margaryny 3 łyżki mleka 4 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru Składniki (masa): 0,5l mleka 2 łyżeczki cukru 25dag masła lub margaryny 2/3 szklanki cukru budyń śmietankowy Składniki (polewa): 100g masła lub margaryny 50g kakao 120g cukru pudru 4 łyżki mleka Przygotowanie: Margarynę, mleko, miód, kakao i cukier - zagotować i przestudzić. Do ostudzonej(...)nich na średnicę okrągłej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut każdy placek. Placki będą po wyjęciu z piekarnika kruche i twarde. Budyń gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Studzimy. Następnie masło miksujemy z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Stopniowo po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Gotową masą przekładamy placki (oprócz górnej warstwy). Margarynę
ChilliJemyWitajcie :) Mam dla Was propozycję pysznego i błyskawicznego budyniu z kaszy jaglanej Cenos, po prostu pycha , koniecznie musicie spróbować. Na deser czy podwieczorek będzie w sam raz, a może nawet do pracy. Zapraszam :) Składniki : 100 g ugotowanej kaszy jaglanej w woreczku 1 kopiasta łyżka nutelli 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 12 % szczypta wanilii garść(...)cały napęcznieje. Ugotowaną kaszę odsączamy z wody i wyciągamy z woreczka do blendera, następnie dodajemy mleczko kokosowe, wanilię i nutellę, wszystko blendujemy na gładki krem. Jeśli chcecie rzadszy budyń dodajcie więcej mleka lub np : śmietanki. Gotowy budyń przekładamy do pucharków, dekorujemy malinami lub dowolnymi owocami. Podajemy na ciepło. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilirewelacyjne ciasto, które łączy w sobie wiele pysznych smaków, po połączeniu tworzą na prawdę idealny deser. Ciasto składa się z puszystego ciasta kakaowego naponczowanego kawą, warstwy z budyniu karmelowego, bananów oraz pianki kawowej. Polecam Wam to ciasto, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Może ktoś z Was zdecyduje się je przygotować na Wielkanoc, do czego bardzo zachęcam. SKŁADNIKI *przepis(...)szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -7 łyżek oleju -7 łyżek wody -1 czubata łyżka kakao MASA BUDYNIOWA KARMELOWA -3 szkl mleka -200g masła lub margaryny -1 budyń o smaku karmelowym lub krówkowym duży 62g -3/4 szkl cukru -1 łyżka mąki pszennej PIANKA -500ml śmietanki 30% -1,5 łyżki żelatyny -2 łyżki kawy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczka cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: 200 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią wystudzony budyń (ugotowany z 1,5 opakowania - w sumie 60 g proszku budyniowego na 500ml mleka) 150 g chałwy waniliowej - pokruszonej 1 łyżka mleka POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych(...)dzięki temu jeśli powstały jakieś nierówności typu wybrzuszenia to biszkopt się pięknie wyrówna, ale nie opadnie. Pozostawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia. MASA MAŚLANO-BUDYNIOWA: Najpierw przygotowujemy budyń. Można go zrobić też dzień wcześniej lub na 2-3 godziny przed robieniem masy, dlatego że nie może być gorący. Ma być przestudzony. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Gotuj z Mąkąkakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta(...)proszkiem do pieczenia i z kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec
Ciastka - domowe słodkościCiasto kruche: – szklanka mąki – 1 żółtko – 100 g zimnego masła – 2 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: – 260 ml mleka – 100 g masła – budyń czekoladowy w proszku (sam proszek około 55 g) – 3 łyżki cukru – 60 g czekolady gorzkiej 70% kakao Krem a’la starciatella: – 125 ml śmietanki kremówki(...)pieczenia i obciażyłam kulkami ceramicznymi (można zastąpić kaszą, grochem lub ryżem). Piekłam 10 minut, następnie zdjęłam obciążenie i piekłam kolejne 10 minut. Odstawiłam do ostudzenia. W połowie mleka rozpusciłam budyń. Do drugiej połowy dodałam masło, cukier i czekoladę. Całość podgrzewalam do momentu aż składniki się dobrze rozpusciły i połączyły. Wówczas przelałam do nich mleko z budyniem i zagotowałam (ciągle mieszajac
Relaxtimeciemny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki ciemnego kakaa ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 2 kostka masła 2 szklanka mleka 2 budyń śmietankowy 1 szklanki cukru 4 żółtka 2 płaska łyżka żelatyny Składniki na poncz: 1/2 l wrzątku 2 łyżki cukru 1/2 cytryny zapach arakowy Biszkop t: Jaja powinny być w temperaturze pokojowej(...)Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić. Masło ubić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać
Słodki Zakąteksię "przegryzie" i nabiera konsystencji pysznego torciku, ponieważ całość nasiąka kremem i staje się miękka i puszysta. Ciasto jest banalne w przygotowaniu, wystarczy tylko wcześniej ugotować gesty budyń, a po ostudzeniu wymieszać go z ubitym masłem. Potem pozostaje już tylko przełożenie herbatników kremem i dżemem. Dżem porzeczkowy świetnie przełamuje słodycz ciasta i nadaje fajnego, kwaskowego posmaku. Przepis zaczerpnęłam(...)dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną z obiema mąkami i kakao, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, wlej do niego energicznie mieszając wcześniej przygotowana mieszankę. Ugotuj gęsty budyń, od czasu do czasu mieszając. Przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ubij przez 3 minuty na jasny, puszysty krem, a następnie dodawaj
Słodko-Słony Świat Ilonymasła 250 g cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej 2 jajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony budyń waniliowy 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów(...)przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy z masą kajmakową i masłem orzechowym. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń i wciąż ucieramy na gładką masę. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do robienia
DominikaDolciszklankę mleka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z 1 szklanką cukru. Wlać zawiesinę z żółtek i mąki i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy. Przygotować mase śmietanową
Monia miesza i gotujedziwo - Karpaty mi urosły. Karpatka przepis. Składniki: Ciasto: 125 g masła 1 szklanka mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g masła Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić i dodać wodę, zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę mieszać gotując, aż powstanie miękka, gęsta(...)wyłożyć na formę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ ciasto opadnie. Krem: Ugotować budynie wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć i dodać do niego ostudzony budyń, cały czas mieszając. Powstałym kremem posmarować jedną część ciasta, przykryć drugim. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Pani domowajajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier – 120 g * jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO(...)podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości tokaju, resztę gotujemy z cukrem i cały czas mieszając dodajemy rozrobiony budyń. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odsączamy, dodajemy do masy budyniowej razem ze skórą z cytryny. CAŁOŚĆ: Ciasto wyciągamy z lodówki, chwilę zagniatamy rozwałkowujemy. Wykładamy tortownicę
Ostra na Słodkopodgrzać i przelać do formy. Układamy kolejną warstwę herbatników. 3 . Przesiewamy mąkę pszenna i ziemniaczaną, dodajemy cukier, żółko i pozostałą część mleka. Wszystko razem miksujemy. 4. Przygotowujemy budyń. Do garnuszka należy wlać 300ml mleka, dodać masło, ziarenka z laski wanili ( ale wkładamy także cała laskę). Mleko zagotowujemy i wyciągamy laskę wanili. Dodajemy wcześniej przygotowaną zawiesinę. Wlewamy powoli, energicznie(...)mieszając tak aby nie powstały grudki. (Budyń powinien trochę przestygnąć) 5 . Budyń przekładamy do formy i układamy warstwę z krakersów. 6. Ubijamy śmietanę 36% na sztywno (można dodać cukier puder) 7. Gotową śmietanę przekladamy do formy i ścieramy czekoladę
Coś z niczegocukrem pudrem. Krem: Żółtka roztrzepać z mąką, mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem. Ciągle mieszając stopniowo doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa będzie jednolita i gęsta, jak budyń. Jeśli budyń będzie miał grudki, można przetrzeć go przez sitko lub rozbić blenderem. Masę budyniową wystudzić. Masło zmiksować na puszysty krem i pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce wystudzony(...)budyń. Krem miksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym
Kuchcik gotuje