bardziej znanych węgierskich deserów. Można go kupić w większości cukierni jak i w małych budkach z jedzeniem na wynos. Strudel to rodzaj rolady z ciasta, wypełnionej nadzieniem z sera białego, wiśni bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo. Przepis na strudel jabłkowy , który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta filo. Nie robiłam ciasta(...)Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Strudel z jabłkami Składniki na strudel jabłkowy. 80 dkg jabłek (u mnie Jonagold) 10 dkg masła bez soli 5 dkg bułki tartej 1 pełna łyżeczka cynamonu 5 dkg cukru kryształu 25 dkg ciasta filo (phyllo) 1 łyżka octu jabłkowego cukier puder do posypania Jak zrobić strudel jabłkowy. Do garnka włożyć
MeCooksmiłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2 ząbka czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej. 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy ziołami do smaku (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz). Odstawiamy do lodówki(...)kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. 5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut. Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż
Kuchnia Pełna PasjiTakie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi
IMPRESJA SMAKUSkładniki Składniki na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 2 duże jajka 1 łyżka oleju roślinnego do ciasta olej roślinny do smażenia szczypta soli bułka tarta jajko do obtoczenia krokietów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz kapusty z grzybami 300 g kapusty kiszonej mrożone bądź suszone grzyby leśne ziele angielskie liście laurowe(...)minut aż kapusta całkowicie zmięknie. Na każdy naleśnik nałóż porcje kapusty, zawiń najpierw boki a następnie zawiń w szczelny rulon. Każdego przygotowanego krokieta otocz w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju przez około 3 minuty z każdej strony do zarumienienia się krokieta. Krokiety można również zrobić z dodatkiem pieczarek, szpinaku bądź mięsa. Możliwości
To Musisz Wiedziećsłodko, czy też wytrawne i przygotowywało się różne dziwne dla dzisiejszych miłośników kuchni potrawy. Tak powstawały domki Baby Jagi , torcik z kaszy manny , czy kotlety z mielonki faszerowane serem. Ten przepis to był jeden z lepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Obecnie czasami jednak wracamy z Piotrem do smaków dzieciństwa, gdyż(...)panierce może być ratunkiem dla niejednego domowego budżetu, który ledwo dyszy do 1 każdego miesiąca! Jak zrobić Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy : Składniki: kiełbasa jajka mąka bułka tarta sól i pieprz do smaku odrobina majeranku Przygotowanie: Kiełbasę mielonkę, czy też mortadelę wyjmujemy z osłonki lub z puszki i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz: 300 g grzybów, borowików leśnych 1 marchewka 1 por, biała część 150 g cebuli 150 g sera żółtego 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy(...)oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie zwijamy i podsmażamy na maśle. Naleśniki możemy również panierować w jajku i bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe możemy podać np. sosem czosnkowym
Domowy Smak Jedzeniababeczek) na kruche ciasto 225 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru Krem malinowy 200 g śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżeczki soku malinowego 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, kakao, wymieszać, dodać cukier, posiekane masło i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię i schować(...)dodać sok malinowy. Krem przełożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm i wycinać szklanką kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wykrojonymi kawałkami wyklejać foremki, ułożyć na blaszce i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 min. Gotowe babeczki ostudzić i udekorować kremem i posypką
pink envelopeczosnkowy WYKONANIE: Łatwizna - Chleb/bułki smarujemy masłem, serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze sera żółtego. Kroimy cebulę w pióra, mieszamy ją z domową vegetą i odrobiną oleju. Ścieramy ser żółty, kroimy pieczarki, ogóreczki, szynkę. Dodajemy do cebuli razem z kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy na kanapki. Kroimy je na mniejsze i dekorujemy keczupem. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni(...)już wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może
Wypisz Wymalujbył strzał w dziesiątkę. Wyszło pyszne i aromatyczne danie :)Składniki:2 średnie cukinie,30 dkg mielonego mięsa,6 połówek suszonych pomidorów w oliwie (polecam biedronkowe),pół suchej bułki,1 jajko,10-15 listków świeżej bazylii,10-15 dkg mozzarelli,sól do smaku,1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,odrobina oliwy do wysmarowania naczynia.Cukinie obmyć, ściąć lekko końcówki, każdą podzielić(...)dodać pomidory, bazylię, zioła, jajko i sól. Dokładnie wyrobić masę. Z posolonych cukinii odlać powstały pod wpływem soli sok. Na dno włożyć mozzarellę dociskając lekko. Na ser wkładać masę mięsną również dociskając. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodziennatorebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą zamontowaną w środku urządzenia, dokładałam tylko składniki do stalowej misy, tarując poprzednią wagę, następnie włączyłam funkcję wyrabiania ciasta i w ciągu 3 minut ciasto drożdżowe(...)wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięForma do babki kwiat Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE Dodaj do koszyka Przepisy z gnocchi: Gnocchi z boczkiem i sosem pomidorowym Gn occhi z pomidorami i kozim serem Gnocchi bolognese Dyniowe gnocchi Gnocchi z batatów Gnocchi ze szparagami Gnocchi puttanesca Gnocchi z truflami Gnocchi ze szpinakiem Przepis na gnocchi Polecam Wam także inne przepisy: – makaron ze szpinakiem(...)SKŁADNIKI: – 450-500 g gotowych gnocchi – 2 łyżki masła klarowanego – poł szklanki gorącej wody – 10-12 suszonych pomidorów – garść rukoli – 4-5 łyżek masła – 1,5 łyżki bułki tartej – kilkanaście listków szałwii (opcjonalnie) – sól i pieprz – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć gnocchi. Podsmażaj 5-6 minut przewracając w trakcie
nietylkopasta.plPyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach <3 babka z dodatkiem sera ricotta oraz marcepanu :) Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 250 g sera ricotta 100 g marcepanu 1/2 szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa (opcjonalnie): 90 g śmietanki 30% 90 g gorzkiej lub mlecznej(...)sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie. 3. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie
My Culinary Artciasta zależy od wilgotności sera. Im bardziej mokry jest Wasz ser, tym więcej mąki będzie potrzebne by zagnieść spoiste, elastyczne ciasto. Ale im więcej mąki damy do mniej wilgotnego sera, tym kluski wyjdą sztywniejsze i mniej smaczne. Do mojej masy wystarczyło zaledwie 2/3 szklanki mąki i ciasto dało się już ładnie i szybko zagnieść. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto(...)mieszamy żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację z każdą pozostałą częścią ciasta. Na rozpuszczonym maśle rumienimy tartą bułkę, polewamy nią gotowe leniwe kluski i posypujemy cukrem. To porcja dla dwóch głodnych dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g dobrego, tłustego lub półtłustego twarogu 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Karo in the KitchenJest taka restauracja niedaleko nas, którą darzymy ogromnym sentymentem i uwielbiamy tam raz na jakiś czas zjeść coś pysznego. Wśród pozycji kary menu znajdują się pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikekstra i na pewno częściej będzie gościć u mnie w domu, następnym razem wypróbuję farszu z ryżem. Sprawdzi się również na imprezę Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza) 5 małych papryk 0,5 kg mięsa mielonego 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego 1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli(...)łyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów 2 garści oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych 125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się
Piekielna Kuchnia Pati