bułki - 33426 przepisów (strona:1041/2229)

Babka kajmakowa 217

szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać(...)proszek do pieczenia i wymieszać. Na koniec wlać przestudzoną masę kajmakową i dokładnie wymieszać przez chwilę (tylko do momentu połączenia się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać

Bullio
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 311

piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą' Składniki (dla 2 osób): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie - 0,5 kulki mozzarelli - 1 jajko - bułka tarta - S&P - olej do smażenia   Piersi z kurczaka przeciąć na pół, ale nie do końca, tylko tak aby uzyskać większą pierś. Dokładnie rozbić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć(...)połówki pomidorów, pociętych w plasterki oraz połowę mozzarelli. Zwinąć jak devolaj'a. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, dobrze rozgrzanym, lecz na małym ogniu, aby mięso zdążyło się usmażyć w środku. Jeśli boicie się, że mięso będzie surowe, wstawcie je na 15 min do piekarnika. Smacznego

CookYourself
Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem 167

panierce z boczkiem i serem' Składniki (na 4 placuszki): - 1 szklanka utłuczonych ziemniaków - 2-3 plastry boczku wędzonego - 0,5 średniej cebuli - 2-3 plastry cheddara - 1 jajko - bułka tarta - S&P Boczek pokroić w paski, cebulę w kosteczki i podsmażyć na patelni. Jajko i posiekany ser żółty razem z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić(...)trójkąciki (na początku może wydawać się, że masa jest za bardzo klejąca, ale tak ma być, można pomóc sobie podczas formowania, mocząc delikatnie dłonie w wodzie) i panierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż placuszki będą złote z każdej strony. Delikatnie przewracać na drugą stronę, bo placuszki lubią się rozwalać, gdy będą niedosmażone. Podawać z ulubionymi dodatkami

CookYourself
Krokiety ze szpinakiem i serem żółtym 177

Składniki: - 10 naleśników (usmażyłam wg tego przepisu ) - 1op mrożonego szpinaku w liściach - 1 ząbek czosnku - 1 średnia cebula - 150g żółtego sera - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - bułka tarta - S&P Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju/masła. Dodać rozgnieciony czosnek i zrumienić. Dodać rozmrożony szpinak i dobrze odparować. Dodać rozgniecione widelcem(...)grubych oczkach ser żółty. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać na patelni do rozpuszczenia się sera.  Nadzienie rozkładać na naleśnikach i zwinąć je w krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na rumiany kolor. Smacznego

CookYourself
Babka Wielkanocna 188

pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę i wyciśnij

Pasje Jolki
Kopytka z brokułem 206

kompozycji niejednokrotnie ... Kopytka z brokułem SKŁADNIKI: kopytka: 700-800 g ziemniaków 1 jajko około 3/4-1 szklanka mąki pszennej (dodajemy stopniowo) sól dodatkowo 1 brokuł 2 - 3 łyżki masła bułka tarta sól PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki gotujemy na do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.  Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę (porcjami) wyrabiając. Formujemy wałki, spłaszczamy delikatnie nożem(...)przez 2 minuty od wypłynięcia – wyciągamy. Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5 minut, przekładamy do zimnej wody, odcedzamy, siekamy w mniejsze kawałki.  Kopytka mieszamy z brokułem. Bułkę tarta podsmażamy na masełku.  Polewamy po kopytkach. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajka po szkocku w sosie chrzanowym 522

super smakuje :) Polecam I zapraszam po przepis. Składniki: 10 jajek - ugotowanych na twardo 600-700 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 łyżki musztardy 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, słodka papryka mąka i oliwa do smażenia  Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy startą na tarce na grubych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą I musztardę- mieszamy do połączenia

Smaki Edyty
Orzechowiec z delicjami 304

masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej - 1 kostka masła oraz - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Orzechy mielimy i mieszamy z bułką tartą. Masę żółtkową delikatnie mieszamy z orzechami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do całości dodajemy ubite na sztywno białka. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut

Zainspirowana w kuchni
bułki pszenno-żytnie... 206

przelać do misy robota, hakiem wyrabiać z 10 minut - zostawić przykryte do wyrośnięcia na 30 minut w cieple blacha z papierem do pieczenia - wyszło mi z ciasta 7 bułek, posmarować je mlekiem i posypać każdą ziarnami siemienia lnianego, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut w cieple piekarnik nagrzać do 200 C, pieczenie góra/dół, blachę ustawić na 2 poziom(...)piec 20 minut na złocisty wypieczony kolor bułki są chrupiące, ciasto lekkie i smakują smacznie, można dodać inne ziarna: jakie mamy i lubimy................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba po grecku 213

Święta coraz bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszna rybkę z warzywami.  SKŁADNIKI: 80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożnoych), 2 jajka, bułka tarta, 4 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 korzenia selera, 1 cebula, 1 por, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody(...)pomidorowego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. 2. Cebulę kroję w kostkę, a pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 155

ciasta dodać czosnek, zioła, szczypiorek i pomidory suszone. Całość krótko zagnieść. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Grunt to przepis!
Gęsie nogi faszerowane 187

Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy  240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki  tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona)  2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 pęczka pietruszki posiekany 1 jajko sól, dużo pieprzu przygotowanie Nogi wyluzować ( pozbawić kości), pozostawiając

Stare Gary
Krokiety ze szpinakiem 237

wody (tak, aby woda przykryła tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak.   Gotujemy na małym ogniu, często mieszaj ąc. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i 1 łyżeczkę bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy . Na naleśnika nakładamy łyżkę szpinaku, posypujemy starty m żółtym serem i zawijamy w krokieta. Krokiet y maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bu łce tartej(...)kładziemy na rozgrzaną pateln i ę z olejem . Smażymy z obu stron do zarumienienia bułki tartej. Powyższy przepis wystarcza na wykonanie 8-9 krokietów. Smacznego

paapilotkaa
Pierożki drożdżowe ze szpinakiem 215

drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1/2 kostki twarogu, łyżka masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, jajko, mozzarella. Wykonanie: Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak przekładamy na sito, aby spłynęła niepotrzebna woda(...)jaka się w nim zebrała. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg, który rozgniatamy widelcem oraz bułkę tartą. Cały farsz dokładnie mieszamy. Mąkę, drożdże, olej, cukier, szczyptę soli mieszamy z wodą. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na które nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi nakładamy

paapilotkaa
Weekendowe śniadanie - nadziane i zapiekane bułeczki 222

paski. Pomidory, kapary i czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty. Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika lub na patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec pod rusztem przez kilkanaście sekund. Podawać na ciepło

SzczyptaSmaQ