brukselka - 1662 przepisów (strona:32/111)

MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE 183

opadające z drzew, kasztany, z których jako małe dzieci robiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie.  Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można(...)przygotować naprawdę szybko :)  Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką,  kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :)  Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5  łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki

Kuchnia Paulettes
wątróbka drobiowa z brukselką... 171

Składniki: brukselka 1/2 kg, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łytżeczka, wątróbka drobiowa 1/2 kg, mąka pszenna 4 łyżki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, masło 1 łyżka, cebula 4 sztuki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól morska - ile potrzeba brukselkę opłukać, odciąć głąbki i brzydkie listki, zalać wodą i jak się zagotuje wsypać cukier i sól(...)gotować do miękkości brukselki, odlać wodę z garnka wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, obsypać mąką i na gorącym oleju z masłem smażyć na rumiano, wsypać pokrojoną cebulę, paprykę, pieprz i pod przykryciem dusić z 10 minut, następnie wymieszać i bez przykrycia podsmażać z 5 minut wątróbkę podać z cebulką i brukselką, posolić wątróbkę, można zjeść z pieczywem

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety z brukselką 150

zawsze, kiedy pamiętamy, ubóstwiamy brukselkę. Nie wiadomo czemu sporo ludzi jej nie lubi. A to taka pycha <3 Połączenie z mięsem jest rewelacyjne <3 Składniki 10 szt brukselki 250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 l bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta kminek mielony 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarna ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka mąki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy. Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym. W rondlu podsmażamy posiekaną

R'n'G Kitchen
76 przepisów na jesienne obiady 158

kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana(...)brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Co Lila jadła w środę? 14 204

zobacz awokado do kanapek w wersji na słodko czyli nutella - awotella :) II Śniadanie 10:00 Melon, banan, jagody i rodzynki.   Zupa 13:00 Dziecko błagające o brukselkę? Lila! Zrobiłam zdjęcie gotującej się zupy, później już nie miałam czasu, bo jak Lili zobaczyła brukselkę to było ogromne wow! - "mamo, już nie mogę wycymać". Dawno nie mieliśmy brukselki na obiad(...)zapasy w zamrażarce mam spore. Wystarczył szybki przegląd składników i już wiedziałam, że musi wylądować w zupie. Lila ze smakiem zjadła dwie miseczki zupki z duuużą ilością brukselki. II Danie 16:00 Tortille uwielbiamy nie tylko za smak, ale też za to, że można ją zapakować i zjeść w podróży. Zrobiliśmy milion placków i zawinęliśmy warzywa oraz mięso

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Surówka z brukselki i białej rzodkiewki z żurawiną 178

Kolejna surówka, którą od razu zjadłam całą. Brukselka na surowo, na słodko. Wariacja na temat poprzedniej pysznej surówki ze świeżej brukselki . Nic, tylko robić i jeść. Samo zdrowie :) Składniki: - 20 dag brukselki - 1 biała rzodkiew - 1 jabłko - garść żurawiny sos: - 2 łyżki oleju (u mnie z ostropestu) - 1 łyżka syropu z agawy - sól do smaku Brukselkę obieramy z wierzchnich

Smakuje zdrowo
ZUPA KREM Z BRUKSELKI 167

Zupy krem jak wiadomo są bardzo sycące więc doskonale sprawdzają się na diecie.Najczęściej robię właśnie z brukselki lub brokułów bo są bardzo smaczne. Składniki:   ok 500 g brukselki 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pieprz,czosnek dowolne zioła szczypta soli Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.Gotujemy razem z brukselką,którą uprzednio(...)trzeba umyć i odrzucić  zwiędnięte listki.Cebulę w całości opiec jak do rosołu na palniku dosyć mocno i również wrzucić do warzyw.Gotujemy ok 20 min,gdy brukselka będzie miękka.Lekko ostudzić,dodać ząbki czosnku i całość zmiksować za pomocą blendera.jeśli zupa jest dość gęsta dolać trochę przegotowanej wody - doprawiamy pieprzem,solą,ziołami. Na zdrowie

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z brukselki 117

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne

R'n'G Kitchen
Brukselka zasmażana z boczkiem 168

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Uwielbiam brukselkę i mogłabym ją jeść na okrągło.   Tak przyrządzona idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do dania głównego.     400g świeżej brukselki 150g wędzonego boczku 2-3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz   Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć(...)minut w lekko osolonej wodzie. Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru). Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą. Wrzucić brukselkę i przemieszać. Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek

Di gotuje
Zapiekanka z brukselki 157

Brukselka jest najmłodszym i najmniejszym potomkiem kapuścianego rodu- będąc jednocześnie źródłem wielu witamin. U mnie dziś w zapiekana pod kołderką sera żółtego. Mniam! Składniki: 1 kg brukselki ½ szklanki rosołu (może być z kostki) ½ szklanki startego żółtego sera 5 dag masła 1 łyżeczka cukru sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić z zwiędłych listków(...)dokładnie opłukać i ugotować z cukrem do miękkości, następnie odcedzić. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć brukselkę, polać rosołem, posypać serem i oprószyć gałką muszkatołowa. Na wierzch położyć wiórki masła, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia sera

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety wieprzowe z brukselką 118

Kolejne pyszne zastosowanie brukselki, tym razem z mięsnym kotletem. Składniki: 4 kotlety wieprzowe 1 kg brukselki 5 dag masła 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Brukselkę dokładnie oczyścić, wypłukać, zalać osoloną wodą i ugotować nie całkiem do miękkości, po czym odcedzić. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić i smażyć na smalcu z obu stron około 20 minut(...)wolnym ogniu. Gotowe kotlety obłożyć brukselką, skropić sokiem z cytryny i udusić pod przykryciem do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 213

kiszonej kapusty i warzyw               autorka: Patrycja (mikimama)  z bloga Czerwień i błękit Sałatka z brukselką i smażoną wątróbką/Brussels sprouts and fried liver salad autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Sałatka jarzynowa tradycyjna autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki SURÓWKA(...)autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron castellane z brukselką, chorizo, fetą i jabłkiem 171

Polana przypadł mi jednak do gustu. Sporo w przepisie zmieniłam, dodałam chorizo i fetę, a to co „robi” to danie to moim zdaniem połączenie chrupkiego, lekko podgrzanego jabłka, liści brukselki i ostrości z chorizo i papryczki chili. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:   15 minut Ilość porcji(...)biała kiełbasa ·          100 g chorizo ·          10 brukselek ·          pół twardego, kwaskowego jabłka ·          1 ostra papryczka ·          2-3 ząbki czosnku

Bazując na smaku
Orecchiette z brukselką i kurkami 183

Makaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia. Składniki 120 g brukselki 7 łyżek oliwy z oliwy 250 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny(...)makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody z gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy

R'n'G Kitchen
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 189

Szybki i rozgrzewający obiad z makaronem. Brukselka oraz mini marchewki nadają daniu kolorów oraz ciekawego smaku. Danie idealne dla dzieci. 300 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet(...)kurczaka kroimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy

VioletoweKucharzenie