bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:32/587)

Zwykłe bułki pszenne 145

Zwykłe, proste, smaczne bułki pszenne.     Składniki: -5 dkg drożdży -1,5 łyżeczki cukru -1 czubata łyżeczka soli -300 ml ciepłej wody -ok. 3,5 szklanki mąki pszennej 480 -2 łyżki oleju Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, stopniowo dosypujemy pozostałą

Maminek kulinarny
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem 524

suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami Sól i pieprz do smaku Panierka: Jajka Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Fileta z indyka dzielimy na dwie porcje, delikatnie rozbijamy na cienkie płaty przez woreczek foliowy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni

Wanilia i Kardamon
KURCZAKOWE KULE NADZIEWANE SEREM I BOCZKIEM 597

tworzyć przeróżne i pyszne dania...wystarczą tylko chęci. Składniki:   6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 30 dag startego sera żółtego 20 dag wędzonego boczku 2-3 jajka mąka pszenna,bułka tarta sól,pieprz Filety umyć,wysuszyć i przeciąć wzdłuż (na pół),delikatnie rozbić i doprawić pieprzem.Jeśli wędzony boczek jest słony filetów lepiej nie solić.Boczek pokroić w kostkę

Niespełnione zdolności kulinarne
JASIO FLEJTUCH - SLOPPY JOE 165

Flejtucha elegancko, bankowo coś wypadnie, na 100% się ubrudzisz, będziesz wyglądać jak jedna z bliźniaczek Olsen w filmie "Czy to ty czy to ja" :) Klasycznie podaje się go w bułce pszennej, ja zamieniłam ją na pełnoziarnistą grzankę i podałam z frytkami z batatów i czipsami z jarmużu.  SKŁADNIKI: - 500 g mielonej wołowiny - 1 cebula (pokrojona w kostkę) - 5 ząbków

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem 205

dzisiaj coś bardzo prostego ale smacznego. Składniki: 2 piersi z kurczaka 300 g pieczarek 0,5 mniejszej cebuli 150 g żółtego sera sól pieprz  Do panierowania: jajko mąka pszenna bułka tarta Do smażenia: olej rzepakowy  Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Pieczarki przepłukać pod pierzącą wodą. Większe pieczarki przekroić na 2 lub 4 części i pokroić w cienkie plasterki

Ala piecze i gotuje
Roladki drobiowe z salsą paprykową 184

podwójny filet z kurczaka 3 łyżki  salsy paprykowej ½ czerwonej papryki 8 dag suszonych pomidorów w zalewie 8 dag startego żółtego sera Sól do smaku Panierka: 1 jajko Mąka pszenna Bułka tarta Olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie rozbijamy na cztery kotlety, smarujemy salsą paprykową, oprószamy solą,  dodajemy pokrojone pomidory z zalewy oraz paprykę

Wanilia i Kardamon
Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose 142

paluszkiem, aż zaczną przypominać krojony, drobny makaron do rosołu. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem. Chłodzimy razem minimum 3-4 godziny aż smaki się połączą. Pyszna jest jedzona sama, z pszenną bułką czy ciemnym, słodowym pieczywem. Ta sałatka zostaje zawsze gwiazdą imprezy – od razu mówię, na prywatkę zróbcie ją z podwójnej ilości składników bo nie zdążycie nawet porządnie się w nią

Karo in the Kitchen
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 208

Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny z bagietką lub lekką pszenną bułką, która świetnie wchłonie sos. SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (ten na zdjęciach ważył 1,76kg) 5 sporych ząbków czosnku 8-10 łyżek masła klarowanego masło klarowane do wysmarowania dna formy

Karo in the Kitchen
HAMBURGER Z KANGURA rarytas na Świątecznym Targu w UK 165

Będąc na Świątecznym Kiermaszu w Centrum Newcastle przy jednej z wielu budek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować.  Hamburger z Kangura okazał  się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo

Gotowanie Patki
Kotlety ziemniaczane 209

Składniki : (7 kotletów) 585g obranych ziemniaków (6 sztuk), 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 jajko, 30g startego sera żółtego, 1-2 garście natki pietruszki, 1 większa łyżka mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła

W kuchni u Moniki
Kremowa cebulowa! 139

więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy na oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje

Kuchnia Pani Wiosny
Kotlety z wątróbki wieprzowej 127

Składniki: 500 g wątróbki wieprzowej  2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wątróbkę umyć, pokroić w plastry. Każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Na samym końcu solimy

magiczna kuchnia Kasi
,,Szyszki ziemniaczane’’ 211

jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej bułka tarta olej przyprawa do frytek i ziemniaków ( kupiony tutaj ) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę

Podróż w kulinaria
Zapiekanka z cukinii i ryżu 180

trzy noce z rzędu. A później przyszła chwila refleksji, że jednak warto czasami przełamywać wewnętrzny opór :) Nie wypada mi teraz prezentować tutaj ciast ociekających czekoladowymi polewami, maślanych ciasteczek i pszennych bułek z białej mąki ;) Ale nie martwcie, nie zaczęłam jeść tylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką: na co dzień cukru

bistro mama

Proponowane wyszukiwania