Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba(...)Trudno, co zrobić? Przecież nie może się takie dobre jedzenie zmarnować. Składniki 400g matjasów w solance 2 cebule 12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się
W kuchni wieczoremfilm z przygotowania kanapki Składniki – kanapka sloppy Joe 400 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 papryka 200 ml keczupu 1 łyżka musztardy szklanka wody kilka plastrów sera tostowego bułki pszenne sos worcestershire – tu do kupienia kumin, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól Przepis – kanapka sloppy Joe Przygotowanie kanapki zaczynamy od pokrojenia w kostki cebuli i papryki. Natomiast(...)farsz będzie miał w miarę gęstą konsystencję. Może nam to zająć nawet 20 minut. Cały czas należy mieszać nasz farsz, by się nie przypalił. Po ugotowaniu wołowinę kładziemy na bułkę pszenną, na którą wcześniej wykładamy ser tostowy. I to by było na tyle. Smacznego. Na koniec mała sugestia. Jeśli macie ochotę możecie wysmarować bułkę masłem od środka i podsmażyć
Kuchennyviral.plnudzą się klasyki, które powtarza w swojej kuchni, asekurując się tym, że wszystkim zawsze smakuje i Składniki: 500 g mielonego fileta z indyka świeży tymianek 1 sucha bułka pszenna(...)jajko pół szklanki mleka 1 duża cebula puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 - 3 ziemniaki opakowanie szpinaku "baby" (250 g) sól, pieprz, czosnek granulowany gałka muszkatołowa Przygotowanie: Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, polecam formować je mokrymi dłońmi
Karczma HonoriettySkładniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy
Karczma HonoriettyPamiętacie bułeczki grahamki? Takie ciężkawe w smaku? Nie lubiłam ich jako dziecko, bo co dorówna bułce pszennej w ustach dziecka? Dzisiaj za to umiem docenić smak prawdziwego pieczywa. Zapraszam Was zatem na klasyczne grahamki, a może mniej klasyczne, bo z ziarenkami. Kiedyś, jak mama piekła kajzerki, to zastanawiałam się, czemu obie strony bułki nie są równie dobre. I chyba(...)cały czas z pracy nie wrócił, więc kolacja jeszcze przed nim Wyszło po prostu dobrze. Bułeczki nie są zbyt ciężkie, ale też różnią się konsystencją i smakiem od białych bułek pszennych. A ja będę dobrą żoną i zrobię do nich jeszcze pastę jajeczną. Jeśli myślicie o jakiejś zdrowszej alternatywie niż białe buły, spróbujcie koniecznie tego przepisu. Drukuj Szybkie grahamki
Mieszam w GarnkuPiekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego. I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam bułeczki pszenne. Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji 800 g mąki 2 łyżki oleju 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży pół szklanki posiekanych grubo orzechów pół szklanki suszonych owoców
Gotuj Sam!pierś z kurczaka – chociaż to opcja nie konieczna – brokuł – jedna różyczka – szpinak – może być mrożony – odrobina prawdziwego masła – przyprawy do smaku – bułka pszenna lub pszenny chlebek – czosnek suszony Krem brokułowo szpinakowy – przygotowanie Zaczynamy od ugotowania rosołu. O tym chyba mówić nie muszę ? Choć znam osoby, które nie wiedzą jak się(...)świeży też się sprawdzi. Dodajemy do zupy, blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy solą himalajską – odradzam wszelkie gotowe kostki rosołowe, mnóstwo w nich chemii. W miedzy czasie kroimy bułkę pszenną na drobną kostkę, polewamy dobrej jakości oliwą i osypujemy czosnkiem. Wkładamy do piekarnika na kilka chwil – żeby grzanki się zrumienimy. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO! Artykuł Szybki krem brokułowo
Matylda GotujeNawet największy śpioch nie wytrzyma gdy poczuje rozchodzący się zapach z piekarnika . Ciasto robimy wieczorem a rano tylko pieczemy. Smak rewelacyjny !! To z pewnością najlepsze bułki pszenne jakie zrobiłam. Dodam że przepis pochodzi ze starych archiwów ,które wynalazła moja mama. na 10/12 bułeczek 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 250 ml. wody 500 g mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Drożdże mieszamy z cukrem ,i pozostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia. Mąkę mieszamy z olejem,solą dodajemy wodę i rozpuszczone drożdże . Ciasto można wyrabiać mikserem, najpierw na małych obrotach ,następnie zwiększamy obroty, Wyrabiamy na gładką masę aż przestanie się przyklejać do brzegów miski.. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki
Andzia Pichcimusztarda delikatesowa 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4-6 łyżek, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, bułka pszenna 5 sztuk, masło - ile potrzeba, koperek - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać(...)pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację
W Mojej Kuchni Lubięjestem zwolennikiem bardzo kwaśnych i „octowych” smaków. Można jednak użyć i octu i większej ilości ziół wg uznania. Sałatkę proponuję podać z przypieczoną nad tosterem lekką i chrupiącą pszenną bułką/bagietką – będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet(...)kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy, albo tylko dokładnie myjemy; starsze
Kulinarna Pokusahamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa- obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mieszanką mleka i wody. Pietruszkę drobno siekamy, bez twardych gałązek, same liście(...)mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka vegety 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 mały pęczek natki pietruszki 3 pełne łyżki kaszy manny błyskawicznej duża pszenna bułka, najlepiej czerstwa 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody 4 łyżki kaszy manny + 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia
Karo in the Kitchensamej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa – obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mlekiem. Bułka musi całkowicie mlekiem nasiąknąć. Odciskamy ją dobrze, ma być tylko wilgotna, nie mokra, i dodajemy do mięsa. Cebulkę siekamy bardzo(...)Takie kotlety zostają soczyste i miękkie w środku. Szykujemy sobie dużą deskę, podsypujemy ją lekko bułką tartą. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i odkładamy na deskę. Z tej porcji mięsa powinno wyjść ich 10. Spłaszczamy kotlety
Karo in the KitchenPszenne bułki, najprostsze, najlepsze, szybkie do zrobienia, idealne na śniadanie, idealne na kanapki do szkoły czy pracy, polecam serdecznie. Czasami zastanawiam się czy udało mi się kogoś namówić na upieczenie własnych bułek? czy smakowały? czy się udały? napiszcie mi o tym. A teraz po raz kolejny namawiam do upieczenia bułek bo warto. Bułki pszenne z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieoliwą i czosnkiem i zapiekane. Istnieje bardzo dużo wariacji grzanki. Ja proponuję z pomidorami, fetą, czarnymi oliwkami świeżą bazylią i rukolą. Potrzebne składniki: kilka kromek pszennej bułki oliwa(...)ząbki czosnku pomidory w puszce 1/2 serka feta oliwki czarne garść świeżych listków bazylii garść rukoli 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Bułkę pszenna kroimy na kromki, skrapiam oliwą, smarujemy rozdrobnionym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku w 200 st przez ok. 15 min. - aż powstaną złociste grzanki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy
Łycha smaków