boże narodzenie - 15128 przepisów (strona:69/1009)

Tort Piernikowy 348

aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia.   Tort Piernikowy - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki

Słodka Strona
Sos tatarski 316

tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Składniki: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego szczypiorku

NiePieprz.pl
Makowiec - ciasto drożdżowe 251

makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie . Proporcje pomiędzy makiem a ciastem dro żdżowym zostały zachowane , ani jednego ani drugiego nie ma tu w nadmiar ze. Dużo l ukru - nie zapo mnijcie

Szefowa kuchni
Pasztet wykwintny z morelą. 211

Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka

Rozpustne gotowanie
Flaki na rosole wołowym 142

zwolenników, co przeciwników. Ja do tej pory bałam się samodzielnie je przyrządzić, gdyż pamiętam smak „babcinych” flaków. Ostre flaki na rosole wołowym, jadłam je właściwie w Boże Narodzenie, które w dzieciństwie spędzaliśmy na wsi. Pamiętam długie spacery w mroźne dni i później grzanie się właśnie przy takich flakach. Wszystko wtedy było inne, takie… bezproblemowe, wieczna

dom-agi.pl
SERNIK Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I PIERNIKOWYM SPODEM 257

Zapachy budzą nasze wspomnienia...dla mnie zapach pomarańczy przypomina święta i to właśnie pomarańczowe desery lubię przygotować na Boże Narodzenie najbardziej. Do mojego dzisiejszego sernika potrzebny będzie krem pomarańczowy (pomarańczowy curd) , na który przepis podałam wcześniej na blogu. Do masy serowej nie użyłam cukru, ponieważ krem pomarańczowy i biała czekolada nadadzą ciastu odpowiedniej słodyczy. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Racuchy drożdżowe 136

niedawna nie zastanawiałam się nad tym czy to tradycja ogólnopolska, czy lokalna, czy może tylko u nas w domu panuje taki zwyczaj. Było jasne, że Babcia zawsze na Wigilię Bożego Narodzenia robiła... Artykuł Racuchy drożdżowe pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Ciasta na święta przepisy na Boże Narodzenie 185

temu publikowałam zbiór: Pierniczki i ciasteczka na święta, dziś pora na coś większego, dziś ciasta na święta – moje sprawdzone przepisy... The post Ciasta na święta przepisy na Boże Narodzenie appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Piersi kurze w zalewie octowo – pomidorowej 163

połączenie ogromnie. Kilka razy już chciałam to robić ale miałam obawy. Niepotrzebnie, wyszło super. Smakiem przypomina mi rybkę w occie. Zrobię je jeszcze raz na pewno na Święta Bożego Narodzenia. Piersi kurze pociąć na paki o grubości 1 cm. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Mniej jak zawsze. Kawałki kurczaka panierować w jajku i bułce tartej. Na patelni obsmażyć kurczaka

Kuchnia Pokoleń
Sernik królewski 168

grudzień więc ja zaczynam odliczanie do Świąt. U mnie w tym miesiącu na blogu będą dominować przepisy na świ ą teczne dania i wypieki. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka

Kolorowa kuchnia Elki
Paszteciki z pieczarkami 387

paszteciki to idealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem. Obowiązkow y zestaw również na Święta Bożego Narodzenia. ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku

Kolorowa kuchnia Elki
Wigilijna zupa grzybowa 132

grudzień. Pewnie zastanawiacie się co to ugotować na Wigilię i świąteczne dni. Ja też intensywnie nad tym myślę. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji. Co prawda Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją

Passion of Cooking
Dekoracja Bożonarodzeniowego stołu 193

czas. Nie ma ku temu wątpliwości. Zawsze staram się by stół pasował do okazji i zawsze był świątecznie udekorowany - w końcu będziemy przy nim trochę siedzieć. W święta Bożego Narodzenia możemy bawić się kolorami - biały, złoty, czerwony czy srebrny, od nas zależy jaką kolorystykę wybierzemy i jak stół udekorujemy. Dzisiejsza aranżacja jest bardzo stonowana, nie ma zbędnych dodatków

Słodkie Przyjemności
Joulutorttu - świąteczne fińskie ciasteczka 164

gotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniaku Joulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybie- rzemy

Świat Ciasta
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 95

ryba w Polsce. Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy  też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis uwielbiam nade wszystkie

Kulinarne przygody Gatity