bułki z serem - 3510 przepisów (strona:176/234)

Cytrynowe babeczki z galaretką 258

Cytrynowe babeczki z galaretkąKiedy byłam mała ulubionym ciastem na wszystkich rodzinnych przyjęciach był cytryniak mojej mamy. Próbowałam go piec wiele razy i niestety nigdy nie wyszedł

Ciastkozercy
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką 185

pomylić z konwalią, która jest bardzo często spotykana w naszych ogródkach, ale zapachu nie pomylicie!, intensywny i czosnkowy. Bułeczki zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale dobrym dodatkiem będzie szynka czy ser, jeśli nie macie dostępności do czosnku to można zamiennie dać liście rukoli lub świeżego szpinaku. Składniki na ok 25-27 sztuk: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży(...)palce zawijamy je pod spód i łączymy, co w efekcie utworzy koniczynkę. Układamy na przygotowanych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Po ok. 15 minutach gdy bułki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż  zrobią się rumiane. Bułeczki można podawać z sosem czosnkowym, który dodatkowo wzbogaci

Apetyczna babeczka
Szparagi z pistacjowym pesto 160

Propozycja smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą.  Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi. Składniki: (na 3 porcje) 500g białych szparagów sól łyżka cukru 3 łyżki obranych pistacji bez łupi 3 łyżki parmezanu startego 3 łyżki oliwy z oliwek extra(...)bazylii Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z  dodatkiem  soli i łyżki cukru. Odsączamy. Pistacje obieramy z łupin, parmezan  ścieramy . Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek miksujemy tak aby uzyskać masę z  wyraźnymi   kawałkami  orzechów (no chyba że wolicie na gładko).  Szparagi

Pyry na Gaz
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 144

Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży(...)cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Dodatkowo : pół słoiczka powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego białko do smarowania bułek Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto

Chocolate Muffin Blog
Żegnamy Hokkaido 134

dyni (robiłam je tutaj ) sól i pieprz 100g Gorgonzoli 2 jajka 150ml mleka  Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Okrągłą formę do ciasta (ok. 24 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę(...)formę, pamiętając o dość mocno zawiniętych brzegach. Formę z ciastem chowamy do lodówki na kilkanaście minut. Puree solimy i pieprzymy. Gorgonzolę kruszymy lub kroimy w drobną kostkę. Polecam ostrzejszy ser- świetnie będzie współgrał z łagodną dynią. W misce mieszamy jajka, mleko i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo ser może być mocno słony. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy

les mirabelles
Sernikobrownie z jagodami 148

zawsze mile widziane i zjadane z apetytem:))) A takie wilgotne brownie z dodatkiem masy serowej i owoców w szczególności. Tym razem wykorzystałam zamrożony zapas jagód, które świetnie współgrały z serem i czekoladą! foremka 24 x 27cm Składniki:   200 g mlecznej czekolady,  200g masła lub margaryny,  350g cukru pudru,  5 jajek,  100g mąki pszennej(...)Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Twaróg utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym oraz pozostałymi jajkami. Wylać na masę czekoladową. Równomiernie rozłożyć jagody (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć). Delikatnie wyłożyć resztę masy

Z miłości do słodkości
TEBIRKES duńskie bułeczki 134

Wakacje dawno się skończyły i z lekkim poślizgiem na FB wróciło " Wypiekanie na śniadanie ". Na powitanie mieliśmy dwie propozycje do wyboru : 1. TEBIRKES duńskie

Ewa w kuchni
Zapiekanka z dyni makaronowej na spodzie z bułki paryskiej 162

Taka zapiekanka to pożywne i bardzo smakowite danie czy jest zimno czy jest śnieżnie czy może deszczowo. Polecam serdecznie do wypróbowania przepisu. Można ją przygotować dzień

Moje Małe Czarowanie
Bułki serowe ze złotym lnem 61

Myślałam już jakiś czas o pysznym śniadaniu, takim z pyszną kawą czy czekoladą a do tego jakieś szybkie i pyszne bułeczki. Pomysł przyszedł podczas przeglądania neta

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 187

Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze

Smaczna Pyza
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 197

Burek to danie popularne w krajach śródziemnomorskich oraz arabskich. Jest to cienko rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś jakby nasz pasztecik lub bułka z nadzieniem. Można je podać jako przekąskę lub danie obiadowe ze szklaneczką orzeźwiającego jogurtu. Jeśli komuś się marzy urlop na Bałkanach lub w Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte(...)tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego, i z drugiego do wrzątku

Rozpustne gotowanie
Babeczki makowo - serowe... 117

Przepis zainspirowany znalezionym na blogu Ptaszkowo . Składniki: (na 10 sztuk) masa makowa szklanka gotowej masy makowej 2 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 łyżki bułki tartej kropelka lub dwie ekstraktu migdałowego łyżka mielonych migdałów masa serowa 180g opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia) 1 jajko kropelka lub dwie ekstraktu waniliowego 2 lekko czubate łyżki cukru pudru Rozgrzej piekarnik(...)składniki oprócz białek wsyp/wlej do miski i dokładnie wymieszamj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką na gładk ą  masę.  Masa serowa: ser zmiksuj na gładką masę, dodaj jajko, cukier puder, i ekstrakt, ucieraj mikserem przez kilka minut. Do każdej papilotki wkładaj po łyżce masy makowej. Na masę makową nakładaj po 1 łyżce

Lejdi of the house
Sernik bezglutenowy, z ziemniakami 131

robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodać ser i ziemniaki, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną (nie ucierać długo, ponieważ zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy ). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać. Białka ubić na niezbyt(...)miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ). Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut. Zależy od wielkości formy. Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica. * należy

królestwo garów
Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera 23351

Kolejny raz zapraszam do odkrywania kuchni podkarpackiej. Kotlety z ziemniaków i sera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych(...)twarogu 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym

Trzeci talerz
Krokiety z farszem serowo- pieczarkowym 278

cebulę obrać i pokroić w kostkę, całość przyprawić wegetą i pieprzem, podsmażyć. Gdy farsz będzie już gotowy ścieramy na grubych oczkach żółty ser i dodajemy do całości, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy z pieczarkami i cebulą.  Ciasto naleśnikowe: 200 gram mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni.  Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron

Krakowskie smaki Ani