budyń - 12640 przepisów (strona:208/843)

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis 114

cukrem i ekstraktem waniliowym. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z mąką pszenną, ziemniaczaną i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Następnie dokładamy po kilka łyżek(...)zimnego budyniu, cały czas ucierając. Gotową masę wylewamy na wystudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pokruszoną na tabliczki czekoladę i mleko. Całość zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby polewa się nie przypaliła. Odstawiamy na chwilę, aby się lekko wystudziła. Następnie polewę wylewamy na ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Miodownik z serem 122

kostki śmietana - 3 łyżki cukier - 3/4 szkl Masa serowa : ser biały w kostkach - 1 kg aromat rumowy mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g margaryna - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Dodatkowo : kakao Sposób przygotowania: Ciasto : Sodę wymieszać z mąką, przesiać do miski, dodać miód, pokrojoną na kawałki margarynę i resztę składników, zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto(...)Białka jaj ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Składanie

Kuchnia Danusi
ORZECHOWIEC BEZ PIECZENIA + FILMIK 204

efektowne, smaczne i przygotowuje się je expresowio. Polecam.  SKŁADNIKI :  2 opakowania krakersów (180 g ma 1 paczka ) 1 puszka kajmaku 510 g 1 litr mleka 3/2 % 3 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 1 kostka masła 200 g  3/4 szklanki cukru 2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu  PRZYGOTOWANIE :  Z mleka, budyniów i cukru(...)gotujemy budyń. Następnie po ściągnięciu z gazu dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy również 2 duże łyżki kajmaku z puszki i dalej mieszamy aż masa będzie gładka.  Krakersy rozkładamy na blaszce 25/30 cm, na krakersy wylewamy jeszce część ciepłej masy, równo rozprowadzamy. Wychodzą 4 warstwy, ostatnią zakańczamy krakersami.  Orzechy włoskie przekładamy z miodem na patelnię, ogrzewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem 89

pomarańczowego. Składniki: CIASTO UCIERANE 4 jajka z chowu ściółkowego 130 g cukru drobnego, do wypieków kilka kropli olejku waniliowego 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (lub 50 g mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g świeżej żurawiny POLEWA LUKROWA 120 g cukru pudru 30 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego(...)kryształków cukru. Wkrop olejek waniliowy . Cały czas ucierając dodawaj jajka , jedno po drugim. Miksuj do ujednolicenia masy. Wsyp przesiane przez sito suche składniki: mąkę tortową , proszek do pieczenia i budyń . Teraz wymieszaj już jedynie za pomocą szpatułki silikonowej. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniach o wymiarach 25 x 25 cm. Na wierzch wyłóż umyte i osuszone owoce świeżej

ProstePesto.pl
Sernik gotowany na biszkopcie 139

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera u mnie półtłusty lub ser w wiaderku 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 100 g masła" 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% Ciasto ciemne: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru(...)piekarnika uchylamy go i zostawiamy ciasto na jakieś 20 minut. Potem studzimy już normalnie. Wystudzone przekrawamy na 3 blaty.  Masa serowa: 1. Mleko wlewamy do większej miski, dodajemy budynie i żółtka, mieszamy. Odstawiamy. Ser blendujemy lub mielimy dwukrotnie. Jeśli mamy z wiaderka to nie. 2. Do garnka o pojemności ok. 2 litry dajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym

kruche babeczki
Sernik ze śliwkami, cynamonem i płatkami migdałowymi 99

idealny na podwieczorek. Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 50 dag śliwek 3 łyżki płatków migdałowych cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznego sernika(...)Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i dokładnie miksujemy. 2. Do pieczenia: Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół

Izabelawkuchni
Ciasto Słodki Prezes 136

Forma 24 cm X 24 cm 35 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: ·        4 szklanki mleka ·        3 budynie waniliowe bez cukru ·        6 łyżek cukru ·        25 dag margaryny ·        380 g herbatników(...)łyżki cukru pudru ·        Czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1.    Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy trzy budynie z sześcioma łyżkami cukru. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. 2.    Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. 3.    Na dnie tortownicy układamy

Kulinarna Chwila
Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką 131

kroi. Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju Masa budyniowa: 1 l soku pomarańczowego 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki cukru 1 op. galaretki pomarańczowej/brzoskwiniowej Pianka cytrynowa: 1 op. galaretki cytrynowej 1/2 szkl. mleczka skondensowanego niesłodzonego Pianka pomarańczowa: 1 op. galaretki pomarańczowej 1/2 szkl. mleczka(...)soku pomarańczowego rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostały sok wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową, i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego budyniu wsypujemy suchą galaretkę. Mieszamy dokładnie. Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt, wyrównujemy. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimną

Smaki Na Talerzu
Ciasto "Kruchy Jeżynowiec" 301

dżemem jeżynowym lub frużeliną jeżynową ( jak u mnie) . Jeden blat pozostawiamy bez dżemu.  Blaty pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 2 i pół szklanki mleka 8 łyżek cukru 20 dag margaryny do kremów Z mleka i cukru oraz proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ubijamy na puch, stopniowo dodajemy(...)łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę. Dodatkowo: 10 dag wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Wiórki prażymy z cukrem do zezłocenia. Studzimy WYKONANIE:   blat ciasta kruchego z dżemem 1/3 kremu p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p.western { font-family: "Calibri", serif; font-size: 11pt

Domowe ciasta
Tarta sernikowa z lemon curd 95

jajko Masa serowa 1)       500 g twarogu 2)       100 g cukru 3)       budyń śmietankowy lub waniliowy 4)       1 jajko 5)       aromat cytrynowy Lemon curd 1)       2 jajka(...)kawałkami zimnego masła, dodajemy cukier i jajko i wszystko szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą 2.    Twaróg mielimy, następnie dodajemy do niego cukier, budyń, jajko i kilka kropli aromatu cytrynowego i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 3.     Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty, odcinamy wystające brzegi

Na kulinarnym poligonie
Tort malinowy z kremem kokosowym i żelką jagodową 104

kokosowym i żelką jagodową Składniki: Biszkopt: 1)       4 jajka 2)       165 g cukru 3)       budyń malinowy (40g) 4)       pół łyżeczki proszku do pieczenia 5)       2 łyżki liofilizowanych malin (sproszkowanych) Krem kokosowy(...)czekolady mlecznej 3)       100 ml śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1.          Biszkopt: 1)     Przesiewamy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sproszkowane liofilizowane maliny. 2)   Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wkładamy żółtka, dodajemy do nich połowę cukru i ubijamy aż masa stanie się jasna

Na kulinarnym poligonie
Placki z prażonymi jabłkami 134

Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem albo tak jak my z sokiem malinowym i malinami.                   Placki z jabłkami i budyniem Składniki: 1)       1 ¼ szkl mąki tortowej orkiszowej 2)       2 jajka 3)       budyń śmietankowy(...)przygotowania: 1.        Żółtka oddzielamy od białek. 2.        Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodajemy mleko, żółtka, olej oraz jabłka i cynamon i wszystko miksujemy. 3.        Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej masy z jabłkami

Na kulinarnym poligonie
Ciasto agrestowe 76

Składniki Ciasto: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 500 g agrestu gorzka czekolada Masa: 1 budyń śmietankowy 200 g masła Instrukcje Agrest dokładnie myjemy, osuszamy. Ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem(...)wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy na masę jasną. Na wierzch kładziemy agrest. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy budyń. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem na wierzch ścieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto serowo-brzoskwniowe 73

łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka 250 ml Składniki na masę budyniową: 4 szklanki mleka 1 litr 2 budynie waniliowe 250 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Składniki na masę serową: 500 g twarogu dwukrotnie mielonego lub (np. z wiaderka) 300 ml śmietany(...)delikatnie miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35-45 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Pod koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Masę budyniową

To co lubię - gotuję i polecam
Dwukolorowy sernik – łaciaty. 77

pieczenia Składniki na masę sernikową: 1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie lub z wiaderka (z dobrym składem) 6 żółtek 200 g masła miękkiego 220 g cukru 1 szklanka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru torebka 40 g 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mleka Składniki na polewę czekoladową: 150 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: wiórki(...)kroimy na trzy blaty. masa sernikowa: Żółtka razem z cukrem ucieramy na jasną puszystą masę. Do utartych żółtego dodajemy masło i miksujemy, aż składniki się połączą. Mąkę i budyń rozprowadzamy w mleku. (odstawiamy) Do garnka przekładamy wcześniej zmielony ser (lub z wiaderka), dodajemy masę jajeczną i cały czas mieszając, podgrzewamy stopniowo na niewielkim ogniu. Kiedy masa serowa zacznie się gotować

To co lubię - gotuję i polecam