kolejną pyszną inspirację, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to również hit każdego przyjęcia. Możecie je podać nie tylko na Boże Narodzenie, ale również np. na Sylwestra. Tak przygotowany śledzik świąteczny zachwyca smakiem. Ciekawe połączenie smaków, łatwość przygotowania. Spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką
Słodkie okruszkigruszki i por. Aczkolwiek dla kogoś innego może nie jest to żadne wydziwiactwo, jest taka szansa. Mam w zanadrzu jeszcze parę pomysłów na sałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki 1 biała część małego pora
Kardamonovymenu. Wigilia w naszym domu jest rok w rok taka sama, można powiedzieć, że już nawet nie trzeba jej nawet planować. A jak jest u Was? Za to Boże Narodzenie wygląda różnie, zależy u kogo świętujemy wtedy też ustalamy jakie danie kto przygotuje i tym samym zapełniamy cały stół. Dzisiaj przedstawiam Wam drugą propozycję na świąteczny stół
Życie zaczyna się w kuchnirobię od lat i przeważnie podaję go do zupy, zastępuję nim grzanki do kremowych zup, nabierają wtedy wyjątkowego smaku. A specjalnie przygotowuję go dla mojego syna na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu wigilijnego , gdyż on nie jada uszek z grzybami. Groszek ptysiowy nie jest pracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięricotty. A jeśli jeszcze Was nie przekonałam, to na serku rozsmarowałam kajmakową masę krówkową i całość posypałam siekanymi migdałami. Przepis idealny na Święta Bożego Narodzenia. Bogaty w składniki, ale banalnie prosty do wykonania. No i kto się skusi? Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki masy makowej
Smak mojego domuskończywszy na Ukrainie. Pierwotna wersja kutii przyrządzana jest z pszenicy jednak jest ona bardziej pracochłonna. W Polsce kutia należy do dań, a raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia. Kutia z Bakaliami - Składniki: 200 g kaszy pęczak łyżka masła ok. pół łyżeczki soli ok. 900 ml wody 100 g zmielonego maku 2/3 szklanki miodu ok. 2 łyżki
Słodka Stronanadchodzą. Ale Mikołajki maja jednak dużą moc i tak za sprawą świeżutkiego śniegu o poranku i pierwszych świątecznych piosenek w radiu zrozumiałam, że najwyższy czas poważnie pomyśleć o Bożym Narodzeniu. Jest tyle spraw do załatwienia: prezenty, choinka, ozdoby i świąteczne menu. Z tym ostatnim postanowiłam rozprawić się już dziś i przetestować kilka nowych pomysłów. Jak już stali czytelnicy
Przysmaki Karolkifarszem, np. mięsnym, grzybowym, serowym czy szpinakowym. Farsz w obecnych czasach możemy dobierać dowolnie, wedle naszych upodobań. Zazwyczaj podawane są one jako dodatek do barszczu, najczęściej w święta Bożego Narodzenia. W święta nie może zabraknąć tego dania w wielu polskich domach. W tym czasie zawsze robię uszka z farszem grzybowym. Możemy podawać je również jako samodzielne danie. Dzisiaj zapraszam
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejest „aż tak słodka”. Jeśli użyjecie czekolady gorzkiej i deserowej będzie naprawdę idealna. Zupa czekoladowa deserowa to zupa na specjalne okazje – właśnie takie, jak pachnące Święta Bożego Narodzenia! Na pewno zjednoczy wszystkich przy stole w pełnym zachwycie. Pachnie świątecznie cynamonem, pomarańczą i czekoladą. Składniki: 115g czekolady deserowej 40g cukru 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 cukier z wanilią
Pociąg Do Kuchnipowstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem: brandy lub whisky
Mała Cukierenkajedna to obchodzony 25 października Światowy Dzień Makaronu . A druga? Później opowiem. A dlaczego "świąteczny"? Bo efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może zostać podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolacja z przyjaciółmi). Coś o torcie - pyszny w smaku i rewelacyjny (moim skromnym zdaniem;)) w wyglądzie :) choć tak naprawdę mimo nazwy jest
Kolorowy Przepisowniktrudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka
Ugotowaćwszystkie większe okazje i święta. W domu także zagapiliśmy się i nie było już czasu na robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pasja Smakuprzepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do piernika
Pyry na Gazpalce... Przepis czekał w archiwum od zeszłego roku i pomyślałam, że jeśli nie opublikuję go teraz, to będzie skazany na kolejną roczną banicję w folderze "stare na Boże Narodzenie". Czytaj więcej
bistro mamanajlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne jak te, co piekła moja urodzona w Essen babcia ( to jej przepis!). Ci co byli kiedyś na warsztatach Winiary, widzieli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieskończoność. Dlatego jak pierwszy raz ją zrobiłam, to byłam zdziwiona, że to danie jest takie proste i szybkie w wykonaniu. Rolada szpinakowa z łososiem to danie idealne na Boże Narodzenie, Wielkanoc czy jako przekąska na imprezę rodzinną, podaje się ją na zimni, pokrojoną w cienkie plastry. Roladę szpinakową nadziewam serkiem śmietankowym wymieszanym z serkiem chrzanowym oraz wędzonym łososiem
To Musisz Wiedziećpotem trzeba zamrozić, żeby się nie zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed przekładaniem, ale jestem przekonana, że upieczony w ostatniej
Weekendy w domu i ogrodziebiorę to za mój mały osobisty "sukcesik". Do jego uczczenia potrzebowałam czegoś wyjątkowego, świątecznego i nie pozbawionego %:). W następnych dniach przedstawię wielką czwórkę wspaniałych likierów idealnych na Boże Narodzenie. Jeśli zabierzecie się do pracy jeszcze zdążycie przygotować je przed świętami! Do dzieła! Kukułkówka- pierwszy kieliszek po prawej stronie Kukułkówka 30dag kukułek 2 szklanki spirytusu 500ml mleka skondensowanego słodzonego
Zapiski Młodej Żonycałej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły."Kochani,jutro Wigilia, magiczny czas dla większości. Życzę Wam wszystkim, abyście spędzili całe Święta Bożego Narodzenia otoczeni bliskimi i ich miłością. Spędźcie je w zdrowiu, radości i z nadzieją w sercach. Niech spełnią się wszystkie marzenia, te skryte i te bardziej codzienne. Wesołych Świąt
Codzienna kuchnia niecodziennazimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca....Składniki:0,5 kg filetów ryby np. morszczuka, dorsza, mintaja3 marchewki1 duża pietruszka1 średni seler1 cebula1 mały por2 listki laurowe3 ziela angielskie4
Bon Appetit Małgorzatyczysty z wywarem z suszonych grzybów... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na wywarze z suszonych grzybów. Z dodatkiem majeranku. Znakomity z uszkami czy krokietami. Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia. Składniki: 2,5 kg czerwonych buraków; 3 litry zimnej wody + 1 litr wody do ugotowania grzybów. 500 ml wywaru z suszonych grzybów; 50 g suszonych grzybów
Gospodyni Miejska