bułki z pieczarkami - 1880 przepisów (strona:68/126)

Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 135

macie ochotę na nową wersję karpia, gorąco, gorąco polecam. Jest pyszny. Składniki: • 1,5 kg sprawionego karpia, bez łba i ogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą(...)mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego. 6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać obrane i umyte pieczarki, małe w całości

W mojej kuchni
Krokiety z sosem pieczarkowym 171

kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu 7 ząbków czosnku szczypta lubczyku Naleśniki: szklanka mleka szklanka wody jajko 8 kopiastych łyżek mąki szczypta soli sos: łyżka masła 82% 200-300 g pieczarek cebula bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu cebulę, 4 ząbki czosnku i mięso. Zalać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem(...)mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z pieczarkami. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować ok 15-20 min. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem. Zagęścić łyżką mąki. Na końcu dodać posiekaną natkę

Gaździnka warzy
Krokiety z kaszą gryczaną 165

olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Pomidory suszone pokroić(...)Usmażyć naleśniki. Krokiety: Naleśniki zawinąć razem z farszem ( sposób zawijania tak jak  tu kliknij ). Jajka roztrzepać z odrobiną mleka, soli i pieprzu. Zawinięte krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Posmażyć na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron, na złoty kolor. Smacznego

W kuchni u Moniki
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 179

farsz 1 kg pieczarek 3 cebule 30 dag żółtego sera 3 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól                   panierka 3 jajka bułka tarta olej do smażenia przepis           ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy(...)woda z pieczarek wyparuje, pod koniec smażenia farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Do miski, na tarce o małych oczkach ścieramy żółty ser. Na każdym naleśniku układamy porcję (czyli około 2 łyżki) wystudzonego farszu i posypujemy go niewielką ilością startego żółtego sera. Naleśniki zwijamy w krokiety. Krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej, smażymy na patelni

Smakowite Dania
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 192

cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy.   Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym(...)ogniu smażymy pieczarki, tak żeby się zrumieniły ale nie puściły wody. Do przesmażonych grzybów dodajemy cebulę, smażymy razem aż się zeszkli. Wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem na małym ogniu, do czasu aż papryka widocznie zmięknie i zrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka

Karo in the Kitchen
Bigos z kapusty pekińskiej 173

kapusta pekińska - 1 szt duża  czosnek - 1 ząbek  kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską, pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością(...)wolnym ogniu. Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić. Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor, przełożyć do reszty składników, dodać keczup, przyprawić

Kuchnia Danusi
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 242

opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) sól świeżo mielony pieprz Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy(...)mielenia mięsa wraz z jedną marchewką i grzybkiem z rosołu. Dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiamy i solimy oraz pieprzymy do smaku. Toczymy w rękach małe pulpeciki i układamy je na talerzu podsypanym mąką (skrobią) ziemniaczaną. Czysty rosół zagotowujemy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dorzucamy do rosołu. Dodajemy do niego także drugą marchewkę pokrojoną na plasterki

Poezja smaku
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 125

krokiety. SKŁADNIKI: na naleśniki 1 1/2 szkl mleka mąka około szklanki 1 jajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było(...)grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić całość, aż z grzybów odparuje woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem. Całość mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsypać starty

Kuchnia w opałach
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 173

mleko- 250 ml * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 1 łyżka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól- szczypta Nadzienie: * pieczarki- 500 g *ser mozzarella- 150 g * cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej(...)wędzoną papryką i ostudzić. Do pieczarek dodać mozzarellę i wymieszać. Składanie: Na środku naleśnika ułożyć sporą łyżkę masy i rozsmarować zostawiając około 2-5 cm wolnej przestrzeni przy krawędzi. Te części bez masy należy wywinąć na masę, tworząc kwadrat, który następnie należy zawinąć na pół. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć z dwóch stron do delikatnego

Kraina Miodem Płynąca
KROKIETY Z KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI 232

sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne proporcje pieczarek i kapusty - tym nasz farsz będzie smaczniejszy) cebula sol pieprz olej do smażenia na panierkę: jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kapustę wkładamy do garnka, nalewamy wody i gotujemy aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo(...)się kapusta możemy z podanych składników na ciasto naleśnikowe usmażyć naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam  TUTAJ >>>  ciasto na naleśniki 3. Pieczarki drobno kroimy. Ja użyłam do tego malaksera  4. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w drobna kostkę lub tak jak ja, używamy do tego malaksera. 5. Na patelnie wlewamy troszkę

Kulinarnie z Polką na Kresach
Krokiety z kapustą i pieczarkami 144

wody0,5l mleka 3,2%1 jajko3 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki na farsz:700g kapusty kiszonej300g pieczarek2 cebule3 łyżki oleju do smażeniaSól, pieprzSkładniki na panierkę:3 jajka250g bułki tartej4 łyżki oleju do smażeniaPrzepis na ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy(...)farsz:Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie

Emcia Pichci
Kolorowo - ciąg dalszy :) 139

cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona da lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię przecinamy na dwie części(...)Kroimy w drobną kostkę cebulę i pieczarki, dodajemy do miski z cukinią i czerwonym pomidorem. Na koniec dosypujemy kukurydzę i wszystko dobrze mieszamy, również dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym serem. Odstawiamy. Dania nie solimy, ponieważ ser żółty jest słony. Teraz czas na grzanki :) Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość

vegetanie
Tort ziemniaczany 182

przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha lub inny zielony dodatek(...)kształt w zależności od upodobań. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i obsmażamy cebulę na złoty kolor. W między czasie boczek kroimy na mniejsze części. Dorzucamy do cebuli i smażymy. Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na półplasterki. Boczek z cebulą zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia

Kolizje Smaków
Krokiety z kapustą i pieczarkami 185

łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Semco Składniki na farsz :     2 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek   3 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła 4 łyżki oleju rzepakowego Semco olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia krokietów 3 jajka Wykonanie : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać(...)Kapustę dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili dodać 4 łyżki oleju rzepakowego Semco i dobrze wymieszać. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni

Sama słodycz i szczypta chili
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 194

krokiety jakie mogę jeść i jeść.Połączenie sera i pieczarek to dla mnie najsmakowitsze połączenie.Zapraszam!. Ciasto: ******************** 4 szkl.mąki 2 szkl.mleka 2 szkl.wody 2 jajka olej do smażenia Farsz: ****************** 1 kg.pieczarek 2 cebule masło do smażenia 50 dag.żółtego sera 1 jajo sóli pieprz Do panierowania: *** ************************* 2 jajka bułka tarta masło do smażenia ********************************** Przyrządzamy ciasto- Wszystkie składniki miksujemy(...)oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!.   A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki