposób

Smaczna Pyza
Kanapka z pulled pork 157

Ostatnio pokazywałam przepis na pulled pork, który pokochaliśmy. Dzisiaj wykorzystałam przygotowane w ten sposób mięso do przygotowania m.in kanapek, czy tez hot dogów. Wystarczy bułka, trochę warzyw, w tym pikli i mięso i powstaje pyszna kolacja albo kanapka do szkoły czy pracy. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 296

mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko.  Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 383

ciasta zostawiamy na wałeczki. Resztę dzielimy na pół i wałkujemy. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową. Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami. Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich ukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem  w temperaturze 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje