budyń - 12640 przepisów (strona:203/843)

Galette z serem i truskawkami 285

można posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki (ale ser z wiaderka też może być), budyń truskawkowy (który nadał masie twarogowej delikatnie różowego koloru) i świeże, słodkie, pachnące, pyszne truskawki, które teraz królują na polskich stołach. Moja Galette z serem i truskawkami bazuje na łatwym(...)bardzo smaczna Składniki: 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej 200 g śmietany 12 % 100 g masła lub margaryny do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g twarogu tłustego 1 budyń truskawkowy 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajko 3 łyżki mleka kilka truskawek porzeczki czerwone cukier puder do podania Przygotowanie: Z mąki kukurydzianej, masła, śmietany i cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 282

razem z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, krem jest gotowy. W taki sam sposób przygotowuję domowy budyń. Zmniejszam jedynie do 2 łyżek ilość mąki ziemniaczanej. Taki budyń w niczym nie ustępuje temu z papierka, a przynajmniej wiemy, co jemy. Ja już nigdy nie kupię gotowca. Nasączona połówkę(...)ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy też nie jest trudny, chociaż można łatwo go popsuć, ale i na to jest rada. Jajko ucieramy z cukrem. Bardzo miękkie masło również ucieramy, a następnie dodajemy do niego jajko z cukrem. Jeśli  masło nie było dość miękkie, mogą porobić

Ratunku obiad
Weekendowe słodkości 177

Lubię to robić, lubię też próbować nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego(...)budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka ewentualnie: galaretkę cytrynową lub 3 łyżki cukru Najpierw mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko i śmietanę. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki. Po upływie tego

Ratunku obiad
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 414

jabłek i cynamonu, pyszne połączenie kwaskowatości jabłek w warstwie budyniowej oraz oszałamiającego cynamonu w warstwie śmietankowej.   Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem Składniki: warstwa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki masła 0,5 litra mleka 5 łyżeczek cukru pudru 50 dag mocno odsączonych startych jabłek kilka łyżek zimnej wody warstwa śmietankowa(...)wody 2/3 szklanki gorącej wody Wykonanie: - żelatynę do masy budyniowej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody - zagotować mleko, w kilku łyżkach rozpuścić napęczniałą żelatynę, do reszty dodać masło i ugotować budyń - ostygnięty budyń utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną żelatynę i dobrze odsączone starte jabłka, dokładnie wymieszać - masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić - żelatynę do masy śmietankowej zalać kilkoma

Smakołyki Bereniki
Torcik makowy 262

wlać rozpuszczoną mąkę i mieszając, gotować około 1 minuty - zdjąć na chwilę z ognia i dodać dwa rozmącone żółtka, dokładnie wymieszać, ponownie 1-2 minuty gotować do zgęstnienia - ugotowany budyń pozostawić do ostygnięcia - masło do masy musi mieć temperaturę pokojową (nie należy jednak trzymać go za długo poza lodówką, gdyż temperatura masła i budyniu podczas ucierania powinna być podobna) - masło(...)utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU - biszkopt przekroić dużym, ostrym nożem na trzy blaty - kilka łyżek wody wymieszać z aromatem migdałowym - ułożyć na talerzu jeden z blatów (jeśli biszkopt wyrósł trochę nierówno, można górny blat umieścić na spodzie tortu, a na górze - ten spodni, który od tortownicy jest

Smakołyki Bereniki
Ciasto krówka bez pieczenia 29773

resztę zagrzać, do gorącego mleka wrzucić pokruszone krówki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego rozpuszczenia się krówek - mleko z rozpuszczonymi krówkami zagotować, wlać mleko z mąkami, ugotować gładki budyń - budyń przykryć szczelnie woreczkiem lub folią spożywczą (zapobiegnie to utworzeniu się kożucha), pozostawić do całkowitego ostygnięcia - masło wyjąć z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową - miękkie masło zmiksować, dodawać po łyżce(...)budyniu, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy - herbatniki moczyć w mleku, układać szczelnie koło siebie na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia - gotową masę budyniową wyłożyć na herbatniki, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników moczonych w mleku, lekko dociskając do masy, żeby wyrównać ewentualne nierówności - na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, wyrównać łyżką - mascarpone miksować przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji

Smakołyki Bereniki
Babka waniliowa 31

Prosta, miękka i wilgotna babka o smaku waniliowym. Wypiek obowiązkowy na święta wielkanocne. Składniki 4 jajka 4 budynie waniliowe bez cukru (po 40g) 3/4 szkl. cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 czubate łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 3/4 szkl oleju aromat waniliowy Przygotowanie Całe jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Mąkę przesiać z budyniami(...)proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać cienkim strumieniem olej, dodać ocet i aromat waniliowy miksując. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Mieszać na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Piec ok. 45 minut. Autor przepisu: Renata The post Babka

Wasze Przepisy
Szarlotka z kremem 43

cały czas mieszając ( kiedy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać dość energicznie, aby nie utworzyły się grudki ). Zmniejszyć ogień na minimum i pogotować przez minutę, nie zapominając o mieszaniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło ucierać przez kilka minut, by stało się puszyste i jasne. Następnie porcjami dodawać wystudzony(...)budyń, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć, najlepiej robić to na niskich obrotach miksera spokojnymi ruchami ). Po dodaniu całego budyniu skosztować kremu i jeśli będzie mało słodki, dodać trochę cukru pudru i zmiksować ( dla mnie 4 łyżki cukru z przepisu były wystarczające ). Złożenie ciasta: Z biszkoptu zdjąć

Opowieści z piekarnika
Najlepszy domowy budyń 36

Najlepszy domowy budyń – przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :) Nalepszy domowy budyń - przepis, który nigdy Was nie zawiedzie i zdecydowanie bije na głowę wszystkie sklepowe gotowce. Wypróbujcie go koniecznie :) Artykuł Najlepszy domowy budyń pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 26

Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem, chociaż tak naprawdę można pokusić się o nazwanie go torcikiem, bo zdecydowanie składa się z wielu warstw. Doskonały deser, który pokochają wszyscy! Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem - doskonałe na każdą okazję! Artykuł Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Karpatka czekoladowa w poprzek 38

zrobi się złote. To samo powtarzam z drugą połową ciasta.   Blaty ciasta przekładam na kratkę i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Teraz mogę przygotować krem. Składniki na krem: 2 budynie waniliowe lub czekoladowe (każdy po 40g) 650 ml mleka 200 g masła 4 łyżki cukru 100 g ulubionej czekolady ( u mnie 64% ) Przygotowanie: Budyń gotuję klasycznie z cukrem(...)rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy wszystkie produkty nabiorą jednakowej temperatury, mogę przygotować krem. Masło ubijam na puszystą białą masę. Następnie do masła dodaję po łyżce budyń cały czas ubijając. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i miksuję do połączenia się składników. Teraz próbuję krem i jeśli jest za mało słodki, to można dodać trochę cukru pudru. Teraz

Słodki sentyment
Sernik Cappuccino – puszysty sernik gotowany 61

zagotowanie), ułożenie warstw ciasta (czyli namoczenie biszkoptów w Cappuccino i przełożenie ich warstwami gotowanego sera). Do zrobienia sernika potrzebujesz jedynie podstawowych składników – twaróg, jajka, cukier, mleko, masło, budynie, biszkopty i kawa Cappuccino. Jeśli wolisz smak zwykłej kawy, możesz zamienić w przepisie Cappuccino na kawę rozpuszczalną. Dokładny przepis na sernik a’la tiramisu znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy(...)Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 1,2 kg sera (wilgotnego twarogu lub sera z wiaderka) 5 jajek 200 g cukru 120 ml mleka 150 g masła 3 budynie waniliowe (łącznie 120 g proszku) 1 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 g podłużnych biszkoptów 50 g kawy Cappuccino 150 ml wody Dodatkowo: 20 g kawy Cappuccino

Via Gusto
Ciasto budyniowe z borówkami. 45

Ciasto budyniowe z dodatkiem borówek. Puszyste mięciutkie, pachnące budyniem.  Idealne do popołudniowej kawy, lub herbaty.  Przygotujecie je prosto i szybko z podstawowych składników.  Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 budynie śmietankowe, lub waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. borówek + 1 łyżeczka mąki  Dodatkowo: kilka borówek(...)puszystą masę.  Następnie stopniowo dolewać olej, cały czas miksując na niższych obrotach.  Masa cały czas powinna być puszysta.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku.  Przesiać do ubitych jajek z olejem.  Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.  Do umytych i osuszonych borówek wsypać łyżeczkę mąki i delikatnie wymieszać.  Tak przygotowane borówki przełożyć

Agusiowe smakołyki
pyszne ciasto kokosowo kawowe z bezą 50

mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Gdy budyń będzie gotowy odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej). Masło miksujemy do rozmiksowanego masła dodajemy stopniowo budyń a na końcu cappuccino w proszku. składniki na bezę: 3 białka 150 g cukru

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania