language:#0400;} Jak tylko zobaczyliśmy fotę i składniki…od razu zapragnęliśmy brukselkowej <3 <3 Kardamonovy zdecydowanie trafia w nasze kubki smakowe i intelektualne ;) Składniki 500 g brukselki 2 l wrzątku 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula koperek 2 łyżki słodkiej śmietany drobny makaron 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka minut smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem. Podajemy
R'n'G Kitchenudziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie używałam wędzonego kurczaka do dań na ciepło. Efekt mi się spodobał. Składniki -op. mrożonej brukselki (lub ok. 450 g świeżej) -puszka pomidorów -2 ząbki czosnku -1 cebula -20 dag wędzonego kurczaka (użyłam filetu) -2 łyżki ziół prowansalskich -3 łyżki oliwy -sól, pieprz, ostra papryka -zielona(...)pietruszka do przybrania Przygotowanie Brukselkę ugotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem
Zielona Kuchniadorzucić nieco więcej. Warzywa najlepiej dobierać na targu - osobno, bo często gotowa włoszczyzna nie spełnia naszych oczekiwań. Do wywaru warto dodać odrobinę kapusty włoskiej albo w zastępstwie kilka główek brukselki lub różyczki brokułu. Dopełnieniem będzie odrobina tłuszczu w postaci ulubionej oliwy (w przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski domowej roboty. A gdy nam się rosół(...)selera - że będzie bardziej wytrawny. Przypalona na czarno, na prawdziwym ogniu, cebula zdziała cuda! Doda prawdziwie babcinego aromatu." SKŁADNIKI: marchewka pietruszka korzeń selera por seler naciowy kapusta włoska / brukselka / brokuł natka pietruszki, koperek lubczyk sól i pieprz kolorowy ziele angielskie i liść laurowy oliwa lub sklarowane masło SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Proporcje warzyw dobieramy według gustu i ilości wody
wege i kropkajaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną na suchej patelni (ja zawsze(...)gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj pokrojoną, pozbawiona pestek papryczkę chili, dodaj
Moja Mama Gotujepomysł na kolację. Sekretem smacznego warzywnego pasztetu jest dodanie dużej ilości przypraw oraz posypanie go bułką tartą wtedy będzie chrupiący z wierzchu ale miękki w środku. Składniki: 400g brukselki 200g kaszy gryczanej 100g orzechów brazylijskich cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 jajka 2 łyżeczki chili 2 łyżki oleju rzepakowego imbir, gałka muszkatołowa, kumin, kolendra, sól i pieprz(...)Sposób przygotowania: Brukselkę oraz kaszę ugotować w osolonej wodzie. Na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w paski cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula zmięknie wsypać na patelnię wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Ugotowaną brukselkę, kaszę wymieszać z cebulą, przyprawami oraz bułką tarta oraz jajkami. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec posiekać orzechy i wymieszać. Foremkę natłuścić i nałożyć masę. Wyrównać oraz wysypać bułką
wysmienityBardzo prosty przepis na risotto z kurczakiem chociaż jak przy każdym risotto trzeba się trochę namieszać. Brukselka ugotowana al dente przez co nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Całość doprawiona sporą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 400g brukselki szklanka ryżu (może być ryż brązowy) 3 ząbki czosnku 2 cebule średniej wielkości 2 szklanki(...)przez około 2 minuty. Następnie zalać bulionem i gotować cały czas mieszając. Kiedy ryż się ugotuje dodać śmietany, wymieszać i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Brukselkę gotowaćw osolonej wodzie przez około 15 minut
wysmienityTaki prosty i szybki obiad zrobiłam niedawno :) Raz dwa zniknął, więc chyba był smaczny, w każdym razie polecam. Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram brukselki 7-8 plastrów wędzonego boczku 1 ząbek czosnku świeży tymianek czarny pieprz sól Wykonanie: Brukselkę gotujemy na parze, a boczek kroimy w paski i wrzucamy na gorącą patelnię. Podsmażamy go na własnym tłuszczu(...)stron, na koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i wyłączamy. Dodajemy gorącą brukselkę, doprawiam tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli i podajemy z gorącą quinoą. Prawda, że proste
Quinoa Raz!jednak danie całkowicie bezmięsne, które podałam z sadzonym jajkiem ❤ Pychotka! Składniki: (ilość uzależniona od naszego apetytu) kasza bulgur (u mnie średnia) cebula czosnek pieczarki (u mnie brązowe) brukselka groszek konserwowy sól pieprz olej dodatkowo: jajka sadzone Wykonanie: Kaszę gotujemy wg zasady: 1 szklankę kaszy zalewamy 1.5 szkl. wrzątku. Gotujemy 3-5 minut bez przykrycia. Następnie przykrywamy, odstawiamy(...)minut. W tym czasie kasza powinna wchłonąć cały płyn i być sypka. W czasie gdy kasza "będzie dochodzić" przygotowujemy warzywa. Brukselkę gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, pieczarki, solimy, pieprzymy i smażymy całość ok. 10 minut. Następnie przekładamy na patelnię ugotowaną kaszę, brukselkę i odcedzoną małą puszkę groszku. Smażymy chwilę
Walijskie PichcenieZdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie. Składniki 300 g brukselki 1 jabłko granny smith 1 pietruszka 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenrujnującego budżet. Potrzebna jest tylko wyobraźnia i odważna ciekawość na nowe. Soczystość owoców granatu, marakui i lychee kontrasuje z chrupkością orzechów, tostów ze słonecznikiem i tylko lekko zblanszowanych listków brukselki. Słodki i wyjątkowy smak lychee łączy się z słodko kwaskowymi owocami granatu i marakui na zimno. Kremowy lekko ostry smak pieczonych krążków koziego sera i słodki delikatny smak gruszki(...)duże gruszki Conference 2 bułki np. ze słonecznikiem garnisz: 2 owoce marakui ok. 10-12 owoców lychee 4 łyżki ziarenek owocu granatu garstka orzechów włoskich 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana) Wykonanie: Tego typu ser jaki użyłam jest w opakowaniu już pokrojony w plasterki. Ja rozdzielałam je po 2, uzyskując podwójnie grube krążki. Krążki ułożyć na blaszce
Sztuka gotowania w/g SamiryKalerosse – hybryda, warzywo powstałe w wyniku skrzyżowania kapusty brukselskiej (brukselki) z jarmużem. Warzywo bez, drażniącego niektórych, zapachu brukselki. W smaku delikatniejsze od jarmużu. Kalerosse - „ kale ” - jarmuż i „ brussels ” - brukselka. Dostępne od niedawna w Polsce za sprawą firmy Fit&Easy. 150 g kalerosse*, sól, cukier, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 płaska łyżka miodu (u mnie
królestwo garówosób będących na diecie. W zupie wykorzystałam wchodzące na rynek warzywo - Kalerosse. Kilka dni temu otrzymałam je od Firmy Fit&Easy . Jest to naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek(...)bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego
VioletoweKucharzeniecząbru, ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka suszonej mięty, warzywa: 1 duża marchew, 3 białe cebule, 1 duża czerwona cebula, ½ małego pora, 2 garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody(...)pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże można je przekroić na połowę). Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody. Na warzywach układamy kurczaka skórą
Moniki Smakołykikalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy(...)bananem i pomarańczą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Buraczki tarte Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Gęsta jarzynowa z brukselką Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach
Moja smaczna kuchniaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Brukselka – 40 dag Ogórek zielony – 1 szt Rzodkiewka -1/2 pęczka Majonez – 3 łyżki Śmietana 2 łyżki Sól Cukier Pieprz kolorowy Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę(...)gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ogórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą. Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać
Camilla w kuchni