bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:36/587)

CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 432

biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt -  Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem(...)Ciasto przełożyć do tortownicy wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto jasne - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać wodę - wymieszać. Na koniec

Ciastka - domowe słodkości
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 123

lizać Wszelkie zmiany lub dodatki podałam obok w nawiasach. W oryginale było 6 bułek, ja z rozpędu podzieliłam na 8, ale były normalnych rozmiarów. Składniki na 8 bułek 400 g mąki pszennej (ja dałam po 200 g typu 500 i 650) 1 łyżeczka suszonych drożdży (4 g) 1 łyżeczka cukru 1½ łyżeczki soli 240 g letniego mleka 60 g letniej(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową na wierzch: 120 g białej maki ryżowej 1 łyżeczka

Pełny talerz
Mielone pieczone w boczku 101

polecam… ** Buraczki zasmażane ** Pomidory w śmietanie ** Purée ziemniaczane ** Ryż z warzywami   Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku   Bułkę namocz na chwilę w wodzie i odciśnij dłonią. Przełóż

Kulinarny S.O.S.
Mielone pieczone w boczku 101

polecam… ** Buraczki zasmażane ** Pomidory w śmietanie ** Purée ziemniaczane ** Ryż z warzywami   Składniki: 400-500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki pszennej 1 bułka (np. śniadaniowa, kajzerka) 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz 10-12 długich i cienkich plastrów wędzonego boczku   Bułkę namocz na chwilę w wodzie i odciśnij dłonią. Przełóż

Kulinarne S.O.S.
Kotlety z piersi kurczaka pod marchewką 196

Hej! Dzisiaj zapraszam na kotlety z piersi kurczaka, które są aromatyczne, smaczne i zdrowe. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Potrzebujemy: Czytaj więcej »

Tylko pysznie
PRECLOWE BUŁECZKI 189

używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne. Składniki: - 520-540g mąki orkiszowej typ750       (lub 450g mąki pszennej typ650) - 3 łyżki oleju lub oliwy (daję 30g oliwy z oliwek) - 270g (ml) letniej wody(...)ok.60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat, formuję wałek i dzielę go na 8-10 części. Z każdej części formuję bułkę i odkładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami odstawiam pod przykryciem do napuszenia, na ok.30 minut. Wyrośnięte bułeczki nacinam ostrym nożem (kiedyś nacinałam przed odstawieniem do napuszenia

Smaczne Zdrowe
Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku. 182

jajeczny gniazda wstążki pół opakowania 4 płaty miruny 200 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2-4 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia bułka tarta mąka pszenna Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron widoczny na zdjęciu(...)dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą.  Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym  oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Osobiście życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 146

Oczywiście, możecie im nadać dowolny kształt. Ale czyż takie mini chlebki nie wyglądają uroczo? Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pieczywo, to polecam Wam te: Chleb pszenny Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4-5 płaskich łyżek cukru (ilość można zmniejszyć) 1 małe jajko (klasa M) 4 łyżki oleju szczypta soli

Słodkie okruszki
Ryba w chrupiącej panierce 172

szczypcie na płat ryby) kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny) Do panierki: 4 jajka świeżo mielony kolorowy pieprz świeżo mielona sól morska kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej Do smażenia: masło klarowane Ghee – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Jeśli używamy mrożonej ryby (u mnie dziś taka) płaty najlepiej zostawić na noc w celu rozmrożenia(...)ryby szczyptą słodkiej czerwonej papryki i szczyptą suszonej natki pietruszki). Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut. Szykujemy 3 płaskie talerze. Do jednego wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną, w trzecim roztrzepujemy jajka doprawione solę i kolorowym pieprzem. Ryby kroimy na mniejsze kawałki (u mnie około 3 cm lub ciut większe). Każdy kawałek obtaczamy ostrożnie najpierw

Słodkie okruszki
Stripsy z kurczaka jak z KFC 689

polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek bułki tartej; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki płatków kukurydzianych; Olej do smażenia.   Sposób przygotowania: Polędwiczki z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić z ewentualnych błon. Włożyć do miski, zalać zimną wodą(...)wymieszać. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać ze sobą mąkę pszenną z bułką tartą i rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi. Namoczone polędwiczki odsączyć z wody i panierować w następującej kolejności: najpierw w bułce tartej z mąką i płatkami, następnie w jajku z mlekiem

Gospodyni Miejska
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 201

ziemniaki dodajemy do ryby. Wrzucamy posiekany koperek, łyżeczkę skórki startej z cytryny, świeżo mielony pieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników.   Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny(...)bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe z lekkim czubem bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól pieprz czerstwa bułka 2/3 + 1/2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mała cebula ząbek czosnku 4-5 łyżek oleju

Karo in the Kitchen
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 236

względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g(...)innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania Na dużej patelni rozgrzać 7 mm warstwę oleju (około 1 szklanki) do temperatury 170°C (jeśli nie mamy termometru to olej będzie gotowy do smażenia, jeśli

Moja Delicja
Bułki orkiszowo-pszenne na pâte fermentée 241

tego dnia specjalnym, okolicznościowym wypiekiem. W zeszłym roku pochwaliłem się chlebem mieszanym z ostropestem . W tym roku nie mogłem odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią(...)minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży  30 g roztopionego smalcu 30 g oliwy 10 g soli

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki hamburgerowe z kleikiem tangzhong 109

aromacie. Idealne do burgerów lub jako bułki śniadaniowe. Przepis z You Tube, The Best Burger Buns Of All Time  https://youtu.be/gTGSUYMu6Ns Na 6 sztuk bułek Kleik tangzhong: 20 g mąki pszennej typ 650 27 g wody 60 g mleka Składniki bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie kilka minut podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas(...)zrobi się gęsty kleik. Przed dodaniem do ciasta ostudzić. Ciasto: cały kleik tangzhong (zimny) 120 g mleka 12 g drożdże świeże lub 4 g instant 320 g mąki pszennej typ 650 7 g soli 20 g (lub 35 g) cukru 1 całe jajko 1 żółtko po dobrym wyrobieniu na samym końcu wrobić w ciasto masło 42 g masła miekkiego, wcześniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Podłużne bułki pszenne 103

Kolejne w ostatnim czasie bułki. Jakaś taka bułkowa faza mnie ogarnęła, pewnie to przez to słońce. To znaczy nie chce mi się ciężkiego chleba jeść więc lekkimi bułkami się objadam. A z drugiej strony to aż sam się dziwię, że chce mi się stać w kuchni przy ogniu, gdy temperatura w cieniu dochodzi do 35 stopni! Po prostu koszmar. Taka(...)naprawdę moje podniebienie zostało miło połechtane. A niedługo kolejne przepisy z mąk z e-maka.pl , bądźcie więc czujni :) Ale właściwie nie powiedziałem jeszcze co takiego zrobiłem :) Otóż takie podłużne bułki z mąki pszennej. Takie zwykłe śniadaniowe bułki. Zwykłe, ale niezwykle smaczne. Mięciutkie i puchate, na śniadanie idealne. Madzia pochłaniała je z dżemem, a ja do jajecznicy. Mniaaam :) 500 g mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania