Pączki Z konfiturą różaną, owocową, z budyniem, serem, a może z czekoladą? Z czym zjedliście dzisiaj pączki? Jeżeli jeszcze się na żadne nie skusiliście, to lepiej się pospieszcie, bo podobno jeżeli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, to nie będzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię(...)kule, nieco spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek chleba lub bułki. Jeżeli szybko wypłynie i zrumieni się w ciągu 45 sekund -1 minuty, tłuszcz jest dobrze nagrzany. Warto też kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym (powinna być pomiędzy 170-180°C) . Smażyć
Pełny talerzWitajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości. Bardzo lubię sobie
Rozpustne gotowanieTe bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy
Smaki ArmineWe wrześniu pisałam, że na blogu cicho, ale w porównaniu z październikiem to ruch był jak na sobotnim targu. Wybaczcie, ale wszystko dlatego, że naprawdę jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKluski ziołowe to kluski z twarogu, jajka, mąki i mieszanki świeżych ziół, ugotowane w lekko osolonej wodzie. Kluski są pyszne, pachnące świeżymi ziołami, zostały polane tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki
Smakowy Rajzupa bardzo smakowało, grzybne flaczki, duża ilość kuminu robiły robotę. Drugie danie przypominało nieco łazanki z bigosem i smakowo było naprawdę w porządku, plus za dobry smak słonego sera, minus za przypiekany i suchy makaron, ale zdaję sobie sprawę, że to danie dnia i wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone(...)Zaszliśmy tam po długim zwiedzaniu Pragi i byliśmy już bardzo głodni. Powiem tylko tyle, że wyszliśmy najedzeni do syta :) Maugo: zamówiłam burgera portobello, który jak się okazało, zamiast tradycyjnej bułki ma dwa duże pieczarkowe kapelusze (koszt 190 CZK). W środku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo
Bananowe Polerobionych ze słoniny, szpajzy z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery(...)które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia kołocz od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt
Food SquareA b solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna
SzczyptaSmaQpodjęła. Z radością tym większą, że to śniadanie szczególne, bo Amber przygotowała je dla mnie, a ja dla Niej. Zapraszamy! "Po tej stronie nieba na śniadanie jem bułkę z konfiturą ze szczęścia, a kawę mi słodzą uśmiechem anioły. Na kuchennym stole mam kwiaty w wazonie - pachnące radością tulipany. Wychodzę na taras i kocem wspomnień się otulam. Wdycham w nozdrza(...)cały dzień. Zanim jednak sięgniecie po pierwszy kawałek, mam dla Was trochę śniadaniowej teorii. Czy wiecie, że jest sześć typów śniadań? Jest śniadanie proste kontynentalne, wiedeńskie, wiedeńskie wzmocnione (serem i wędlinami), angielskie (tzw. breakfast) i typu angielskiego (czyli lunch) oraz myśliwskie . Mnie najbardziej zaintrygowało to ostatnie, bo nigdy wcześniej o nim nie słyszałam i pewnie nieprędko, jeśli w ogóle
KUCHARNIAPrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar
Weekendy w domu i ogrodziePrzed Państwem TORT!! I to nie byle jaki bo... wytrawny i niespotykany. Dziś my, dwie buntowniczki, postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż
Wypisz Wymalujzorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele, jeśli nie wszystko. Na polskim rynku co rusz pojawiają się(...)absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie, aby wasz dom wypełnił się nieziemskimi zapachami, to ta książka
ladykitchenwielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu odkryłam pieczoną brukselkę, stała się dla mnie prawdziwym przysmakiem! Już nie raz zachwycałam się(...)następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku). Cebulę pokrój w piórka, a brukselkę w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Szynkę pokrój w kostkę. Ser mozzarella pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj brukselkę z połową oliwy i czosnku i odstaw na bok. Posmaruj pizzę oliwą z czosnkiem przy pomocy pędzelka i ułóż na niej mozzarellę
Chilli Czosnek i Oliwabiałko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet(...)kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka ryżowa - do sosów, zup i deserów kasza manna (można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata