Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po łyżce cukru i soli, ~500 ml ciepłej wody, ziemniak. Zaczyn: do wody kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy przykryte na 10 min. do wyrośnięcia. Dużego ziemniaka gotujemy i rozgniatamy. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól
chleba naszegoPszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać mąkę
BullioBardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie. Składniki na 6 bułek: 300 g mąki chlebowej typ 550 lub 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 90 ml letniego mleka 130 ml letniej wody Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać
Przepisy na domowy ser i chlebUwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je zjeść w domu lub zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki(...)chleba, ale i bułki spokojnie można do niego wrzucić i… tak jak my zabrać na wycieczkę (ilość z podwójnej porcji ). Składniki: (na 5 dużych bułek lub do 10 małych) 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 3 łyżeczki suchych drożdży (u mnie Plenus NATURA) 1 jajko M + 1 jajko do smarowania bułeczek 1 łyżka cukru niespełna
Słodkie okruszkiprzecudnej wprost urody spękaniami, wiedziałem, że prędzej czy później muszę je zrobić. Bułki tygrysie (ang. Tiger Rolls albo Duch Crunch Rolls w USA, zaś w Holandii nazywane Tijgerbollen) to bułki pszenne z charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone(...)ostygnięciu, genialnie chrupią. Z czasem chrupią mniej, ale jakie są śliczne....Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo.Składniki (8 bułek): 400 g mąki pszennej chlebowej10 g świeżych drożdży300 g letniego mleka10 g cukru 15 g oliwy10 g soli5 g słodu pszenicznego (opcjonalnie) Pasta ryżowa: 120 g mąki ryżowej120 g letniego mleka10 g świeżych
Grahamka, weka i kajzerkaknedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta(...)dwie porcje 1 pomidor , 3 łyżki masła, może być klarowane i ser parmezan do posypania. Bułki pokrój w nie wielką kostkę. Przesusz je przez noc w misce. Po tym czasie wlej do nich mleko i dodaj jajka oraz pieprz i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz i posiekaj drobno, boczek lub szynkę pokrój na maleńkie kosteczki. Wszystko podduś
Pasje JolkiBagietki piekłam pierwszy raz wcześniej były już bułki pszenne , nieskromnie powiem że Bagietki wyszło przepyszne, w środku miękkie z wierzchu chrupiące. Przygotowałam je z myślą o pikniku na którym świetnie się sprawdziły-wszystkim smakowały. Bagietki przygotowałam według przepisu z książki „ Pieczywo siostry Marii ” Bagietki w oryginale są z nadzieniem czosnkowym, pominęłam ten dodatek (przepis
RAROSSAcoś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek pszennych z przedziałkiem (tu i ówdzie nazywanych poznańskimi), wykorzystałem więc przepis na nie. Z drobną modyfikacją, z korzyścią dla zdrowia. Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło(...)użyjemy do zrobienia przedziałków, nie przykleja się ono do ciasta. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Składniki (na 9 bułek): 500 g mąki pszennej 550 50 g mąki gryczanej 20 g świeżych drożdży 10 g soli 15 g cukru 150 g letniego mleka 100 g letniej wody 30 g masła
Grahamka, weka i kajzerkapośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: 250 g boczniaków 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku 2-3 jajka mąka pszenna bułka tarta olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len )* *można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą Przygotowanie: Boczniaki płuczemy(...)minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut. Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka. Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju
Słodkie okruszkijeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki
Codzienna kuchnia niecodziennaBułki z przedziałkiem Dziś zapraszam na pszenne bułki śniadaniowe , czyli tradycyjne bułki z przedziałkiem - niektórzy nazywają je też bułkami poznańskimi lub wrocławskimi . Jeśli jesteście fanami klasyki, takie domowe bułeczki na pewno Wam posmakują, Bułki z przedziałkiem są niezwykle puszyste, mięciutkie i delikatne w środku, mają delikatną, miękką skórkę. Tradycyjnie bułki poznańskie (wrocławskie ) obsypuje się mąką przed pieczeniem - ja zrezygnowałam(...)będą aż tak puszyste. Jeśli lubicie zwykłe bułki jak dawniej , bez zbędnych dodatków i przy minimum składników, wypróbujcie dzisiejsze bułeczki z przedziałkiem . Są świetne nie tylko na śniadanie. Smacznego:) Jeśli lubicie domowe bułeczki, polecam również moje bułki cebulowe : Przepis na bułki z przedziałkiem, składniki: na 8-10 bułek: 400 g mąki pszennej, 20 ml ciepłego mleka, 180 ml ciepłej wody
Lekcje w kuchnicukinii 2 duże pieczarki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem RAFEX sól i pieprz do smaku Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Mięso płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem . Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych(...)mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką, mieszamy doprawiając solą do smaku.Nakładamy masę mięsną po równo na każdy płat schabu, rolujemy formując roladki. Panierujemy w rozkłóconym jajku, mące pszennej, oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu z każdej strony na złocisto. Smacznego! http://rafex.eu
Wanilia i Kardamonczym dokładnie odcedzamy go z wody. Na patelni mocno podgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią grubo zmieloną (np. w malakserze) lub startą na tarce o dużych oczkach pszenną suchą bułkę. Mieszamy dokładnie bułkę z oliwą, zmniejszamy płomień i podprażamy bułkę, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. Gdy bułka już rumiana i złota, wsypujemy granulowany czosnek, dokładnie razem mieszamy(...)łyżki stołowe musztardy Dijon 150g gotowanej, lekko wędzonej szynki wieprzowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej sól pieprz DO POSYPANIA 2 łyżki oliwy z oliwek ½ dużej pszennej bułki, grubo startej 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Karo in the Kitchenminut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos i wymieszamy go z makaronem. W pierwszej kolejności rozrywamy na strzępy bułkę pszenną – na małe kawałeczki, w miarę równe. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy okruszki i podpiekamy je – pieczywo powinno być chrupkie i zrumienione. Wyjmujemy takie grzanki z rondla i przekładamy(...)serem i grzankami z ziołami. Popijamy pozostałym winem, nic nie może się zmarnować! SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 230g suchego makaronu bucatini albo bavette 1 czerstwa pszenna mała bułka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina
Karo in the Kitchenmówię stanowcze nie! I co gorsza, ciężko kupić takie tradycyjne zapiekanki, właśnie na zwykłej, chrupiącej bułce. Wróćmy do naszych zapiekanek. Możecie zrobić je na dowolnie pokrojonej bagietce, półbagietce, zwykłej bułce pszennej czy bułce wrocławskiej (wece). Ja wybrałam to ostatnie rozwiązanie. Część bułki pokroiłam na kromki, część wzdłuż. Każdy, niezależnie czy lubi cieńsze czy grubsze zapiekanki, będzie miał co wybrać
Mieszam w Garnkujajku zapiekanym w awokado, które doskonale sprawdziło się jako przyjemny początek dnia czas na jajko zapiekane w bułce. Zwykła pszenna bułka nadziana małą ilością pancetty i sera oraz jajkiem staje się przyjemnie chrupiąca (uwaga: rozpryskują się okruszki przy krojeniu nożem) z delikatnie płynnym nadzieniem. Naprawdę pyszne i sycące
Milion Smaków