brukselka - 1662 przepisów (strona:30/111)

Zapiekanka z brukselką i kotlecikami 133

Brukselka to jedno z warzyw które są niedocenione. Zachęcam do wykorzystania tego warzywa w Waszych posiłkach. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki obrać i pokroić na cztery części. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Nagrać piekarnik do 220 C i wstawić ziemniaki na 15 minut. Lekko się podsmażą. W między(...)czasie przygotować warzywa – marchew obrać i pokroić w słupki, brukselki umyć i za pomocą ostrego noża wyciąć twardą część . Ugotować warzywa do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Odlać, utrzymać ciepłe. Przygotowanie mięsa – kotleciki rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Jajko roztrzepać w miseczce, do drugiej wsypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w jajku i bułce

Kuchnia Pokoleń
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 134

Wiosna za oknem, że aż miło. Na targu pomału można kupować pierwsze tulipany, a w sklepach pojawią się niedługo nowalijki. Przygotowałam więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól(...)pieprz 125 g ravioli z mięsem Arc Pol 1 pęczek koperku 1 mały kubek jogurtu naturalnego olej Makaron ravioli Arc Pol gotujemy. Brukselkę umyć i obrać z brzydkich liści. Seler naciowy, marchewkę, pietruszkę oraz cebulę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć warzywa (ok 4 minut). Podsmażone Warzywa oraz brukselkę gotować w wodzie do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę

Kuchnia w oparach
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy dla zakochanych 130

jest prawdziwa pizza, nieprzeładowana składnikami, prosta o pięknej dla oka i smakowitej kompozycji. Do tego solidna porcja sałaty ze świeżej rukoli i rzodkiewki Zobacz przepis Czwartek: Pieczone sznycle z brukselką i grantem Niesamowicie ciekawy przepis na zrobienie sznycli, bez smażenia, chlapania olejem itd. Kotlety z piekarnika są równie chrupiące i soczyste jak z patelni. Przed wysuszeniem chroni je specjalna panierka(...)majonezu i musztardy. Dodatkiem do sznycli jest pieczona brukselka ze świeżym granatem – pyszności. Zobacz przepis Piątek: Escabeche z kurczaka z winogronami i jabłkiem Potrawa znana od Iranu po Amerykę Południową, przygotowywana na setki sposobów. Świetne danie na niedzielny obiad. Upieczony kurczak z chrupiącą skórką nurza się w słodko-kwaśnym sosie z pieczonych winogron, szalotek, czosnku i jabłka. Przepisy na kolejne

Niedzielny kucharz
Zupa krem z brukselki mrożonej 168

porze roku mrożonki są niezastąpione. Ich zaletą jest możliwość szybkiego przyrządzenia, co nie jedna gospodyni domowa sobie ceni. Dziś proponuję mrożoną brukselkę w postaci zupy krem 😊 Składniki: -500 g mrożonej brukselki -1 duża cebula -1 łyżka oleju  -1 łyżeczka masła  -1 łyżka  przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku -pieprz(...)czerstwa bułka  Na dno garnka w który będzie gotować się zupa wlać olej, rozgrzać. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać masło, chwile jeszcze podsmażyć, dodać brukselkę i zalać dwiema szklankami bulionu wraz z przyprawa warzywną. Gotować pod przykryciem 10-15 minut do miękkości brukselki. Zdjąć garnek z ognia chwilę odczekać, aż temperatura potrawy trochę się obniży

Kulinarne przemyslenia
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym 151

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka  1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część 1/2 papryki(...)Pulpety: Do miski przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około 5 minut z dodatkiem soli i cukru. Ma być aldente, przelewam zimną wodą. Biorę łyżkę mięsa w środek wkładam brukselkę i formuję

wesoła kuchnia
Gotowany kurczak z warzywami 126

zamrażalnika. Dwa dni temu ten ktoś wyczarował rosół drobiowy, z którego zostały nam 3 ugotowane udka z kurczaka. I tak to postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa. Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu

Kardamonovy
Jesienna zupa dyniowa 137

pełna barw i smaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach. Składniki 2 kg dynia hokkaido  2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 6 sztuk brukselki 1 gruszka 1 por 1 łyżeczka suszonego tymianku 200 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła garść lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy(...)pieczemy 30 min w 200°C . Studzimy. Miąższ i czosnek przekładamy do miski. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na kawałki. Całość zalewamy zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem

R'n'G Kitchen
Brukselka karmelizowana z boczkiem 155

Kogo nie spytać o brukselkę, odpowiada: nie lubię, no przynajmniej większość moich znajomych. Ja zawsze odpowiadam że uwielbiam, Przemek zresztą też. Dziś obalę mit o brukselce niesmacznej, gorzkiej i innych opowieściach. Tak podana brukselka zasmakuje każdemu, nawet sceptykom brukselkowym. Zajadajcie i cieszcie się pysznym daniem. Brukselka karmelizowana z boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fasolka z brukselką 153

Składniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku(...)miękkości. Pokrojone w kostkę żeberka i kiełbasę podsmażyć na odrobinie smalcu, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i trzymać jeszcze chwilkę na ogniu

Gaździnka warzy
Karmelizowana brukselka 126

przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki. Składniki 400 g brukselki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki miodu z amfory krzewiastej (opcjonalnie lipowy) Przygotowanie Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy brukselkę

R'n'G Kitchen
Brukselka z cytryną, czosnkiem i miodem 197

Smak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych.  Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym. Składniki: ok. 300 g brukselki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 spore ząbki świeżego czosnku sól Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić(...)minut aż będą miękkie. Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Brukselka z cytryną, czosnkiem i miodem 198

Smak brukselki zaostrzony czosnkiem, złamany cytryną i złagodzony miodem. Szybki i doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs obiadowych.  Może być też świetnym, wegetariańskim daniem samodzielnym. Składniki: ok. 300 g brukselki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 spore ząbki świeżego czosnku sól Brukselkę obrać z obeschniętych listków, przekroić na pół większe sztuki i wrzucić(...)minut aż będą miękkie. Na patelni roztopić masło i wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć kilka sekund (czosnek nie może się przypiec) i od razu wrzucić brukselkę, najlepiej jeszcze ciepłą. Całość smażyć na dużym ogniu. Skropić sokiem z cytryny i dodać łyżkę miodu. Wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia. Doprawić solą jeśli potrzeba. Podawać na ciepło. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Brukselka z suszonymi pomidorami 243

Brukselka z suszonymi pomidorami Szczerze, to chyba po raz pierwszy w życiu kupiłem świeżą brukselkę. Za dzieciaka jej nienawidziłem, później posiłkowałem się mrożoną, aż w końcu, gdy zobaczyłem ją w sklepie na promocji, odezwał się we mnie instynkt myśliwego i zdobywcy w jednym… Wyszarpałem ją z koszyczka, w którym leżała i przy okazji porwałem również jej większą koleżankę(...)białą kapustę. Do wielkiej i białej kapuchy wrócę w następnych przepisach, a dzisiaj skupię się na tej małej i niepozornej. Brukselka z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi to zarówno świetna opcja na samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Przyznam się bez bicia, że z nimi się nią nie podzieliłem i sam pochłonąłem obie porcje… Nie żałuję jednak

Blendman
Makaron z brukselką, bekonem i orzechami 177

Uwielbiam dania z makaronem. Zwłaszcza takie szybkie, które mogę przygotować w kilka chwil po przyjściu z pracy. Tym razem wybór padł na makaron z dodatkiem brukselki, bekonu i orzechów. Całość tworzy bardzo ciekawe połączenie smaków. Makaron Lubella jest sprężysty, nie rozpada się przy gotowaniu. Potrawa z nim jest szybka i bardzo łatwa do przygotowania. Byłam nią zachwycona. Dla 2 osób(...)szkl makaronu Lubella Kolanka Ozdobne 150 g brukselki świeżej lub mrożonej 100 g bekonu wędzonego ząbek czosnku łyżka oliwy sól świeżo zmielony kolorowy pieprz łyżeczka cukru łyżeczka miodu garść orzechów pekan  ser grana padano lub parmezan do posypania Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Po ugotowaniu

Smakołyki Asi