gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól i pieprz do smaku Jajka do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 łyżka klarowanego masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina Sól i pieprz do smaku(...)mleka, (mleko należy wylać) panieruję w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, panieruję w bułce tartej. Smażę na złocisto na rozgrzanym oleju. Sos: W rondelku rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, podsmażam 2-3 minuty, po czym dodaję pokrojone na plasterki pieczarki, smażę chwilę, podlewam winem, dodaję śmietankę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, duszę
Wanilia i KardamonGoudy i Radamera 1/4 szklanki gęstego majonezu ( użyłam z gęstego Splendido) szczypta soli szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Farsz : 400 gramów pieczarek 1 duża cebula 1 jajko (M) 2 czubate łyżki bułki tartej 2 ząbki 1 łyżka posikanej natki pietruszki czarny pieprz 1 łyżka ciemnego sosu sojowego / magi 1 łyżka czerwonej słodkie papryki w proszku dodatkowo(...)duże filety drobiowe( około 650 gramów) 1 łyżka przyprawy do Złocistego kurczaka Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego do wysmarowania papieru do pieczenia Wykonanie : 1. Przygotowujemy farsz : Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, i smażymy gdy puszczą sok, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy pieprzem
vaniliowoczekoladowapodsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut
Kuchnia w czekoladziesmakuje z ostrym majonezowym sosem i lekką surówką:) około 600 g piersi z kurczaka (3 pojedyncze piersi) 200g pieczarek 2 cebule około 150g żółtego sera w kawałku (u mnie sokół) przyprawa do gyrosa oregano 4 łyżki mąki krupczatki 4-5 łyżek bułki tartej sól, pieprz Sos I: 1/2 szkl. majonezu 2 łyżki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz(...)osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W maszynce mielimy również cebulę oraz pieczarki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej. Pozostałą bułkę tartą wsypujemy na płaski talerz i mieszamy z mąką krupczatką. Ser żółty kroimy na około 0,5cm plastry
Smaki Na Talerzustyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 plastry karkówki , grubości 1,5 cm – około oczywiście 8 pieczarek 1 mała cebula garść startego żółtego sera – najlepiej jakiś łagodny sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów 2 jajka Każdy plaster karkówki , rozbijamy najcieniej jak się da , solimy , pieprzymy i odkładamy na bok . Pieczarki
Ogrodnik w podróżyDziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski.) 12 dużych pieczarek, 300g mięsa mielonego, mała cebula, 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej jajko, pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, ostra papryka mielona spora ilość majeranku, 12 plasterków żółtego sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam
W kuchni Karmel-itkiwszystko przyprawiłam tak jak lubię. Wyszło pysznie. Składniki na 15 sztuk: 1 duża główki młodej kapusty 3 średnie lub 2 duże cebule kilka pieczarek 3 jajka 1 pęczek świeżego koperku ok. 100 g (7 pełnych łyżek) bułki tartej 2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony 2 łyżeczki suszonych pomidorów Ponadto: bułka tarta do panierowania kotletów tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kapustę(...)żeby nadmiar płynu odparował. Do dużej miski przełożyłam kapustę, wbiłam jaka, dodałam pieczarki z cebulą i wsypałam koperek. Na koniec dodałam przyprawy: suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masę kapuścianą nabierałam w dłonie i ułożyłam zgrabne kotleciki, a następnie panierowałam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i na gorący kładłam moje kotleciki. Smażyłam najpierw
Kuchnia u Krysijest zrobione :) Super komplement nie? :) Co tu więcej pisać, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Składniki (na ok 14 szt.): naleśniki ( przepis ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie szt. ziemniaki 1 kg bułka tarta jajka 2 szt. sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się(...)odparuje woda. Do dużej miski przeciskam przez praskę ziemniaki, dodaję pieczarki, cebulę, doprawiam solą i pieprzem i całość mieszam. Teraz zostaje już tylko pozawijać. Na górnej części naleśnika układam farsz, zawijam od górny a następnie boki i zwijam w rulon. Zanurzam w roztrzepanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podaję z surówką
Kuchnia Vikibułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Sos Pieczarkowy:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy
Słodka Stronaząbki czosnku tymianek sól morska Składniki na pulpety: 300 g łopatki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki(...)łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw
Gosia gotujemasła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy. 3. Zdjąć
KreatywnePinyciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto. Dodajemy wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Odkładamy(...)gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i marchew. Dusimy do czasu aż warzywa zmiękną. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy
Pobite gary BarbarySkładniki: schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku(...)foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią
W Mojej Kuchni Lubięszklanka mąki pszennej typ 500 zaczyn 1/3 łyżeczki soli farsz: 40 dkg filetu z dorsza 1 por biała część 15 dkg pieczarek sól, pieprz, przyprawa do ryby 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki masło klarowane do posmarowania 1 jajko 1 ziele angielskie Zaczyn: Do miski przekładam drożdże(...)drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam. Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie
wesoła kuchniaKrokiety z kapustą i grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego(...)Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy w paski. Podsmażamy na patelni z cebulą, wrzucamy do garnka z kapustą. Podsmażamy razem od razu doprawiając podanymi przyprawami. Należy pamiętać aby wyraziście doprawić farsz, żeby nie stracił się on w cieście naleśnika i panierce. Smażymy naleśniki. Farsz zawijamy w naleśnikach, zawijanych w kopertę. Obtaczamy
W Moim Magicznym Domu