bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:16/587)

Domowa bułka tarta z ziołami 125

dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka bułki pszennej, wkładam do pojemnika i przechowuję w szafce. Później, takie wysuszone bułki, wystarczy włożyć do blendera i zmiksować na proszek. Gotowe, to takie proste!  Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku

Moja smaczna kuchnia
Jak zrobić grzanki 161

Składniki: kilka kromek chleba pszennego kilka łyżek oliwy z chili i czosnkiem sól do smaku suszone oregano lub inne ulubione zioła Przygotowanie: Do przygotowania grzanek nadaje się pszenny chleb, pszenne bułki lub tostowy chleb. Na zdjęciach widzicie grzanki przygotowane z chleba pszennego, ale Wy możecie użyć każdego innego chleba na grzanki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z chleba

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 140

się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych-4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem-cukier wg uznaniaBułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy wszystkich bakalii. Posypujemy cukrem. Mieszamy.Gotowe.Odstawiamy i co ważne

BaRepas
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 170

bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 241

bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb dla leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale

mojewypiekiinietylko
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 166

bułki tartej 1 jajko M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len bułka pszenna (z 1 łyżka) do obtoczenia klopsów Do sosu: 0,5 l bulionu pół cebuli 3 kuleczki ziela angielskiego 1-2 liście laurowe (lub szczypta sproszkowanych) pół szklanki śmietany(...)sosu (sos wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące pszennej, strzepujemy nadmiar. Pulpeciki krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron (obracamy np. przy pomocy łyżeczki). Wyciągamy pulpeciki. Dodajemy pół posiekanej cebuli

Słodkie okruszki
Pyszne bułeczki z sezamem 91

Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Wyszły mięciutkie i pyszne. Przesiać przez sitko mąkę, dodać sól, kaszę manną, drożdże. Zrobić dołek i wlać ciepłą wodę i

Kuchnia Pokoleń
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 221

tatarskiego). Za jednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża. A, i jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś gąbka a’la McDonald’s tylko normalna pszenna bułka z sezamem, być może własny wypiek. W wersji wegetariańskiej jest również plaster żółtego sera. Wegeburgery podawane są na ciepło. Vegan winter dinner IV In the photo: buckwheat, fried beetroot , dill

Qlinarnie i Qlinarnie
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 174

maku 50 g orzechów włoskich 50 g całych migdałów 50 g mielonych migdałów 50 g rodzynek 5 łyżek miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki cynamonu 1 duża czerstwa pszenna bułka 150-200 ml mleka cukier puder (opcjonalnie) Karmelowa tafla z orzechami: 150 g cukru garść orzechów włoskich garść migdałów Ciastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru(...)wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub cukru. Bułkę namocz w gorącym mleku (wlej go tyle, ile go wchłonie), a następnie dokładnie połącz z masą makową. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka i dodaj

Food Square
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami, panierowane w płatkach 194

filet z kurczaka 100 g suszonych pomidorów w oliwie 100 g sera cheddar 1 papryka czerwona Sól i pieprz do smaku 4 płaskie łyżeczki majonezu Panierka: 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta Płatki kukurydziane Olej do smażenia Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na 4 porcje, rozbijam na cienkie kotlety, oprószam do smaku solą i pieprzem(...)nasiona i kroję na paseczki, ser ścieram na tarce o grubych oczkach, rozkładam farsz na kotletach zawijam w ruloniki, panieruję w mace pszennej oraz rozkłóconym jajku a na koniec w pokruszonych płatkach wymieszanych w równych proporcjach z bułką tartą. Smażę na patelni na oliwie z każdej strony na złocisto. Podaję z ziemniakami i surówką. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe bułki pszenne 77

konserwantów i ulepszaczy, a zrobienie ich wcale nie jest trudne. Z mojego przepisu wychodzi 10 bułek, ale jeżeli chcecie, aby były większe to możecie ciasto podzielić na mniej części. Bułki te są dobre również następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 450 g mąki pszennej 12 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 jajko 20 g masła 1 płaska łyżeczka soli(...)wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe bułki pszenne pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Bułeczki drożdżowe, chleb, rogaliki drożdżowe i inne domowe pieczywo 312

piec chleb. Druga sprawa, że nie każdy też załapał się na te drożdże, wtedy możecie przygotować: chleb bez mąki chleb z kaszy gryczanej Chleb z garnka , czyli klasyczny chleb pszenny na drożdżach uwielbiam za jego pyszną skórkę. Ciepły chleb z gara z samym masłem to poezja. Nie musicie mieć tak naprawdę żadnego specjalnego garnka, wystarczy nawet dobre naczynie żaroodporne. Możesz(...)myślę, że warto się o niego pokusić chleb z boczkiem   - pyszny chleb z wnętrzem jakiego się nie spodziewasz! Bułeczki drożdżowe Najlepsze według Was! Bułki wrocławskie - piękne, puszyste, z doskonałą skórką. Bułki pszenne to moje lubione. Cóż, uwielbiam gluten i nie zamierzam się z tym kryć. Taka bułka z masłem to często wszystko czego potrzebuję. Jeżeli macie ochotę

MamaOskarka
Bułki do hot dogów 133

tortowej 2 płaskie łyżki cukru 1 czubata łyżeczka soli ok. 30g świeżych drożdży 120ml ciepłej wody 200ml ciepłego mleka + ok. 3 łyżki do posmarowania bułek ok. 60g masła 1 jajko ziarno sezamu do posypania bułek Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier i ok. 3 łyżki mąki. Dolałam ciepłą wodę i wymieszałam, żeby utworzył się jednolity zaczyn(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/bagietki-zioowo-czosnkowe.html), proziaki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html), szybkie bułki śniadaniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/szybkie-buki-sniadaniowe.html), mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link

Waniliowe Improwizacje
Gazpacho – wspaniały chłodnik prosto z Hiszpanii 134

ząbki czosnku Duża cebula 3 mięsiste pomidory Czerwona papryka 6 łyżek octu winnego 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia Pół szklanki passaty pomidorowej 3/4 l wody 2 kromki bułki pszennej Sól i pieprz do smaku Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromki bułki bez skorki namoczyć w occie. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie zmiksować w blenderze

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania