bułeczki wytrawne - 430 przepisów (strona:10/29)

Najlepsze ciasto na pizzę 1892

ciasto do pizzy domowej . Z tej porcji wychodzą dwie cienkie lub jedna duża i gruba pizza. Jest to uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych wypieków. Możesz z niego upiec domową pizzę, chleb pszenny, bułeczki śniadaniowe, drożdżowe paluchy chlebowe, czy domową focaccia.  Polecam Ci też mój drugi przepis na ciasto do pizzy. W tym przepisie na ciasto drożdżowe

AniaGotuje.pl
Cebularze 149

Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze  i ciepłymi delektować się na śniadanie. Możemy tez upiec je na wieczór, a jak już wystygną zapakować szczelnie w worek aby nie wyschły. A rano mieć jak znalazł do herbaty czy kakao. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
bułeczki z leśnymi grzybami 155

składniki na cisto: 3 szkl mąki 15 g drożdży 2 jajka 125 ml letniego mleka 100 g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli wykonanie: Drożdże rozpuszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto śniadaniowe na maślance – buttermilk biscuit 173

różnych past). Ciasto śniadaniowe na maślance jest bardzo popularne w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA – to puszyste, wilgotne ciasto (i słodkie i wytrawne), które przyrządza się w postaci małych ciasteczek przypominających niewielkie spłaszczone bułeczki, albo w postaci „jednolitej”, którą nacina się jeszcze przed pieczeniem, żeby kawałki łatwo się odrywały. Maślanki nie można zamienić na inny składnik(...)bardzo proste w przygotowaniu i bardzo szybko się piecze. Składniki: 60 g masła 320 g mąki 1,5 łyżki cukru, najlepiej drobnego do wypieków – pomijamy, jeśli chcecie wersję wytrawną 1,5 łyżki proszku do pieczenia (tak, łyżki!) 420 ml maślanki ulubione dodatki: dżem, konfitura, serek twarogowy, pasty rybne/ jajeczne/ serowe etc. Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. W małym

Pociąg Do Kuchni
CYNAMONOWE BUŁECZKI 119

Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.  Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.  Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu

Walijskie Pichcenie
Bułki pszenne na drożdżach 73

wcale się nie nudziłam - na FB oraz Instagramie mogliście podglądać co aktualnie dzieje się u mnie w kuchni :) Wracając do bułeczek - zwykłe, klasyczne bułeczki, puszyste w środku, nadające się zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Świetnie nadają się również do mrożenia, wtedy niedziela bez handlu nie zaskoczy Was tak, jak mnie wczoraj :D  Przepis ze strony  Moje(...)sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 0 C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec 5 min, następnie obniżyć temperaturę do 200 0 C i piec kolejne 10-15 min, aż do zrumienienia. Wystudzić

Kocham..lubię..gotuję..
Bułeczki pełnoziarniste z suszonymi pomidorami i oliwkami, bez drożdży 146

wykonanie zajmuje 20-30 minut z pieczeniem, a więc przy odrobinie silnej woli (do wczesnego wstawania) na śniadanie możemy zaserwować sobie ciepłe świeżutkie bułeczki. Ich smak można dowolnie modyfikować zamieniając dodatki. Moje są w wersji wytrawnej, ale równie pyszne wyjdą z owocami na słodko :) Jak widać na zdjęciach, wyrastają jak szalone :D BUŁKI PEŁNOZIARNISTE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI Czas

HealthyCreations
Grecki chleb Daktyla 112

Przepis znalazł am tutaj. "Chlebek Daktyla to popularne w Grecji, Turcji i na Cyprze pieczywo, formowane w kształt grubych bułeczek-paluchów. To chlebek mieszany, który zawiera białą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i kukurydzianą. Pasują do niego przede wszystkim wytrawne dodatki, ale dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią

Proste Potrawy
Sakiewki z pieczarkami 182

Bułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki mleczne z pieczarkami i suszonymi pomidorami 177

Mięciutkie bułeczki z aromatycznym, pysznym farszem to dobry pomysł na przekąskę albo drugie śniadanie. Można je też podać jako dodatek co barszczu czerwonego . Najlepsze są jeszcze

Smaczna Pyza
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 163

Już dawno przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W

Na słodko lub wytrawnie
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 189

wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią   Pojawiły się(...)lodówce   Top 5 najpopularniejszych wpisów czerwca to: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - co zawsze warto mieć w lodówce Ciasteczka owsiane z bakaliami #Inspiracje - Moja Mama Chrupiące bułeczki na truskawkach Ponownie na topie były wpisy poradnikowe, cieszę się, że moje porady i wskazówki tak Wam się podobają - szykuję nowe inspirujące wpisy. Bardzo miło mi, że tak licznie czytaliście wpis

Cooking Monster
Ślimaczki z burakiem 115

Ślimaczki z burakiem O ile ślimaczki z truskawkami , które ostatnio robiłem, to propozycja typowo deserowa, to dzisiejsze są na wytrawnie. Ślimaczki z burakiem to świetna opcja na śniadanie – taka gotowa bułeczka. Wystarczy, że wieczorem je zrobicie, a rano nie będziecie się już przejmowali „co u diaska zrobić na śniadanie…? Zęby nie umyte, a mam 5 minut

Blendman
Drożdżówki a la Pizza 222

Idealne drożdżówki z sosem pomidorowym, serem i oregano. Śniadaniowy comfort food, czyli drożdżówka może być nie tylko w wersji na słodko. Takie wytrawne przekąski bardzo przywodzą mi na myśl dzieciństwo i takie właśnie bułeczki ze szkolnego sklepiku. Te domowe jednak zdecydowanie przebijają je smakiem. Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe i właśnie takie wypieki. Jest bardzo smacznie, bo aromatycznie, pomidorowo-serowo. Troszkę

rabarbarowo
Skąd pochodzą pączki i faworki? 110

również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania