danie, które jeszcze lepsze staje się na drugi dzień. Jednak, żeby coś na ten drugi dzień zostało, należy podwoić ilość składników! Może się zdarzyć, że ktoś nie jest miłośnikiem brukselki (ja jestem) i w takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę? Nie wiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej(...)łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek laurowy 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w około 1,5 cm kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić
zadanie-gotowanieMakaron z kiełków fasoli mung( tzw. Vermicelli) * smażony z łososiem, jajkiem, brukselką i słodką papryką. Doprawiony olejem sezamowym oraz świeżym imbirem i czosnkiem. Przed podaniem posypany świeżą lub suszoną kolendrą i prażonymi ziarnami białego sezamu. Koniecznie podany z cząstkami limonki do wyciśnięcia. Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Do tego jest ekspresowy w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Fantastyczny efekt osiągamy(...)kiełków fasoli mung (Vermicelli) 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 mała słodka czerwona papryka oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w grubą kostkę 1 jajko roztrzepane 6 brukselek ugotowanych do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok. 20 minut) 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie paseczki kawałek papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego
cool and mintyDodatek do obiadu Składniki 30 dkg brukselki 1 jajko sól, pieprz, cukier słodka papryka bułka tarta olej Sposób przygotowania Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wystudzić, … Czytaj dalej Brukselka w panierce
czarrna od kuchnisałatkę. Dodałam wszystkie zielone warzywa jakie miałam pod ręką, a całość zalałam delikatnym ziołowym dressingiem z papryczką chili dla ostrości. Wyszło pysznie :) Czas przygotowania: 10 minut + czas na gotowanie brukselki Ilość porcji: 3 Składniki: ½ główki sałaty ½ awokado ½ zielonego ogórka Kilka główek brukselki Łodyga selera naciowego Gałązka natki pietruszki Garść pestek słonecznika Na dressing: 2 łyżki oliwy Łyżka octu ½ cytryny Malutki(...)ząbek czosnku Garść natki pietruszki ½ papryczki chili Brukselkę ugotuj al dente. Sałatę porwij na kawałki, pozostałe warzyw pokrój w ulubiony sposób. Słonecznik upraż na patelni. Natkę pietruszki porwij na małe kawałki, a chili bez pestek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w miseczce, możesz też utrzeć je w moździerzu. Warzywa przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj
Kolizje Smakówudka 200 g brukselki 3-4 łyżki śmietany 1 cebula sól pieprz szczypta kminku szczypta lubczyku tłuszcz do smażenia ok 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 200 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta oregano Cebulę posiekać, brukselkę oczyścić i przekroić na pół. Na dno naczynia wlać łyżkę tłuszczu, włozyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie umyte i oczyszczone udka, lekko podsmażyć(...)stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować. Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką. Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić
Gotowanie jest łatwePrzepis na smaczną potrawę na obiad z kiełbasą i warzywami. Składniki: 500 g brukselki por 2 marchewki papryka czerwona kilka pieczarek 250 g kiełbasy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego czosnek niedźwiedzi, bazylia, papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną(...)kostkę marchew, na końcu paprykę i pieczarki również pokrojone w kostkę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, na patelnię dokładamy brukselkę (większe główki kroimy na pół), koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut
e-PrzepisyKulinarnefakt, że mogę w nich dużo zdrowych warzyw "przemycić" w przypadku dziecka, czy...męża ;) Jedzmy zupy, ponieważ są idealną formą na rozgrzanie podczas zimy i jesieni. Składniki: 25dag brukselki 10dag jarmużu 45dag mrożonego szpinaku 2 marchewki 3-4 ziemniaki gałązka lubczyku 2 zioła angielskie 3 szklanki buliony (w zależności od tego jaką gęstość zupy chcemy uzyskać może być mniej(...)obrać i umyć. Pokroić na kawałki i wraz z umytym jarmużem włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu z zielem angielskim i lubczykiem. W tym czasie brukselkę umyć, odkroić trzonek i naciąć delikatny krzyżyk na zwieńczeniu główki. W małym garnuszku doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem i solą, do której włożyć na 5 minut brukselkę
ChilliJemybrukselki 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 1 żółtko 1 łyżka chrzanu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta lubczyku szczypta oregano natka pietruszki szczypiorek Brukselkę przepłukać,oczyścić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. W rondelku rozmieszać jogurt z chrzanem i żółtkiem , dodać przyprawy, podgrzewać aż sos zgęstnieje, dodać brukselkę i wymieszać. posypać natką pietruszki i szczypiorkiem
Gotowanie jest łatweszybkie i smaczne danie Jest to makaron w zielonym sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła - 200 g śmietanki 18% - 2 łyżeczki mrożonych ziół - sól, pieprz P orcja dla 2 osób. Najpierw zalewamy wrzątkiem(...)brukselkę żeby nam zmiękła i dała się pokroić. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak nam zmięknie dodajemy zielony groszek, brukselkę odsączoną i pokrojoną w ćwiartki, karczochy odsączone i pokrojone. Po chwili dorzucamy zioła, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje mamy sos gotowy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz nakładamy
Kuchenne WariacjeSkładniki: ziemniaki świeża brukselka oliwa z oliwek przyprawa ognista Kamis czosnek świeżo tarty parmezan. Sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Brukselką wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.Gotujemy aż będzie dleikatnie miękka.Ziemniaczki obieramy kroimy w księżyce i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,wyciśniętym czosnkiem i przyprawą ognistą Kamis. Skrapiamy ziemniaki oliwą i wstawiamy do narzaneo(...)stopni piekarnika.Gdy będą już złociste i miękkie w środku-są gotowe.Podajemy je z brukselką i tartym parmezanem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytJeśli lubicie brukselkę tak jak ja, to polecam gotowanie jej z dodatkiem mleka i cukru.W domu nie ma nieprzyjemnego zapachu, a samo warzywo jest delikatne i świetnie się nadaje jako ciepła, przekąska, czy składnik zimnej sałatki. Składniki: 1 kg brukselki 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki masła 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru kilka gałązek szczypiorku(...)kilka listków bazylii Przygotowanie: Brukselkę przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Zalać wodę, tak aby zakrywała warzywo. Dodać mleko, cukier i sól. Gotować na małym ogniu około 25 minut . Podawać z bułką tartą i masłem, posypaną pokrojonym szczypiorkiem i bazylią. Smacznego
Gosia gotujesuszonego. Poza tym, że służy jako bardzo aromatyczna przyprawa, podobno obniża cholesterol i ciśnienie krwi, poprawia krążenie, działa bakteriobójczo, oczyszcza organizm i pobudza jelita do pracy. Składniki: 400 g brukselki 250 g pieczarek średnia papryka czerwona 180 ml śmietany 30% kilka suszonych pomidorów drobno posiekanych sól, pieprz, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa, mięta, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Brukselkę myjemy, oczyszczamy, większe przekrawamy(...)półmiękko. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w spore plastry, podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich sok. W połowie smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy brukselkę, śmietanę, pomidory i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu aż sos uzyska kremową konsystencję
e-PrzepisyKulinarnewersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu(...)Bazyli, 3 łyżki wody, Sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Składniki dresingu zmiksować blenderem. Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć. Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami
SzczyptaSmaQwyłożonej papierem do pieczenia). Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych) 1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam kurczaka. Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę i starty czosnek. Na koniec wszystko doprawiłam(...)smaku. Brukselki podgotowałam ok. 5-7 min. w osolonej wodzie. Wystudzone przekroiłam na połówki. Masa jajeczna: 2 jajka 3-4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka oregano Jajka ubiłam z jogurtem i oregano. Farsz rozłożyłam na wstępnie zapieczonym cieście- kurczaka, paprykę, połówki brukselki. Całość zalałam masą jajeczną. Wszystko zapiekłam przez
bastalena