Jeden z pomysłów na wykorzystanie kilkudniowych reszek odrzucanego zakwasu (zbieranych w lodówce do słoiczka). Z takich resztek starego, nieaktywnego zakwasu można z powodzeniem zrobić krakersy, naleśniki
Przepisy na domowy ser i chlebSkładniki na 6 bułek: 225 g mąki pszennej graham typ 1850 85 g mąki jasnej pszennej 100 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1
Przepisy na domowy ser i chlebKolejne wspólne pieczenie, organizowane przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami W listopadowej Piekarni Amber pieczemy razem bułki marchewkowe zaproponowane przez Kasię, autorkę bloga Posadzone i
Przepisy na domowy ser i chlebBardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie. Składniki na 6 bułek: 300
Przepisy na domowy ser i chlebNie ma to, jak chrupiąca bagietka na śniadanie. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą 3 sztuki, o wadze ok. 220 g każda. Zaczyn: 150 g
Przepisy na domowy ser i chlebDo zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry
Stare Garydzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono. Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać do szkoły lub do pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500g mąki + do podsypania
Sama słodycz i szczypta chiliboczku, będzie to danie wegetariańskie – równie smaczne. Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę, boczek i pieczarki kroimy w drobną
e-PrzepisyKulinarnetwarogu chudego 1 cebula 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę wraz z białym serem. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy. Przygotowujemy naleśniki(...)natłuszczonej patelni smażmy rumiane naleśniki. W naleśniki zawijamy farsz. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku -roztrzepujemy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z dwóch stron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisuszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju lub oliwy z suszonych pomidorów 400 g szpinaku mrożonego 200 g sera mozzarella sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Dodatkowo 1 lub 2 roztrzepane jajka bułka tarta olej do smażenia Jak przygotować? Szpinak wyjmuję z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem krokietów. Zaczynam od naleśników: wszystkie składniki miksuję(...)czosnek. Lekko rozmrożony szpinak przekładam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia i przesmażam tak długo, by pozbyć się nadmiaru płynu. Doprawiam solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, zostawiam do przestudzenia. Ser mozzarella odcedzam z zalewy, kroję w drobną kostkę i łączę z przestudzonym farszem. Każdy z naleśników smaruję warstwą farszu, zawijam - najpierw robię zakładki około 1-2 cm z obydwóch boków
W kuchni Karmel-itkisoli 2 jajka 2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki wody gazowanej Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę(...)pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażyć cebulę, aż się zeszkli następnie dorzucić pieczarki, doprawić i dusić, aż staną się miękkie. Odparować nadmiar płynu i odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, ewentualnie doprawić. Farsz powinien być dość pikantny, żeby krokiety nie wyszły mdłe. Kłaść porcje farszu na naleśnik i zawijać w krokiet
Simply Foodłyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie) 1. Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier(...)jest w nich niewiele mąki. Za to będą bardzo smaczne! :) 7. Kiedy wyjmiemy, czekamy ok. 5 minut aż odparują i podajemy. W czasie, kiedy pierożki stygną możemy zrobić zrumienioną bułkę tartą do polewania - masło rozpuszczamy na patelni - średni ogień - wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i mieszamy, aż zacznie tworzyć się piana, wtedy jeszcze smażymy ok. 1 minuty i gorącą polewamy
Kuchnia Prezydentowej