bułki z serem - 3510 przepisów (strona:188/234)

Serce z sosem pesto i żółtym serem. 162

Już nie raz mówiłam Wam, że włoska kuchnia jest mi bardzo bliska. No uwielbiam! Dziś zapraszam was na antipasti… czyli włoską przekąskę którą tam podaje się

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszna kanapka z mozzarellą 188

Tym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WIOSENNE TOSTY 206

Tosty bardzo lubią moje dzieciaki, często robię je też i pakuję im do szkoły na drugie śniadanie. Skoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je

Z Majeczką w kuchni
Sernik jagoodowy bezglutenowy 150

finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Całość będzie dosyć rzadka i nie będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód(...)masę serową umieścić w misce i zmiksować na niewielkich obrotach i na tyle długo aby składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby  mocno urosnąć i mocno opaść. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut

Ze smakiem bez glutenu
Tofu w panierce orzechowej 192

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Apetycznie to może nie brzmi - jednakże naprawdę jest smakowite.  Wszystko zależy od przyrządzenia, bo tak szczerze... tofu

Di gotuje
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 191

Lubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać(...)szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym ją odcedzić. Grzyby (mrożone rozmrozić i odcisnąć

Z miłości do słodkości
Jagielnik z konfiturą truskawkową 182

gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik... z kaszy jaglanej.  Rzeczywiście, jest pyszny... taki kremowy, rozpływający się w ustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania! ;) Składniki: na tortownicę o śr. 23 cm  spód  100 g herbatników pełnoziarnistych 80 g płatków jaglanych(...)momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn.  Tortownicę wysmarować delikatnie olejem i oprószyć tartą bułką. Ciasteczkową masą wyłożyć dno formy, docisnąć. Podpiekać ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo dodawać pozostałe składniki

Kuchnia Ellie
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 172

chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko 250ml gorącej wody Na nadzienie: kostka białego sera (200g) 250g mrożonego szpinaku sól pieprz ząbek czosnku łyżka masła Wykonanie:Mąkę przesiać do miski. Zrobić w niej dołek, do dołka wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - zagarniając mąkę(...)środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować w osolonym wrzątku,  po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty a następnie odcedzić na sicie. Po odcedzeniu polewać śmietaną, zrumienioną na maśle  bułką tartą lub zrumienionym chudym boczkiem. Pyszne są także odsmażone na drugi dzień :)    ja osobiście pierogi ze szpinakiem lubię takie bez okrasy, tylko odcedzone  z wody

Walijskie Pichcenie
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 230

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko

Grahamka, weka i kajzerka
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 163

dodajemy przestudzoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy (jak dla mnie mięso dobrze wymieszane i napowietrzone jest o wiele smaczniejsze). Na samym końcu mieszania dodajemy stopniowo po 1-2 łyżki bułki tartej do uzyskania ścisłej konsystencji mięsa żeby nie rozpadało nam się podczas formowania kulek). Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników mozzarellę kroimy w średniej grubości plastry i dzielimy je na pół(...)patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem. Podajemy np z brokułami z serem bałkańskim z tego przepisu

Piekielna Kuchnia Pati
Wegańskie burgery z batatów 187

łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i drobno posiekać, sezam ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem(...)minut i wtedy przez problemu da się je przenieść. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do swoich buł dodałam sałatę cykoriową, pomidory (z własnego ogródka) i wegański ser typu mozarella

greenscarf
Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną 223

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Żółtka ucierać z 2/3 cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana(...)Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty Czekoladowa bita śmietana – 350 schłodzonej śmietany 36% – 250 g sera mascarpone – 100 g białej czekolady Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę

dom-agi.pl
Malinianki 206

Pyszne drożdżówki, nadziane całą górą cudownych malin :) Delikatne, puszyste i mięciutkie. Oblane słodkim lukrem, który jest tutaj przysłowiową kropką nad i ;) Idealne na śniadanie czy podwieczorek

Domowa cukiernia Ewy
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 187

chleb choć drożdżowy, bardzo zauroczył nas swym smakiem. Do tego ma bardzo imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też smakuje nam bardziej, więc coś w tym chyba jest... Do tego łatwość przygotowania i długi czas pozostawania tego pieczywa świeżym (co u mnie bardzo istotne), sprawia, że gości u nas ostatnio bardzo często i jak na pieczywo(...)moje małe uzależnienie... ;-) Na przykładzie tego chleba widać, że tak naprawdę drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, co jest często powtarzanym błędem, ja nie dodaję go do żadnych chlebów, bułek, a ciasto zawsze świetnie wyrasta, chyba nawet szybciej niż z jego udziałem. Drożdże do wzrostu potrzebują tylko skrobi, czyli mąki, a ta jest. Dość luźna konsystencja ciasta powoduje jego szybki

Smaczne Zdrowe
Bułka drożdżowa z serem 166

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki! Składniki na ciasto: 60 dag mąki 4 dag drożdży ½ litra mleka 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru 1 aromat waniliowy 1 cukier waniliowy 10 dag masła szczypta soli tłuszcz do form mąka do formy Składniki na masę serową: ½ kg twarogu 5 dag masła 15 dag cukru 3 jajka 1 aromat waniliowy(...)stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąka i wyłożyć ciasto. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte z masłem, cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Wyłożyć masę serową na ciasto i odstawić ponownie

Tradycyjna Kuchnia
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 174

trakcie pisania, cieknie mi ślinka. Tymczasem moje dziecko pogardziło... Aż mnie serce zabolało, no bo jak to, że MOJA córka nie lubi pierogów?! I to żadnych, ani z serem, ani z mięsem... Mąż mnie uspokoił, że do pierogów trzeba dojrzeć, poza tym ona jeszcze jest tak mała, że nie umie zjeść pieroga na dwa kęsy, a przecież tak są najsmaczniejsze(...)razie jednak trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno pokroić i podgotować grzyby

Przepysznik - BLW i nie tylko