bułeczki wytrawne - 430 przepisów (strona:17/29)

Harcha - marokański chlebek 170

Harcha czyli marokański chlebek. Fajna alternatywa dla zwykłych bułek czy tostów na śniadanie. Można go podawać na słodko i wytrawnie, wybór zostawiam zajadającym. Harcha - marokański chlebek

Moje Małe Czarowanie
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 259

Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych(...)łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym nadzieniem bułeczki ładniej wyrastają. Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy kapustę. Gotujemy ją 10-15 minut, po czym odciskamy. Cebulę siekamy drobniutko

Trzeci talerz
Ciastka francuskie z serem i bananami 170

niego wyczarować prawdziwe cuda, wspomóc się w chwili zapotrzebowania na słodycze, zrobić w wersji wytrawnej... Opcji jest całe mnóstwo! Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Robimy z niego parówki z serem w koszulkach, drobne ciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :)  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g

Cakes By Kejt
Migdałowe gwiazdy świąteczne 183

propozycję na ozdobę świątecznego stołu. Pieczywo w kształcie gwiazd. Ciasto nadaje się również na bułeczki, chałkę lub oczywiście zwykłe warkocze, ale gwiazdy są bardziej świąteczne i moim zdaniem ładniej wyglądają. Gwiazdy są puszyste z lekko migdałowym aromatem. Doskonale sprawdzają się i na słodko, i na wytrawnie. Składniki na 2 gwiazdy: Zaczyn 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki

Pełny talerz
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę 197

Szybkie, pyszne, mięciutkie rogaliki na śniadanie. Można zajadać na słodko z dżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem

Moje Małe Czarowanie
Muffiny z żółtym serem 146

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki.  Podczas

Di gotuje
Razowe mini bagietki orkiszowe 183

puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki(...)folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta na bułeczkę. Uformować okrągłą bułeczkę, następnie spłaszczyć lekko dłonią tworząc pdłużny wałek. Złożyć 1/3 ciasta do siebie i uciskać palcami wzdłuż całego brzegu miejsce koło miejsca. Obrócić ciasto o 180` i znowu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne 144

Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej

Gotowanie i blogowanie
Kokosowe buleczki 138

jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane bułeczki. Po upieczeniu z zewnątrz są chrupiące, potem wydają się, że są szybko twarde, ale po przekrojeniu w środku długo pozostają miękkie. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak dżem czy nutella ale i wytrawnych jak wędliną. Są łatwe w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakują. Po lecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orkiszowy graham na zakwasie 148

Dobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na

Moje Małe Czarowanie
Bułki z serem camembert i szczypiorkiem. 178

Niedziela to wreszcie czas tylko dla nas. Tę niedzielę postanowiłam uświetnić wspaniałym śniadaniem: tradycyjną jajecznicą i świeżymi, pieczonymi przeze mnie bułeczkami z camembertem. A że mój

Miksturownik
Jagodzianki z miodem 130

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć luźne

Na słodko lub wytrawnie
Deska serów 223

dobrej jakości kiełbasy pokrojone w cienkie plasterki lub wędliny. Oliwki Są celowo wymienione oddzielnie, bo bez nich nie ma deski serów! Wydrylowane czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne. O rzechy Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje (uwielbiam!) i tu u mnie nowość! wędzone orzechy, mieszanka, w skład której wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak(...)dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski

Zasmakuj Kuchni
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 160

być z cukrem. Ja z niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych

Weekendy w domu i ogrodzie
Parówki w cieście drożdżowym 202

latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Zapraszam na środową kuchnię wytrawną 😊 Dziś Mariola zamiast słodyczy serwuje ciepłe pikantne przekąski. Pomysł prosty : ciasto drożdżowe w wersji bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, do środka parówka ( u mnie też salami) i voila!: kolacja gotowa.  Takie pikantne bułeczki można dowolnie doprawić- jednak uważam, że czarnuszka ,robi tutaj niesamowitą robotę

Domowe ciasta
Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 154

deserami, jednak są takie mieszanki, które fantastycznie pasują do potraw wytrawnych, jadanych na śniadanie lub lunch. Taka jest właśnie pochodząca z Ameryki Łacińskiej jasno palona kawa Starbucks Veranda Blend . Ma subtelny, delikatny aromat, który nie konkuruje ze smakiem potraw. Idealnie pasuje do dań z jajek, maślanej bułeczki i crossainta . Na warsztatach degustowaliśmy ją w parze z bagietką z awokado, które

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki grahamki 190

Kolejne Wypiekanie na śniadanie  i znów Madzia i Paweł  są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze

Moje domowe kucharzenie
S jak... smakowity sylwester! 253

Mam nadzieję, że Święta minęły Wam równie spokojnie i radośnie jak mnie ;) Odwiedziliśmy obie nasze rodziny i najedliśmy się chyba na cały przyszły rok (słodkości na

Ratunku obiad
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 283

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. Składniki:500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa20 g drożdży świeżych250 ml letniego mleka25 g masła1 jajko1

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania