budyń - 12640 przepisów (strona:200/843)

Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 222

mąki 2 jajka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 150 g miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 100 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Ciasto miodowe: Masło rozpuścić razem(...)wsypać galaretkę. Energicznie wymieszać aby galaretka dobrze się rozpuściła. Gdy masa przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepła, wyłożyć ją na jeden placek miodowy i przykryć drugim. Masa budyniowa : Ugotować budyń z mleka, cukru i proszku budyniowego. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Gotowy krem wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty

My simple kitchen
Karpatka na biszkopcie 140

cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ciasto ptysiowe: 7 dag masła 1/8 l wody szczypta soli 8 dag mąki 2 jajka Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier z cukrem waniliowym i ubijać aż powstanie gładka(...)wody i dokładnie wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy około 20- 30 minut w temperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Krem rozsmarowujemy na  biszkopcie i przykrywamy ciastem ptysiowy. Wierzch ciasta możemy oprószyć

My simple kitchen
Wiśniowiec z kremem 145

szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki  Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek(...)kompotu wiśnie rozkładamy równomiernie na biszkopcie. Gdy galaretka zacznie tężeć zalewamy nią wiśnie. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki (najlepiej do lodówki). Krem waniliowy : Z mleka i proszków budyniowych gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Masło miksujemy na gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy

My simple kitchen
Orzechowiec II 184

pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 120 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto(...)dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową ( uprzednio należy wyjąć laskę wanilii) i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia

My simple kitchen
Waniliowy budyń sojowy 144

Pysznie, słodko, waniliowo? Trzy razy tak! :) Budyń powstał w kilka minut. Jego głównym składnikiem jest waniliowy napój sojowy. Zapasy takiego mleka można wykorzystać do stworzenia idealnie kremowego, w sam raz słodkiego budyniu, który jest odpowiedni nawet dla alergików. Dodam również, że jedna porcja to jedynie około 120 kcal :) Składniki: 250 ml waniliowego napoju sojowego np. Alpro Soya 50 ml mleka(...)płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej  Napój wlać do garnka z grubym dnem i zagotować. W mleku rozmieszać mąkę. Wlać mieszankę do garnka, zmniejszyć ogień i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Podawać z ulubionymi owocami lub jako dodatek do deserów. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Żytnie placuszki cynamonowe z nektarynką i budyniem waniliowym 153

należy pamiętać, aby były lekko miękkie, a ich skórka wyraźnie czerwona. To gwarantuje, że wybrane owoce będą idealnym uzupełnieniem wartościowego, pierwszego posiłku w ciągu dnia. Na zachętę dodam, że budyń waniliowy idealnie pasuje do nektarynek :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka(...)miodu   Dodatkowo :  1 nektarynka 1 porcja  sojowego budyniu waniliowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą

Chocolate Muffin Blog
Tarta z kremem waniliowym, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 98

minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Budyń: 6 żółtek 450 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 2 opakowania cukru waniliowego (80 g) Żółtka zmiksować z cukrem, aż masa zacznie przybierać jaśniejszy kolor. Dodać mąki(...)mleka. Zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę i mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje.  Dodatkowo : świeże truskawki uprażone płatki migdałowe Budyń wyłożyć na chłodny spód kruchy. Udekorować truskawkami i płatkami migdałowymi (uprażonymi na suchej patelni). Schłodzić. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta z budyniem i jabłkowymi różyczkami 154

słodkiego, długiego życia, zdrowia i pociechy ze swoich dzieci, także tych dorosłych :) Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu, polecam przygotowanie tej tarty: składa się z chrupiącego, migdałowego spodu, winno-mlecznego budyniu i jabłkowych różyczek posmarowanych brzoskwiniowym dżemem. Pyszności <3 Przepis znalazłam na TEJ stronie. Zapraszam do przygotowań!  Składniki na spód: 125 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko(...)przerywając mieszania dodajemy resztę mleka, a następnie wino. Garnek stawiamy na kuchence i na średnio-dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając - masa powinna nam zgęstnieć do konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch.  3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości

My Culinary Art
Karpatka 319

dwóch takich samych blach do pieczenia, należy po upieczeniu ciasto wyjąc z blachy, ponownie wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem.   Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka krowiego: 2 budynie (40g każdy bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 250 g masła lub margaryny 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.   Dodatkowo: Cukier puder(...)oprószenia ciasta.   Sposób wykonania kremu budyniowego. 2/3 mleka zagotować z cukrem, w 1/3 części mleka rozpuścić budynie w proszku i mąki. Całość dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego mleka dodać rozpuszczoną masę budyniową, cały czas energicznie mieszając do zgęstnienia się masy budyniowej.   Ugotowany budyń przykryć, żeby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę budyniową

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z rabarbarem 197

masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 300 g mąki 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia  0,5l mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy około 800 g rabarbaru Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. W powstałym stożku robimy otwór i wbijamy tam jajka i dodajemy śmietanę. Masło kroimy na plastry i dodajemy(...)ugniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę i oddzielamy 3/4 z całości. Większą część  ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na  formie. Następnie gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu. Smarujemy nim  ciasto w formie. Rabarbar kroimy na kawałki i rozkładamy równomiernie na budyniu. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy i wycinamy z niej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Budyń z kaszy jaglanej 138

oraz lecytynę .   Uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. Czasem opłaca się włączyć telewizor.  Dziś trafiłam na świetne danie "ala budyń" z kaszy jaglanej. Wystarczyła chwilka w kuchni i oto moja wersja (już przetestowana przez moje dzieci ). Składniki: 1/2 szklanki ekologicznej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka (może być kozie(...)minuty. Lekko studzę i dodaję miód (tak aby temperaturą nie zabić jego zdrowotnych właściwości).  Przekładam do miski i dokłądnie blenduję. Przygotowuję owoce - kroję, ścieram, siekam.  Budyń przekładam do pucharków, polewam sokiem (ilość zalezy od nas samych) i posypuje owocami. Gotowe.     Smacznego

IzaGotuje
czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i orzechami 530

pieczenia formy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na 2 płaty. składniki na krem: 100 g masła 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Budyń gotujemy na mleku, bez cukru wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy(...)łyżce budyniu. składniki na wierzch ciasta: 100 g łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1/2 szkl cukru wykonanie: Orzechy siekamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier, karmelizujemy. Dodajemy orzechy, które rumienimy. Masę przelewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa stwardnieje kruszymy ją. Na ciasto czekoladowe wykładamy 1/2 kremu budyniowego, przykrywamy drugim ciastem, wykładamy resztę kremu

Domowy Smak Jedzenia
Babka budyniowa 339

Babka budyniowa zaskakuje wilgotnym wnętrzem i ciekawym smakiem. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjemy, możemy zmieniać jej smak i za każdym razem cieszyć się nieco inną babką, korzystając wciąż z jednego przepisu. Do mojej babki wykorzystałam budyń waniliowy i ta wersja, wzbogacona dodatkowo o ekstrakt waniliowy, posmakowała mi najbardziej. Babkę upiekłam w formie o średnicy 22cm. Babka budyniowa Składniki(...)szklanka (160g) mąki pszennej 1 szklanka (200g) drobnego cukru 1 szklanka (240 ml) śmietanki 30% 4 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde opakowanie po 40g) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek - żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy

Smakołyki Bereniki
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 194

wyjdzie bo nigdy wcześniej nie robiłam rolady ale jestem zadowolona z efektu. No i najważniejsze, że smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru(...)wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. W płaskim naczyniu (np. formie na ciasto) układamy stokrotki lub inne jadalne kwiaty i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przyrządzamy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej zawartość opakowania. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się wlewamy mieszankę i na najmniejszym ogniu cały czas

Mienta blog
Klasyczna karpatka 355

mąki pszennej 7 jajek 1/2 torebki proszku do pieczenia (ok. 9g) Składniki na krem: 1 l mleka 2 jajka 4 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania budyniu 600 g masła (3 kostki) 400 g cukru pudru Opcjonalnie: cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: W garnku umieszczamy szklankę wody i 100 g masła. Podgrzewamy(...)piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki

My Culinary Art