bułki z serem - 3510 przepisów (strona:170/234)

Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 241

popularne są na całym Podkarpaciu,   choć w różnych zakątkach różnie się je doprawia. W Bieszczadach do ugotowanych ziemniaków dodaje się biały ser, a farsz przyprawia się majerankiem (na blogu przepis na bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera ). W Jazowej, niewielkiej wiosce położonej w okolicach Strzyżowa (gmina Wiśniowa), do ugotowanych ziemniaków dla smaku dodaje się podsmażoną na maśle cebulkę. Masę(...)ziemniaczaną zagęszcza się mąką, a na koniec dodaje się jajko, dzięki czemu kotlety są zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos z suszonych grzybów i surówka. Przepis na jazowskie kotlety z ziemniaków pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej i został

Trzeci talerz
bruschetta z pomidorami i mozzarellą 152

świeża bazylia wykonanie: Bułki przekroiłam na pół, posmarowałam oliwą. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórek, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w dość drobną kostkę. Do pomidorów dodałam posiekaną cebulkę, czosnek oraz bazylię, osoliłam do smaku. Całość rozłożyłam na bułeczkach. Na wierzchu ułożyłam kawałki mozzarelli. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na chwilę, tylko do rozpuszczenia sera

babka w formie
Warsztaty z Frosta – relacja 159

Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy

karmelowy
Placki ziemniaczane z fetą i szpinakiem 165

serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego)  1-2 ząbki czosnku  1 łyżeczka masła  150 g fety  3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz olej

bistro mama
delikatny sernik z nutą piernika... 182

cukier 1 szklanka, ser na sernik 1 kg, skórka z cytryny 1 łyżka, sernix 1 opakowanie, przyprawa do piernika 1 łyżka jajka, cukier w robocie utrzeć do białości dodać twaróg śmietankowy pokruszony /można dać zmielony/, startą skórkę z cytryny, zamiast budyniu wsypałam sernix i wymieszać nie za długo tortownica 24cm - wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, do blaszki dać

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 259

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek

Gospodyni Miejska
Ciastka gnieciuchy serowe z rabarbarem 105

Każdej wiosny czekam niecierpliwie, aż pojawi się rabarbar. Można z niego wyczarować pyszne wypieki. Tak też powstały te ciastka idealne do kawy, do mleka, do herbaty

Bułka z Chlebem
Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 193

Nie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Beef burger 176

ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują takie niby to burgery, które mają tyle wspólnego ze świeżością ile ja z miss ziemi krapkowickiej... Więc dlaczego(...)mnie jest ich grubość (ok.1-1,5 cm). Gdy widzimy, że mięso do polowy swojej grubości zrobiło się sine, wówczas przerzucamy je na drugą stronę. Następnie posypujemy odrobiną startego żółtego sera i przykrywany patelnię rzecz jasna przykrywką albo małą miseczką metalową. Dzięki temu mięso szybciej "dojdzie" w środku oraz ser roztopi się błyskawicznie. Smażąc mięso pamiętajmy - nie ma temperatury

Right Behind The Kitchen
Warzywa zapiekane 141

Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć zapiekankę i obłożyć plasterkami mozzarelli. Piec około 10 minut do zarumienia się sera. Udekorować świeżą bazylią

Ania i Marcin gotują
drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą 125

ciągnący się ser, na obiad był więc filet z kurczaka nadziewany salami pepperoni i mozzarellą. Dobrze doprawiony pieprzem i ostrą papryką, usmażony w chrupiącej panierce. Polecam na niedzielny obiad.  Składniki: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 8 plasterków salami pepperoni 1 kulka mozzarelli (125 g) 1 ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka mąką, jajko i bułka tarta do panierowania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tani weekend we Włoszech, to proste! 196

trattoriach (w menu zwracajmy szczególną uwagę na oddzielna opłatę coperto i servizio). Najpopularniejsze markety we Włoszech to Conad, Billa i Pam. Ceny w nich to odpowiednio (w przybliżeniu): bułka – 0,20 euro cukier – 1 euro (1 kg) jogurt (mały) – 0,70 euro makaron – 0,70 euro napój – 0,50 euro (1 l) ocet balsamiczny(...)euro passata – 1 euro (750 ml) piwo – 0,50 euro (mała puszka, 0,70-1 euro (duża) ryż – 0,80 euro ser żółty – 10 euro (kg) sok – 1,20 euro (1 l) wino – 1,20 – 5 euro (750 ml) woda – 0,50 euro (1,5 l) W restauracji zapłacimy odpowiednio za: lasagne

Bon Ton Italia
Kanapka po góralsku 208

kanapki po góralsku :)Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo.Składniki na jedną sztukę:2-3 liści sałaty lodowej1-2 łyżki majonezu2 grube plastry ok 4-5 mm szynki wędzonej gruby plaster ok. 4-5 mm kiełbasy Krakowskiej 1-2 łyżeczki konfitury z żurawiny, najlepiej domowejpapryka świeża żółtapapryka konserwowa czerwona2 grube plastry sera bundza, domowej roboty

Apetyczna babeczka
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8604

resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.Dodać do masy, krótko zmiksować. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 40 minut w temp. 180st.  Ostudzić, przekroić na pół.  Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  1/3 szklanki wody(...)słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta.  Posmarować połową dżemu. Krem:  200 g masła,  500g sera z wiaderka,  5 łyżek cukru pudru.  Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.Naponczowa

Z miłości do słodkości
Pizza z pieczoną szynką i majonezem 157

świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody  Farsz: 5-8 małych cebulek/dymki odrobina oliwy z oliwek szczypior ser żółty tarty 100-150 g 2 plastry pieczonej w rękawie szynki wieprzowej- można użyć innego mięsa, np. smażonego bądź duszonego - szynka wieprzowa 2 plastry - czerwona papryka w proszku - szczypta soli(...)pomidory 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka wódki odrobina oliwy z oliwek Dekoracja:  Majonez Dodatkowo potrzebne będą: szpryca cukiernicza z końcówką gwiazdki bułka tarta Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut

KreatywnePiny
Chutney ze śliwek 78

Czas czytania: 2 min Chutney ze śliwek to pewnego rodzaju wytrawne słodko-kwaśne powidła o korzennym smaku z wyraźną nutą smażonej cebuli, imbiru i pieprzu cayenne

SprawdzonaKuchnia.pl