Ładnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI
cool and mintyMuffiny są przepyszne i smakują jak jedne z najlepszych mięciutkich bułeczek. Zrobiłam test świeżości i przyznam, że nawet na trzeci dzień nic nie straciły na miękkości
Di gotujezaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki do obiadu, spora część restauracji ma charakter miejsc, gdzie klient sam komponuje sobie posiłki
psgotujemyCzęsto się u nas tak zdarza, że niektóre potrawy są dziełem przypadku. Tak jest i tym razem. Dyniowe, wytrawne muffiny powstały tylko dlatego, że została mi prawie szklanka dyniowego pure, z którym nie bardzo wiedziałam co zrobić. Ponieważ pure było z dyni olbrzymki to było takie dość luźne i na pastę do kanapek mi nie pasowało. Na pasty najlepsza jest(...)pure do muffinek. Akurat doskonale wpasowały się jako dodatek do zupy z dyni. To zamiast chleba czy bułeczek (moje dzieci lubią czasem maczać chleb w zupie). Jednak muffinki dyniowe to tez dobry pomysł na śniadanie z dodatkiem mieszanki różnych sałat. Polecam. Wytrawne muffiny dyniowe składniki na 6 sztuk: 3/4 szklanki pure z dyni 3 jajka 50 ml oliwy
Przysmaki KarolkiPomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem
Codzienna kuchnia niecodziennasię scones - chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, ekspresowe w przygotowaniu bułeczki. Ich jedynym minusem jest fakt, że należy je zjeść zaraz po zrobieniu; następnego dnia będą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała aż do następnego ranka... Tym razem postawiłam na wersję wytrawną - z samodzielnie ususzonymi pomidorami i chrupiącymi ziarnami słonecznika na wierzchu. Wyszły boskie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo dobre bułeczki z dodatkiem domowych ogórków kiszonych i zalewy. Smak i zapach iście ogórkowy, więc takie pieczywo smakuje tylko z wytrawnymi dodatkami. Składniki : - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 20 g świeżych drożdży, - 1/2 łyżeczki soli, - około 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych, - 1 drobno posiekany ogórek kiszony, - parę plasterków ogórka na wierzch
Przepisy MikołajaCiasto francuskie jest takim produktem , które zawsze mam w lodówce na czarną godzinę.Można z niego w kilkanaście minut przygotowac przysmaki zarówno na obiad , deser , jak
Ostra na Słodkośniadanie, piekliśmy mleczne bułeczki z przepisu z bloga Przepis na chleb . Moje wyszły delikatne i puszyste. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Nie dodałam miodu, gdyż nie wszyscy domownicy słodkie pieczywo lubią. Poza tym, wytrawne bułki wydały mi się bardziej uniwersalne. Wersja z miodem jest na pewno równie smaczna. Piekłam z połowy porcji i była(...)powinny wyraźnie się powiększyć. Jeżeli nie, zostawmy bułki na jeszcze parę minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Wstawić blachę z bułkami i piec 20 - 30 minut. Moje bułeczki po 20 minutach były już ładnie zrumienione a postukane od spodu, wydawały głuchy odgłos - znak, że są już dobrze upieczone. Studzić na kratce. Smacznego! Przepis ze strony przepisnachleb.pl Bułki
Stare Garyktóry, szczerze mówiąc, już się cieszę. A co jeszcze...? Zobaczymy.Ale lubię niespodzianki.Dzisiaj mam dla Was pyszne bułeczki, które chowały się między folderami od grudnia. Cudownie maślane, pięknie pachną. Wyjątkowe za sprawą pieprzu, którym został hojnie obsypane. Smakują wyjątkowo, szczególnie z wytrawnymi dodatkami. Przepis z Let og lækker brød.Maślane bułki z pieprzemSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej25(...)masłem, wbić jajko, wsypać sól. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zganieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać zmiażdżonym w moździerzu pieprzem.Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTe bułeczki nie wymagają dużego nakładu pracy, więc spokojnie możemy je upiec na śniadanie. Wraz z pieczeniem potrzebujemy tylko godzinkę żeby były gotowe. A jak pysznie
IzabelawkuchniBułeczki czosnkowe lubi chyba każdy, nawet osoby, które na co dzień za czosnkiem nie przepadają. Bułeczki to jednak co innego. Pasują do wielu okoliczności – jako
365 dni dookoła kuchniChyba nie ma milszego początku dnia jak maślana, własnoręcznie upieczona bułeczka z masłem i pysznym dżemem. Drożdżowa, pachnąca masłem, z rumianą chrupiącą skórką jest dla mnie
Walijskie PichcenieDrożdżowe bułeczki nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo
Kolorowa kuchnia Elkigrilla ze znajomymi. Tysiąc razy powtarzam, że wolę wytrawne wypieki, więc pojawiają się one stosunkowo często na moim blogu. Po pierwsze dlatego, że domowym sposobem wychodzą taniej niż wszelakie paszteciki kupowane w sklepach, po drugie lubię zabierać je ze sobą na uczelnię. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam bułeczki z dwoma nadzieniami – pieczarkowym i nazwanym przeze mnie a’la pizzowym
Fabryka pomysłów