dziesiątkę, na pewno powtórzę taki obiad jeszcze nie raz. :-) Dodatkiem do kotletów mielonych była fasolka szparagowa i ekologiczny kuskus orkiszowy Symbio . 400g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 50g ekologicznych pestek dyni Symbio + garść do posypania 15 pomidorów suszonych w oleju 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz 1. Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone(...)pomidory, liście bazylii, sól i pieprz. 2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w pestkach dyni. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchniprzyspieszają przygotowywanie posiłków. Tym razem były to Zasmażane Warzywa od firmy Orzech. Do tego najszybsze, najprostsze, pieczone kotlety mielone. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta do gęstości 1 płaska łyżeczka soli pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 słoik warzyw zasmażanych Orzech 1/2 szkl śmietanki 30% 1. Mięso mielone wymieszać dokładnie z jajkami i przyprawami, dodać bułki
Kto ugości moich gości?cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć) 50 ml mleka sok z połowy limonki masło i bułka tarta do wysmarowania foremki lukier: sok z połowy limonki cukier puder zielony barwnik spożywczy ( można pominąć lub zastąpić np. syropem miętowym, ale dość znacznie zmieni on cytrusowy smak lukru(...)wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem. Wmiksować awokado do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać i piec około 70 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczemy ciasto w kilku foremkach należy odpowiednio skrócić czas pieczenia, np. w przypadku rozlania ciasta do formy
DefinicjaSmakupojedyncza pierś z kurczaka 2 szklanki mleka 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 jajko łyżka mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka słodkiej papryki dodatkowo: 2 pełnoziarniste bułki garść ulubionej sałaty pomidor cebulka dymka sos chilii ( u mnie ketchup zmieszany z przecierem z chilli) ewentualnie inny ulubiony sos sos musztardowy (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż(...)przykrył całe dno. 5. Kurczaka smażyć po około 1 min z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 6. Bułkę przekroić na pół, posmarować sosem, wyłożyć sałatę, mięso, dymkę, pomidora, polać drugim sosem i przykryć. Smacznego
DefinicjaSmakułyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej ( można 1/2 zastąpić mąką tortową) skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta + masło do wysmarowania foremek na syrop: 3 łyżki cukru 3-4 łyżki soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe listki świeżej mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę(...)ciasta. Wycisnąć sok z cytryny i również dodać do ciasta. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia dodać sól i zmiksować z pozostałą masą. Foremki wysmarować masłem oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze
DefinicjaSmakucukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie drożdży instant szczypta soli nadzienie 400- 500 g jagód 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka bułki tartej kruszonka 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru ( z czego przynajmniej 10 g waniliowego) garść płatków migdałowych ( opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić(...)wyrośnięcia na około 1 h. 4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. 5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli. 7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód
DefinicjaSmakuszklanki wody 6 suszonych pomidorów 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku duża szczypta słodkiej papryki duża szczypta pieprzu cayenne duża szczypta kurkumy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz chutney z szalotek i czarnego bzu 4 szalotki 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 40 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 1 mała gałązka(...)zgęstnieje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, szalotkę posiekać w kostkę, ząbek czosnku drobniutko posiekać. Całość przesmażyć chwilę na oleju z suszonych pomidorów i dodać do soczewicy.Wymieszać. Dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy
DefinicjaSmakuzłóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut po czym uformuj bułeczki i ułóż w formie w lekkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 5-10 minut w zależności od piekarnika. Ostudź bułeczki na metalowej kratce
codojedzeniazimno. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 80 dag boczku surowego bez kości, 80 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 papryka czerwona, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX, 2 łyżeczki czosnku granulowanego RAFEX, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę(...)marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki. 2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin
Tradycyjna kuchnia Kasibędzie się działo. Jeśli tylko pogoda dopisze powietrze znów przesiąknie grillowym aromatem. Oto jedna z najprostszych propozycji na "coś z grilla" dla tych, którzy nie planują tylko wykonują ;) Składniki: bułka (kajzerka, ciabatta, serowa) 3 duże liście sałaty (lodowa, rzymska czy zwykła) 2 dojrzałe pomidory (malinowe, rzymskie, cherry) 1/2 ogórka zielonego 1/3 papryki czerwonej kilka piórek cebuli (czerwona, cukrowa) sos vinaigrette(...)rozgrzany grill ;) Przygotowanie: Z umytych, osuszonych i posiekanych warzyw miksujemy sałatkę. 10-15 minut przed podaniem doprawiamy wcześniej przygotowanym sosem. Ulubiony rodzaj bułki podpiekamy na rumiano i pół-chrupko na grillu. Na bułę nakładamy sałatkę. Przekąska gotowa. Wg mnie można zajadać bez opamiętania - no gdyby buły kalorii nie miały to już w ogóle. Do posmarowania buły można użyć masła czosnkowego
Kuchnia po mojemuszklanki mąki pszennej 1,5 proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 kopiaste łyżki jogurtu greckiego szczypta soli. Truskawki + mąka do obtoczenia 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy Przygotowanie Truskawki płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki, kroimy na pół, obtaczamy w mące, aby nie opadły podczas pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy(...)pieczenia i sodą, mieszamy całość na wolnych obrotach. Ubite białka łączymy z ciastem za pomocą silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej, wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Na powierzchni ciasta układamy połówki truskawek. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180ºC (czasami wystarczy 50 minut) do tzw. „suchego patyczka”. Formę wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzone ciasto posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj surowe jajo. Dodaj szczypiorek, sól morską i suszonego pomidora . Ser żółty pokrojony w paseczki. Wymieszaj dokładnie. Formuj(...)kulki i obtocz je w bułce tartej. Do upieczenia kulek na złoto, użyłam czarnego granitu, uprzednio nagrzanego do 230 stopni- przez pół godziny. Upieczone podałam z jajem sadzonym, jogurtem naturalnym, koperkiem. Dodałam też sera feta. Dla dorosłych dodatkiem niech będą zielone oliwki! Nim wyłożyłam na talerze, dzieciaki już łapsnęły po kilka chrupiących kulek. Starsza córka krzyknęła- mamooooo, to takie inne
Z Kuchni Do Kuchniszklanka mąki (taka o pojemności 250 ml) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać(...)gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne 15-20 minut w tem. 160 stopni. Przepis z bloga MojeTworyPrzetwory
Anioły w kuchnisię pulpeciki . Pulpety : Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli
Ladylaura.Jaki sezon, takie nadzienie :) Dziś z rabarbarem ! Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag maki, 1 jajko, ½ kg rabarbaru, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 2 łyżki bułki tartej, sól do smaku. Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Następnie dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Rabarbar umyć, pokroić ze skórką i posypać cukrem. Ciasto podzielić na kawałki(...)wkładać rabarbar i wyrabiać knedle. Gotować w osolonej wodzie, wyłożyć na półmisek i polać stopionym masłem z tartą bułką
Tradycyjna Kuchnia