bułki - 33426 przepisów (strona:1029/2229)

Pieczarki faszerowane 156

Pyszna przekąska na imprezę jako przystawka Składniki - 6 dużych pieczarek - 3 plastry szynkowej kiełbasy - 2 jajka - przyprawa ulubiona - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka startego sera na drobnej tarce - bułka tarta - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. - Z pieczarek odciąć trzonki  - Trzonki i szynkę pokroić w drobną kostkę  - Kapelusze posypać przyprawą  Na patelni rozpuścić masło dać pokrojone(...)Smażyć aż odparuje woda przełożyć wszystko  do miski Gdy ostygnie dodać jajko i starty ser 2. - Powstałym farszem faszerować  kapelusze pieczarek  - Pieczarki panierować w jaku i bułce smażyć  na głębokim oleju

W królestwie smaków Beaty
"Tort" a'la gołąbki 198

gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki:   nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko       Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej(...)przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy. Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie po dsmażamy. Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gła dką masę.     Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, bazylią, oregano i ziołami. W miseczce koncentrat pomi dorowy łączymy ze szklanką zimnej przegotowanej

ChilliJemy
Kotlety z kalafiora 167

dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, więc mogą stanowić i danie główne i przekąskę.  Składniki: mały kalafior (bądź połowa dużego) 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 3 łyżki kaszy manny duża cebula 3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny łyżeczka białego pieprzu łyżeczka kurkumy sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki(...)mocno, pojedyncze małe różyczki muszą być widoczne). Cebulę i czosnek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni na łyżce oliwy. Do kalafiora dodać przesmażoną cebulkę, wbić jajka, wsypać kaszę, bułkę tatą i przyprawy, dokładnie wymieszać.  Formować mokrymi dłońmi małe kotleciki i smażyć na rumiano. Smacznego

na moim stole...
Szarlotka z budyniem 206

jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny(...)grubsze plastry. Gotujemy budyń z 750 ml mleka (zamiast 1 l) i odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach zmniejszyłam

KasiekGotuje
Kotlety mielone z cukinią 141

prostu rozpływają się w ustach. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula, 1 jajko, 0, 5 bułki namoczonej w wodzie, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, olej do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy końcówki i ścieramy ja na tarce(...)grubych oczkach. Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku aby obciekła z nadmiaru wody. Mięso mieszamy z odsączoną bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodajemy odsączoną cukinię. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy z każdej strony na złoty kolor

Passion of Cooking
W czym piec ciasto ??? 199

Blaszki metalowe Ciasta najczęściej pieczemy w foremkach metalowych lub teflonowych. Przed wyłożeniem ciasta na blachę warto jest posmarować ją  tłuszczem i wysypać np. bułką tartą lub wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia ja stosuję tą drugą metodę, ponieważ blaszka się nie brudzi i wystarczy ją tylko przetrzeć.    Tarmex Forma do babki gotowanej MAŁA(...)specjalnych foremkach wykonanych z silikonu lub metalu. Można je znaleźć w trzech rozmiarach klasycznym, mini i bardzo dużym . Przed nałożeniem ciasta należy foremkę natłuścić i wysypać  np. bułką tartą lub po prosu włożyć do niej papierową foremkę czyli papilotkę. Foremki silikonowe nie potrzebują natłuszczania warto jednak odczekać żeby babeczki przestygły wtedy elegancko wyskoczą z foremek. Pojedyncze silikonowe foremki doskonale

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kotlety jęczmienne z mięsem 121

kotleciki? Składniki: 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej, 2 łyżki tłuszczu, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Kaszę ugotować na półsypko w 1 i 2/3 szklance wody  z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu. Cebulę drobno posiekać  i podsmażyć(...)pozostałym tłuszczu. Następnie kaszę, mięso, jajko, cebulę i natkę pietruszki wymieszać, doprawić do smaku. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron złociście

Tradycyjna Kuchnia
bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 134

mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 50 g cukru, szczypta soli, 30 g drożdży suszonych, 130 g masła, 150 ml mleka,   400 czarnej porzeczki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka bułki tartej, białko, cukier trzcinowy do posypania bułeczek, Wszyscy dobrze znamy i lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku.  Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą(...)ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać kwadraty o boku około 9 cm. Porzeczki odcedzić (wytworzony sok wypić, nie wylewać) , wymieszać z bułka tartą. Na cieście ułożyć porcję owoców, zlepić ciasto w ładne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym i wstawić

królestwo garów
Krokiety z kapustą i pieczarkami 155

smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej  0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta  ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku(...)dołu stosu :) ) i formujemy krokiety - dwa równoległe boki zakładamy tak aby się nie nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Podajemy z czerwonym barszczem. Krokiety możemy przechowywać: - w lodówce 2 dni ( bez panierki ) - zamrozić z panierką ( po odmrożeniu smażyć

Atlas Smaków
Ciasto marchewkowe 173

drobnych oczkach marchwi łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na małe kawałki bułka tarta ewent. dżem z czarnej porzeczki i cukier puder Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC ( bez termoobiegu ). Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać

Atlas Smaków
Krokiety ziemniaczane 131

recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem  5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy(...)pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej strony, osuszamy na papierze kuchennym

Atlas Smaków
Kotlet schabowy 160

Kolejna odsłona schaboszczaka.. schab, karkówka lub polędwica jajka  musztarda vegeta bułka  tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z vegetą i musztardą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z serem Raclette w panicerce 137

Składniki : miks sałat kiść pomidorów koktajlowych opakowanie oliwek 2 piersi z kurczaka przyprawa Gyros do kurczaka 30 dkg sera Raclette jajko bułka tarta żurawina Sos: sos francuski 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą Gyros,  smażymy na patelni. Sos Francuski rozrabiamy z 2 łyżkami wody(...)sałat dodajemy oliwki i pomidorki koktajlowe oraz  usmażone piersi z kurczaka. Sos wlewamy do całości. Ser kroimy na kilka plasterków moczymy w jajku i bułce tartej i smażywmy na patelni. Tak usamżone kawałki sera układamy wokół sałtaki. Kładzimemy na każdym kawałku sera trochę żurawiny. Smacznego

Lili w kuchni
Smażona panierowana cukinia 157

smaczne (szczególnie kwaskowy posmak pestek) i co roku nie mogę się doczekać kiedy cukinie pojawią się już w sprzedaży bądź w moim ogródku ;) Składniki (na 4 porcje) Cukinia Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Cukinię obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości około centymetra, delikatnie posolić i odstawić do lodówki by puściły soki. Po około(...)minutach wyjać plastry i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Panierować w jaku i bułce tartej. Przyprawy takie jak sól i pieprz oraz wedle uznania odrobina papryki czy curry można dodać do rozbełtanego jajka. Smażyć na średnim ogniu i niezbyt dużej ilości tłuszczu, im więcej tłuszczu na patelni, tym więcej panierka go wciągnie. Po usmażeniu warto odłożyć na papierowe ręczniki kuchenne

Mr. Taste