mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą(...)łyżek oleju, na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę, posypujemy solą i pieprzem do smaku, gdy już się ładnie zarumieni dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy by masa troszeczkę przestygła. Masę dzielimy na cztery równe porcje. Na desce układamy kotleta, na nim porcję farszu (zostawiamy około centymetrowy rant
Rozpustne gotowaniePorcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE Do garnuszka(...)pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia). Na gotowy sznycel nałożyć dużą porcję sosu śmietanowego z pieczarkami
Passions hobbies lifektórego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów. Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka 120 g pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej(...)soli. Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy do grilla lub papryki słodkiej, sól, pieprz i lepimy małe pulpeciki. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy nasze pulpety i obsmażamy z obu stron. Wrzucamy pokrojone w ćwiartki lub połówki pieczarki w zależności od wielkości pieczarek i przykrywamy patelnie pokrywką
Dominacja smakuktóre powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku (brak na zdjęciu) 2 jajka bułka tarta ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz serek topiony (włożyłam do zamrażarki) olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie(...)jajkach a potem dokładnie obtoczyć w bułce. Nie należy dociskać ręką kotletów do panierki. Wszystko powinno samo przylgnąć do kotleta. Kotlety smażyłam od razu na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę pokroiłam w kosteczkę, pieczarki w plasterki a czosnek bardzo drobno
Kuchnia u KrysiSmaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry(...)łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać
Zielona KuchniaJajka faszerowane z pieczarkami na ciepło.... Potrzebne będą: 12 jajek 40 daj pieczarek 1 cebula 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki masła 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej pęczek natki pietruszki pęczek koperku sól, pieprz Do smażenia: bułka tarta 4 łyżki masła Jajka gotujemy na twardo, uważając żeby nie popękały, ja dodaję łyżkę octu do gotowania. Odstawiamy do całkowitego(...)delikatnie wyciągnąć jajka aby nie uszkodzić skorupek. Jajka lekko rozdrabniamy w malakserze. Do posiekanych jajek dodajemy podsmażone pieczarki, posiekaną natkę i koperek, musztardę i miękkie masło. Doprawiamy solą i pieprzem (sporo). Dokładnie mieszamy. Napełniamy masą skorupki, kładziemy je na bułce tartej i strząsamy jej nadmiar. Smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia, ok. 1-2 minutki. Podajemy na ciepło
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 5 dużych jaj 7 sztuk świeżych pieczarek 2 plastry żółtego sera 1 małą cebulkę czerwoną kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka masła Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Ostudzone jajka ostrożnie przeciąć na pół, razem ze skorupką używając noża z piłką. Delikatnie wyjąć ze skorupek białko z żółtkiem pokroić(...)drobniutką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, cebulkę obrać. Kroimy w drobniutką kosteczkę pieczarki ,cebulkę , natkę pietruszki oraz plastry sera .Wszystko łączymy z pokrojonymi jajkami przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z farszu formujemy kulki wkładamy do skorupek, posypujemy bułką tartą i wiórkami masła. Jajka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 st C aż bułka się zrumieni
kgwjanczewosię również jako przystawka na zimno. Polecam z sosem czosnkowym😉 Składniki : chleb tostowy 10 kromek, farsz: pieczarki 350 g, cebula 1 szt, mozzarella 100 g, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, dodatkowo: jajko 1 szt, bułka tarta do obtoczenia, papryka słodka mielona pół łyżeczki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebule(...)momentu aż pieczarki odparują wodę . Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy na cienki płat. Mozzarelle kroimy w paski. Na chleb nakładamy farsz pieczarkowy i jeden pasek sera. Zwijamy w rulon. Do roztrzepanego jajka dodajemy paprykę w proszku i mieszamy. Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy
kulinarne odsłony patikulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną(...)sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę, sól, pieprz i kminek i smażyć na patelni przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
Bulliokulinarny. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną(...)sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać kapustę, sól, pieprz i kminek i smażyć na patelni przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
Bulliomnie marchew, seler naciowy, pietruszka 1 cebula 1 jajko sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu 1 łyżka oleju Sposób przygotowania klopsików : Mięso oddzielić od kości, zemleć(...)tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte pieczarki. Mieszamy. Solimy do smaku. Podlewamy bulionem i dusimy ok 15 minut bez przykrycia w celu odparowania sosu
Walijskie Pichceniejajka 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ : 1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka WYKONANIE : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię(...)żeby nie zrobić ciapki. Kapustę dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki
Sama słodycz i szczypta chilischabu z czosnkiem i majerankiem RAFEX sól i pieprz do smaku Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Mięso płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem . Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką, mieszamy
Wanilia i Kardamonjajko ) 1/2 do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1 główka cebuli 5-6 pieczarek do środka sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to musimy je przegnieść przez praskę. 2. Wbijamy jajko/jajka dodajemy mąkę, pieprz(...)razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Na tym samym oleju przesmażamy pieczarki i po lekkim przestygnięciu dodajemy do ziemniaków. Mieszamy całość i zaczynamy formować podłużne krokieciki. 4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem
Gotowanie...to proste !mąki 2 żółtka 120g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Na farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce(...)łyżce masła, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż pieczarki zmiękną i woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce
Smak mojej kuchniostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziołowego pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy, umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieczarki i całość(...)obrane ze skorupek jajka również drobno siekamy. Do dużej miski wrzucamy posiekane jajka i pieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę oraz surowe jajka, dodajemy majonez oraz śmietanę, wsypujemy przyprawy: ostrą paprykę, suszoną bazylię, ziołowy pieprz, suszony majeranek oraz słodką paprykę. Na końcu dodajemy bułkę tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem
Smakowite Dania