bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:24/587)

Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem 208

delikatności. Składniki:  3 porcje, czas przygotowania 45 min.  1 opakowania serka śmietankowego, 1 duży filet z kurczaka, 100 g mielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego, 6 płaskich łyżek kuskusu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, pęczek natki pietruszki, 8 zielonych oliwek, oliwa z oliwek, 1 łyżka(...)świeżo zmielony do smaku.  Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jak najcieniej. Fileta doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy  drobno posiekaną papryczkę chili , szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na całym  plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości

Moniki Smakołyki
Nocny chleb z garnka 136

Następnego dnia rano wyrośnięte ciasto przełożyłam na blat obsypany mąką pszenną i zagniotłam szybko ciasto. Ciasto uformowałam w bochenek i przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego mąką pszenną. Naczynie przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch chleba wodą i posypałam słonecznikiem i płatkami owsianymi. Chleb wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)końca na metalowej kratce.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
weekendowe śniadanie pieczarkowo-jajeczne... 170

olej słonecznikowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, pepperoni żółta 1 mniejsza, kucharek 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", majonez 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka, bułki pszenne - ile potrzeba, pomidor+cebula czerwona - ile potrzeba sam farsz pieczarkowy można przygotować wieczorem, rano wymieszać z żółtkami i majonezem = jajka ugotować na twardo i wystudzone obrać ze skorupki na oleju(...)wzdłuż na połowę, wyjąć delikatnie żółtka do pieczarek, dodać majonez i łyżką ucierając wymieszać składniki, wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką napełniać połówki jajek, pozostały farsz wykorzystać do posmarowania bułek bułki przekroić 3 porcje, posmarować z każdej strony olejem słonecznikowym i na patelni po pieczarkach podsmażyć na grzanki bułki posmarować farszem, dodać po plastrze pomidora z czerwoną cebulą i połówkami

W Mojej Kuchni Lubię
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 179

Składniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka pszenna 1 kromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy(...)czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę chleba w maszynce na średnich oczkach zmielić filety ze skórką, boczek cebulę i na koniec kromkę paryskiej do masy dodać pozostałe składniki w tym bułkę odciśniętą z mleka

W Mojej Kuchni Lubię
Bułka wrocławska, weka 110

niezwykle delikatny. Świetny do kanapek szczególnie z dżemem czy serem. Ale tradycyjne kanapki z tej bułki też smakują wybornie. Z przepisu wychodzą dwie bułki. Drukuj Bułka wrocławska, weka Delikatna bułka pszenna. Składniki 600 g mąki tortowej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 30 g oleju 160 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 50 ml ciepłej wody z odrobiną(...)ciasto chwilę odpoczęło. Ciasto delikatnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 1-1,5h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną bułkę – lekko rozpłaszczając placek i zabierając boki ciasta do środka. Składanie powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Bułki układamy złożeniem do dołu i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni

Mieszam w Garnku
Zupa krem z dyni z imbirem,  gałką muszkatołową i... z grzankami 168

drobiu lub warzywnego kawałek   świeżego imbiru 2 średnie cebule 40 g masła gałka muszkatołowa sól świeżo zmielony pieprz 100 g śmietanki słodkiej   (30%) Grzanki: Kilka kromek bułki pszennej bez skórki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę posiekałam. Imbir obrałam i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach.   Z tego kawałka otrzymałam 2 pełne łyżki startego imbiru(...)zagotowałam i przełożyłam do niego zawartość patelni.   Gotowałam jeszcze około 7-10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wlałam śmietanę. Zmiksowałam blenderem. Zrobiłam grzanki. Kromki bułki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek. Grzanki smażyłam na złoty kolor z każdej strony. Teraz już mogłam podać moją aromatyczną rozgrzewającą zupę. Podałam

Kuchnia u Krysi
Rolada omletowa z łososiem 134

podniebienie. 6 jaj 200 g łososia wędzonego 8 liści sałaty 1 papryka czerwona sól, pieprz 200 g serka chrzanowego puszystego 120 g mozzarella kulka margaryna Śniadaniowa klasyczna bułka pszenna Jaja wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję widelcem. Na patelni o średnicy 22 cm rozpuszczam łyżkę margaryny, wylewam połowę masy jajecznej i na wolnym ogniu smażę omleta(...)mozzarelli, pokrojoną w kostkę paprykę, kawałki łososia. Omlet dobrze jest ułożyć na papierze do pieczenia i potem razem z nim zwijać w roladę. Po zwinięciu kroję i podaję z bułką

wesoła kuchnia
Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną 136

ugotowanej kaszy jęczmiennej, czyli ok. 100 g suchej kaszy (możesz też użyć innej kaszy, np. gryczanej ) 1 cebula 1 łyżka ziaren słonecznika lub pestek dyni 50 g bułki pszennej lub chleba 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku lub lubczyku (świeżego lub suszonego) 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego olej kokosowy lub inny tłuszcz (1-2 łyżki(...)minut z każdej strony (w trakcie smażenia nie mieszaj pieczarek). Pieczarki powinny być rozłożone na patelni jako jedna warstwa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju kokosowego. Bułkę lub chleb namocz w wodzie lub mleku roślinnym i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz. Ugotowaną wcześniej kaszę, podsmażone pieczarki i cebulę, ziarna, namoczoną i odciśniętą bułkę

Via Gusto
Pasztet z dziczyzny 164

przepisie) do macerowania mięsa: wino można też w mleku 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele algielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowania zaczynamy dzień przed aktualnym pieczeniem pasztetu. Mięso zalewamy czerownym winem (tak aby przykryło) i moczymy(...)angielskie, liście laurowe, jałowiec) i 1/2 cebuli. Gotujemy do miękkości ok 1h po czym wyjmujemy z wywaru i studzimy. Wywaru nie wylewamy – wykorzystamy go jeszcze np do namoczenia bułek i grzybów. Wystudzone mięso będziemy miksować w malakserze, ale pamiętam, że jeszcze kilka lat temu przepuszczaliśmy całe mięso przez maszynkę i to koniecznie 3 razy. Do maszyny na zmiane

Szybko Tanio Smacznie
Pasztet staropolski 233

wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół(...)maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach

Pyry na Gaz
BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU 206

ugotowany w osolonej wodzie 1/2 szkl. kalarepa młoda 1 szt. pomidorki koktajlowe 5-6 szt. cebula 1/2 szt. ser feta ok. 30 g. koperek świeży siekany 3 łyżki Dodatkowo: bułki pszenne 5 szt. cukinia młoda, mała 1 szt.  ~~METODA~~ BURGER: Mięso przygotowujemy dzień wcześniej. Do mięsa dodajemy przyprawy sól, pieprz, papryki i majeranek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty(...)pokrojoną w piórka oraz pokruszony ser feta. Posypujemy koperkiem. Na rozgrzanym grillu układamy burgery oraz pokrojoną w plastry ok. 1.5 cm cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się. Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty kolor. Na gotowe bułki układamy 2-3 plastry cukinii, sałatkę oraz burger. Zakrywamy drugą połową bułki

Kuchnia Paulettes
Pszenne bułki na naturalnym jogurcie 244

Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd ten przepis pochodzi. Znalazłam go przeglądając mój przepiśnik i miałam zaznaczone "zrobić koniecznie". Skoro "zrobić koniecznie" no to zrobiłam. Bułeczki są

Krakowskie smaki Ani
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 184

Na chłodne dni należy się porządnie rozgrzać.Proponuję zupę - krem z czosnkiem.Kiedy po raz pierwszy ją robiłam, to myślałam bee.Zupa czosnkowa?To nie może być dobre

Pasje Jolki
Pasztet z dziczyzny 74

macerowania mięsa najlepsze jest wino, ewentualnie możesz użyć też mleka 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok. 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść grzybów suszonych włoszczyzna jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania: Przygotowania zacznij w dniu poprzedzającym pieczeniem. Mięso przyprawione jałowcem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim(...)liście laurowe, jałowiec) oraz połowę cebuli. Gotuj je przez około godzinę, do uzyskania miękkości, po czym wyjmij z wywaru i ostudź. Nie wylewaj wywaru, ponieważ przyda się do namoczenia bułek i grzybów, kiedy stanie się letni. Wystudzone mięso zazwyczaj miksuję w malakserze, ale jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, doskonale sprawdza się maszynka do mielenia mięsa (wówczas główny składnik musi być

Szybko Tanio Smacznie
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 141

kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek(...)tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania