Pszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę
Bulliołyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka brązowego cukru, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, grzanki: 4 kromki bułek pszennych, 2 ząbki czosnku dip paprykowy: 1 papryka czerwona, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, biały pieprz, ponadto: 1 pomarańcza, świeży majeranek. Przygotowanie: Marynata: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy
Moniki Smakołykiśniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej. No to jak? zabieramy się za pieczenie? Bułki pszenne ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesoli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną na zakwasie i całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Na koniec dodać marynowany zielony pieprz i wymieszać już samemu
AZgotuj!recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;) Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem , kabanosem lub żółtym serem. 1 kg ziemniaków 2 dymki ze szczypiorkiem 5 łyżek mąki pszennej bułka tarta olej rzepakowy 2 jajka sezam sól i pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy
Atlas SmakówRogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu
Rozpustne gotowanieSkładniki: 2 bakłażany 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany umyć i pokroić w plastry. Każdy plaster posypać solą i odstawić na 10 minut. Następnie osączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Jajka roztrzepać dodać sól oraz pieprz. panierować bakłażana najpierw w mące potem w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć
magiczna kuchnia Kasimamy możliwość testowania różnych ich odmian, bo każda smakuje nieco inaczej. Znajdźcie swój ulubiony smak pomidorów i koniecznie zróbcie z nich bruschettę! Składniki (na 6 sporych grzanek): 6 kromek pszennej bułki 400 g pomidorów 2 ząbki czosnku bazylia (garść świeżej lub 1 łyżeczka suszonej) 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek nieco tartego parmezanu pieprz sól Sposób przygotowania: Kromki bułki polać
W SMAKzaproponowała Paulina - to danie z jej rodzinnego domu. Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Ryba z warzywami i sosem sojowym, podana z zapiekaną z ziołowo-czosnkowym masłem pszenną bułką niezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;) Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny
Kuchnia Prezydentowejpiersi z kurczaka 8 plasterków mozzarelli 400 g jarmużu świeżego 3 łyżki oleju 0,5 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku Do smaku: sól pieprz Do panierowania: mąka pszenna bułka tarta jajko Do smażenia: olej rzepakowy 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić na grubość około 0,5 cm, doprawić solą i pieprzem
Ala piecze i gotujekaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
Moniki Smakołykiziemniaków jakie w życiu jadłem. Poważnie. A ziemniaczki te Madzia pokroiła na kawałki (bez obierania, tylko umyła) i usmażyła jak frytki. Rewelacja! A już za kilka dni zapraszam na bułki pszenne :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufacturepodwójny filet z kurczaka 4-5 liści sałaty lodowej 4 łyżeczki zielonego pesto 1 kulka sera mozzarella sól morska do smaku pieprz zielony ziarnisty Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z kurczaka myjemy dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy aby nie porozrywać mięsa, oprószamy solą i posypujemy utartym w moździerzu
Wanilia i Kardamonpotrzebne składniki znajdą się w każdym domu ;) I niech Was nie przerazi "papkowata" konsystencja - od czasu do czasu można przecież poczuć się jak dziecko :D Składniki: bułka pszenna (chałka również sprawdzi się bardzo dobrze) cukier mleko Pieczywo rwiemy na dowolnej wielkości kawałki, zalewamy ciepłym lub zimnym mlekiem i posypujemy cukrem. Finito
My simple kitchenobowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska
Kulinarna Pokusa