Kiedy już zaspokoiliśmy swój apetyt zjadając sporą ilość białych szparagów tylko z tartą bułką i masłem, a zielonych usmażonych na patelni grillowej, przyszedł czas na przyrządzanie szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków(...)ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając - najlepiej drewnianą łyżką - aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia, wymieszać z serem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Takim sosem polać szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekać ok 20 minut. Smacznego
Stare GaryA było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam
Apetyczna babeczkaCzas czytania: 2 min Dobrze jest mieć pod ręką coś, z czego można przygotować małe co nieco może to być pyszna kanapka lub na przykład sałatka
SprawdzonaKuchnia.plNajwyższy już czas powrócić do kuchni i mojego blogowania. Myślę, że przerwa wakacyjna była dość długa by naładować akumulatory. Sami przyznacie, że w to lato nie
Przysmaki Karolkiłyżeczka tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżeczka kolendry 2,5 łyżeczki soli mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia Sos z suszonych pomidorów: 300 ml jogurtu typu greckiego 10 - 12 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii pieprz do smaku oliwa do namoczenia pomidorów(...)składniki sosu razem z obranym czosnkiem i pomidorami wyjętymi z oliwy. Podczas miksowania dodać 2 - 3 łyżki oliwy, w której moczyły się pomidory. Zobacz również: kotlety z indyka z serem
Kuchcik gotujeMaślane rogale na leniwe i późne wspólne śniadanie. Idealne ze świeżym masłem, dżemem lub konfiturą ale także pasują do serów czy wędlin. Przepis już sprawdziłam wcześniej ale rogale zniknęły w takim tempie, że zdjęć nawet nie zdążyłam zrobić. Dodatkowo może skusi Was jeszcze to, że ciasto można zarobić wieczorem, miskę nakryć folią i ciasto do wyrastania wstawić do lodówki. Rano(...)objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). Każdą część ciasto uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu
Kocham..lubię..gotuję..ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie).Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły.Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.Wyjmujemy i studzimy.Smacznego :)Liebster Blog Award Otrzymałam nominacje od http://leattlekitchen.blogspot.com/. ,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana(...)filmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)?- Póki co jeszcze nie, ale może kiedyś.7.Czy istnieje produkt spożywczy, który w sklepie omijasz szerokim łukiem?- Oj, dużo tego np. ser żółty, ale ciężko mi się zastanowić nad jednym bo jest tego na prawdę dużo.Szybciej było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :))8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie
Moje pyszne gotowanieJako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię(...)łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć) Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier waniliowy rum do namoczenia rodzynek bułka tarta do posypania ciasta Do posypania: cukier puder cynamon Przygotowanie: Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę. Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić
Ze smakiem i z pasjąwielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem(...)sporą ilość posiekanego koperku. Mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron na dość mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia.Wersja "fast food" czyli razowa buła, sałata, ser, pomidor, ogórek konserwowy, a dla szczęściarzy nie liczących kalorii był jeszcze sos majonezowo-ketchupowyWersja obiadowa z sadzonym jajkiem , ziemniakami, pieczarkowym sosem i mizerią
Walijskie PichcenieCzas czytania: 3 min Nalewka z pigwy jest to bardzo smaczny alkoholowy trunek domowej produkcji. Oczywiście można kupić buteleczkę nalewki w sklepie, ale nigdy nie ma
SprawdzonaKuchnia.plstanowi gwarancję niezwykle twardego ostrza i wysokiej odporności na korozję. nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane(...)niezbędne. Oprócz nich na rynku dostępne są także wszelkiego typu tasaki i różne wersje noży santoku oraz cała gama noży specjalistycznych np. noże do pizzy, noże do steków, do sera, do ziół, do sushi itd. Jeśli jednak miałabym wybierać, to zamiast noża do sushi zainwestowałabym w dobrą ostrzałkę. Sushi bez problemu przygotuję używając noża szefa kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacałe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym boczkiem czy orzechami. Można ją również upiec w piekarniu, będzie wtedy bardziej chrupiąca(...)pomarańczy. Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i nitką octu balsamicznego. Podajemy jako dodatek do mięs i serów
Mia Cucina Sofietazwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni. Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej. Wypieka opłatki, z których robi wycinanki(...)ciszy posiedzieć. Staw, piaskownica, huśtawki i boisko do siatkówki – każdy znajdzie coś dla siebie. Wyżywienie na miejscu, pani Zofia dobrze gotuje, zdobywa nagrody między innymi za bułki drożdżowe jagodzianki – wpisane na listę produktów tradycyjnych. Nalewki pana Witolda zdobywają zasłużone wyróżnienia i nagrody. Nalewka na kwiatach czarnego bzu w tym roku zdobyła wyróżnienie z WGL. Posiłki
królestwo garów