bułki z pieczarkami - 1880 przepisów (strona:67/126)

Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 180

około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować ją do miękkości, około godziny, po czym

Z miłości do słodkości
Kotlety mielone grzybowe z biszkoptami 194

mielone? I nic co praktycznie mogłoby jązastąpić ani płatków owsianych, otrębów, mielonych orzechów, płatków kukurydzianych.. a jednak okazało się ze się da, zastąpiłam bułkę pokruszonymi biszkoptami, które sprawdziły się idealnie. W połączeniu z pieczarkami kotlety wyszły pyszne a sos był "kropką nad i". Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kieszonki schabowe z pieczarkami, serem i pietruszką 150

Składniki: * Kotlety schabowe grubsze ok. 2 cm. 5 Sztuk * Pieczarki 250 g * ser 150 g * garść natki pietruszki * sól * pieprz * słodka mielona papryka * olej do smażenia * łyżka masła * bułka tarta * jajko Przygotowanie: Kotlety nacinamy nożem do połowy tak aby powstała kieszonka do faszerowania. Nakłuwamy  je widelcem a następnie przyprawiamy solom, pieprzem oraz słodka papryką. Odstawiamy na minimum 3 godziny(...)rondelku rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam na nim pieczarki pokrojone w kostkę. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec dodajemy sól i pieprz. Gdy farsz ostygnie dodajemy starty lub drobno pokrojony ser oraz posiekaną pietruszkę. Tak przygotowanymi farszem nadziewamy nasze kieszonki. Każdą zamykam wykałaczką. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złocisty kolor. Smacznego

Kulinarne przygody
Pasztet z cukinii . 191

smaczny i warto go upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta chili Najpierw obieramy marchewki i ścieramy na tartce o grubych oczkach .Następnie myjemy cukinię ,odcinamy końcówki(...)odstawiamy na 30 minut .Po tym czasie odciskamy z warzyw wodę . Na maśle podsmażyć cebulkę ,pod koniec dodać czosnek .Do tego dodajemy starte na tartce o grubych oczkach pieczarki .Po podsmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Cukinię z marchewką dodajemy do podsmażonych warzyw ,do tego pokrojoną drobno pietruszkę ,ser żółty i żółtka .Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku .Na koniec ubijamy

Ladylaura.
Pieczone krokiety z pieczarkami 390

szklanki oleju szczypta soli 5 łyżek cukru (tylko do naleśników na słodko) Farsz:  2 kg pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy(...)dużych oczkach tarki. Doprawiamy papryką, pieprzem i solą. Dusimy do odparowania wody, pieczarki powinny być suche. 3. Farsz nakładamy na środek naleśnika. Składamy najpierw boki a później górę i dół. Robimy tak z każdym naleśnikiem.  4. Tak przygotowane krokiety Maczamy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Krokiety z pieczarkami i zieloną soczewicą 305

mąki 2 jajka 2 łyżki oleju 350 ml mleka Pozostałe składniki: 2 jajka + sól + pieprz około szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Wykonanie farszu: Do wykonania farszu potrzebujemy dużej patelni. Zanim odparujemy wodę z pieczarek, będą miały dużą objętość. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i całość podsmażamy na oleju, do momentu zeszklenia się cebulki. Pieczarki(...)pieprzymy do smaku. Całość mieszamy i podsmażamy do całkowitego odparowania wody z pieczarek.  Soczewicę gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Trwa to około 30 minut.  Łączymy pieczarki z soczewicą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśnik. Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę

Smak mojego domu
Mini kebaby ma patyku 177

smaku papryka ostra pół łyżeczki jajko 1 szt bułka tarta 2 łyżki  Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kebabów olej do smażenia sos czosnkowy Folwark  pieczywo    Wykonanie: Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach . Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni  , dodajemy do mięsa ostudzone . Dodajemy

Różowa kuchnia
Pulpeciki w pomidorowo-paprykowym sosie 121

Pulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki

Ewusiowe Smaki
Faszerowane pieczarki 168

nastepnym razem wymysle do nich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu.skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie:Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy.Pieczarki(...)podsmazamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane czesci pieczarek.Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie dosc sporo, zas bulki tartej tyle by farsz byl nieco papkowaty. Wszystko razem dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napelniamy farszem kapelusze pieczarek.Naczynie zaroodporne smarujemy tluszczem i ukladamy w nim napelnione pieczarki.Pieczemy przez okolo

Przysmaki Karolki
Cukinia faszerowana pieczarkami i mięsem z kruszonką 153

Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub dwie średnie ½ kg mielonego mięsa od szynki 2 cebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa Kruszonka: 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek startego parmezanu Sposób przygotowania: Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ z nasionkami wydrążyć(...)blasze, włożyć do nagrzanego  do 180*c piekarnika na czas przygotowania farszu . Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić, dodać mięso, oprószyć solą lub przyprawą do mięsa oraz pieprzem, smażyć całość 10 minut. Kruszonka: Jajko rozkłócić widelcem, wsypać bułkę tartą, dodać starty parmezan, wymieszać palcami, kruszonka ma być sypka. Podpieczoną cukinię wyjąć, nałożyć farsz

Wanilia i Kardamon
Tortilla z Chrupiącą Rybą i Sosem Tatarskim 221

smaku sosie tatarskim to świetne połączenie i ciekawa, wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej tortilli.  Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Składniki: (4 duże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej(...)mintaj, czarniak) 2 pomidory 2 ogórki sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Sposób przygotowania: Sos Tatarski: Pieczarki i ogórki bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru zalew. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z cebulką i wszytko przekładamy

Słodka Strona
Jesienne suropieki 143

piwa 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka koncentratu 4 ziela angielskie odrobina tymianku  do podania:  bułka+masło Przygotowanie: Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu. sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy(...)śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła.  Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają).  Mięso wyjmujemy z garnka,a sos przecieramy przez sito.  Mięso polewamy sosem i podajemy z grzankami z bułki posmarowanej masłem, podsmażonej na suchej

Bon appetit mon amie
Zapiekanki z jajkiem 277

taki dzień że z największą ochotą zjadam zapiekane dania. Uwielbiam tradycyjne zapiekanki z pieczarkami , choć poza domem jadam je teraz rzadko, to co jakiś czas sama robię je z pieczarkami i serem. Tym razem mam dla Was naprawdę super przepis z dodatkiem zapiekanego jajka. Dodatkowy dodatek sera wzmacnia smak, a do środka możecie dodać dowolne składniki, ja proponuję dodatek szynki(...)jakiem może być inna. Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do: – przepisu na domowy cheeseburger – domowe bułki do hamburgerów – burgery z indyka i cukinii – pizza z szynką i pieczarkami – pizza z patelni – pizza z ciasta francuskiego – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis

nietylkopasta.pl
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 245

Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym: 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 łyżka listków świeżego tymianku 1 łyżka posiekanego koperku do pulpecików + 1 łyżka do sosu 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietanki kremówki (1 szklanka) 125 ml domowego bulionu (1/2 szklanki) 2 łyżki mąki(...)pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do cielęcego mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, jajko, wyciśnięte ząbki czosnku oraz po łyżce świeżych ziół np.: tymianku i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą i za pomocą dłoni wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące (dzięki

Poezja smaku
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 126

szczypta soli 2 jajka 2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki wody gazowanej  Farsz: 2 cebule 500 g pieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka  Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta   Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć(...)wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, ewentualnie doprawić. Farsz powinien być dość pikantny, żeby krokiety nie wyszły mdłe. Kłaść porcje farszu na naleśnik i zawijać w krokiet (u mnie: najpierw boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon).   W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw  wymoczyć krokiet w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć

Simply Food