dużo pisać kaloryczne! składniki na pizze z cukinii: spody: - 1 duża cukinia - olej rzepakowy do smażenia około 1 litra - bułka tarta Cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy odrobiną soli i obtaczamy w bułce tartej. Olej mocno rozgrzej - tylko wtedy cukinia nie będzie go "piła". Po wrzuceniu kawałka cukinii na olej, powinien mocno się pienić, smażymy na deliakatny złoty(...)cedzakową, układamy na papierze, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch: - plasterki pieczarki - plasterki ugotowanego jajka - plastry pomidora - po plasterku np. szynki lub boczku lub żółtego sera lub mozzarelli (wedle uznania) Całość zapiekamy w piekarniku przez 20- 30 minut, temp. 180 stopni C. Na wierzch sos: - 1/4 szklanki ketchupu bardzo dobrej jakości - 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego - odrobina
SMYKWKUCHNIser biały 1 kg, cukier drobny 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko pół szklanki, jajka 4 szt, żółtko jaja 1 szt, olej rzepakowy pół szklanki, ekstrakt waniliowy 1 łyżka, kokosowa kruszonka: maka pszenna pół szklanki, cukier drobny pół szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, masło 1/3 kostki, dodatkowo: mango z puszki 1 opakowanie, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta
kulinarne odsłony patiser z jajkiem, mąką pszenna, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Następnie masę serową dzielimy na 2 lub 3 części i formujemy wałek (jak na kopytka) i po ukosie kroimy na centymetrowe paski. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki
Aga w kuchnisera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta
OstryKęssera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta
OstryKęsRewelacyjna, puszysta i pyszna, do której możecie wykorzystać resztki z lodówki. Robi się ją bardzo szybko, nie trzeba jej piec w piekarniku i nie musi mieć
Bułka z Chlebemnastępnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na 4 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie spłaszczyć jedną kulkę, ułożyć na niej plaster sera tak aby nie wystawał poza mięso, drugą kulkę również spłaszczyć i przykryć ser, a następnie skleić brzegi mięsa tak aby powstał jeden kotlet. Z dwiema pozostałymi kulkami zrobić tak samo. Rozgrzać patelnię, wlać 2 łyżki oleju(...)kotlety i smażyć z każdej strony po 3,5-4 min. Kotlety można nieco docisnąć do patelni łopatką. W tym czasie na innej patelni lub w tosterze podgrzać połówki bułek. Ułożyć spody gorących bułek, posmarować częścią sosu jogurtowego, na wierzch każdej połówki bułki ułożyć garść rukoli, następnie położyć na każdą usmażonego kotleta. Na kotletach rozsmarować nieco ketchupu, ułożyć plasterki ogórka
ememe kitchenstrumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać złotym i czarnym sezamem. Piec w 200 stopniach(...)minut. Ostudzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Trzaski w kuchni Razem ze mną piekły: Dorota – Moje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena – Zacisze kuchenne Agata – Pożeracze czasu Joanna – Rodzinna kuchnia Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi Edyta - Pasja smaku Alina - Ala piecze i gotuje
Ala piecze i gotujesera feta1 łyżeczka skórki z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki
Ciastkozercymięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam! CIASTO: 25g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 200g puree z dyni Hokkaido 1 szklanka ciepłego mleka 3 1/2 szklanki mąki pszennej(...)mąki pszennej nawet do 3 szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki
https:KKuchniaMniamBłyskawiczne rogaliki bez drożdży są najlepsze na świecie! Zawołało dziecko mojej koleżanki Eli. A my zgodnie mu przytaknęłyśmy. Takie rogaliczki można jeść codziennie. Rumiane, chrupiące, a
dolcevitainmykitchensłyszymy to słowo. To raczej wariacja na ich temat, ale nie zmienia to faktu, że są smaczne Ten pomysł na hot dogi w pewnym sensie oszczędza czas Tutaj bułkę i parówkę przygotowuje się jednocześnie Po upieczeniu można dodaj jedynie jakieś warzywa i ulubione sosy. To danie dobrze sprawdzi się na przyjęciach, ale też możecie zaskoczyć nim swoje dzieci Sycylijskie(...)dogi Składniki na 8 hot dogów: 550 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 16 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy 300 ml ciepłej wody + parówki + ser żółty + pesto lub pasta z pomidorów Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier oraz suszone drożdże. Całość wymieszaj dokładnie. Do suchych składników dodaj wodę wymieszaną z oliwą. Następnie zagniataj
365 dni dookoła kuchnibułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm. Dookoła obręczy ułożyć rurki (wielkość według uznania) i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. 2. Masa serowo-advokatowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser
Szalona Kuchnia Ewelinysposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa i drobiu. Ja mogę jeść ją samą! Fasola w sosie Składniki: ½ kg zielonej fasoli, u mnie(...)mrożona 1 łyżeczka soli 30 g masła 1 cebula 400 g pieczarek sól i czarny pieprz do smaku 200 ml wywaru z kurczaka 250 g mascarpone 30 g żołtego sera, np. cheddar Posypka 2 łyżki masła 1 cebula 40 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki utartego parmezanu Mrożoną fasolę wrzuć do garnka z gotującą wodą. Gotuj przez 10 minut. Odcedź
codojedzeniamasłem z natką pietruszki, czosnkiem i odrobiną soli oraz pieprzu. Wiele razy robiłam też inne wersje smakowe, zmieniając pietruszkę na różne zioła, typu tymianek czy rozmaryn, nadziewałam je również serem. Ale jakby nie było dla mnie wersja mojej Mamy, z masłem i pietruszką, jest absolutnie najlepsza i nie ma sobie równych :) Jeśli nie będziecie mieli pod ręką świeżej natki zawsze(...)pietruszki suszonej. Kotlety de volaille robi się bardzo łatwo i szybko, wystarczy filety z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić, nadziać ziołowym masłem i obtoczyć w panierce. Zwykle używam bułki tartej, ale ostatnio, żeby było zdrowiej, mieszam ją z mielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę. Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa
Słodko-Słony Świat IlonyWitajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego
Tanio szybko zdrowoKluski kładzione , to szybka i smaczna alternatywa dla kopytek , klusek śląskich czy choćby zwykłych ziemniaków. Można je zrobić z dowolnymi dodatkami, szpinakiem, serem, brokułem, czy tak jak ja z dynią.Choć na dynię sezon się dawno skończył, zapasy działkowe umożliwiają mi cieszenie się jej smakiem nawet teraz. Składniki na kluski: 1 szklanka mąki 1 szklanka zmiksowanej pieczonej dyni(...)jajka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku * 2 ząbki czosnku tymianek sól morska Składniki na pulpety: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka
Gosia gotuje