tradycyjny, babciny bigos. Jest to danie, które zawsze i wciąż kojarzyć mi się będzie z moją babcią. Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso
Życie ze smakiemryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne
Poezja Smaków - blog kulinarnyJuż od momentu przeprowadzki się na niego cieszyłam - historie na temat obchodzenia Świąt w Gram są bowiem szeroko znane. Jest to jedno z tych miejsc, gdzie na punkcie Bożego Narodzenia zwariowani są wszyscy, a że mają możliwości, to puszczają wodze fantazji. Główną atrakcją jest oczywiście występ Pyrusa , skrzata znanego z kilku adwentowych kalendarzy. Siostry C. go uwielbiają, gdy więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka) ok. 1 szkl. cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy
Domowa Cookierenka Agicoś słodkiego. Z racji, że święta zbliżają się wielkimi krokami i za miesiąc będziemy przygotowywać składniki do wypieków postanowiłyśmy przygotować ciasto, które w moim domu gości w święta Bożego Narodzenia obowiązkowo. Być może u Was też taka tradycja, że miodownik przy pachnącej choince nadaje uroku tym świętom. Tym razem przygotowałam to ciasto z nutą pachnącej kawy , którą otrzymałyśmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyłam w stanie uchwycić tego na zdjęciach. W smaku jest również rewelacyjny. Smak mandarynek w galaretce i kremu czekoladowego tworzy smaczne i ciekawe ciasto. Idealne na okres świąt Bożego Narodzenia, Sylwester lub karnawał. Do jego przygotowania zainspirowało mnie zdjęcie zobaczone na Instagramie. Z tym, że w tamtym torcie zrobione było wgłębienie, w którym umieszczone zostały mandarynki i zalane galaretką
Passions hobbies lifełatwe do zrobienia. Ja swoje ciasteczka przygotowałam z dodatkiem dżemu porzeczkowego. Równie dobrze ciasteczka będą smakowały przełożone czekoladą. Ciasteczka (kocie oczka) możecie przygotować razem z dziećmi na Boże Narodzenie. Ciasteczka te nie zawierają sody, ani proszku do pieczenia. Dzięki dodatkowi wanilii pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka (kocie oczka) Składniki 3 szklanki mąki
To co lubię - gotuję i polecamstołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka
Be Fit Be Strongaromacie to nasza propozycja domowej wędliny na świąteczny stół i nie tylko od święta. Bez pieczonego smacznego mięsa na różne sposoby nie ma u nas w domu Świąt Bożego Narodzenia. Rolowana karkówka pieczona ma tę zaletę że można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z różnymi dodatkami które lubimy, np. z konfiturą z czerwonych borówek , ćwikłą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo treściwe i naprawdę smakowite danie. Okazuje się jednak, że nie jest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy. Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą, tak aby starczyło na kilka dni. Poza wigilią groch z kapustą
Walijskie Pichcenieidealny powód i moment, aby na naszym stole pojawił się śledź właśnie. Ta ryba cieszy się ogromną popularnością u nas i gości na naszych stołach nie tylko na Boże Narodzenie. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill. Słyszałam już o nich dawno, ale jakoś ciągle nie było mi z nimi po drodze
Kulinarne przygody Gatitypodobno niemodna i oklepana ( jak mówią niektórzy ) u mnie w rodzinie nadal bardzo lubiana, może dlatego, że jemy ją naprawdę tylko dwa razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z tą sałatka jest tak jak z rosołem, niby we wszystkich domach taka sama a jednak każdy robi ją troszkę inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki
Kuchnia z widokiem na ogródsię szybko, a jeszcze szybciej zjada. Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty. Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie. Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie :) 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 6 jajek (L) 3 szklanki
Takie tam pichceniesobie herbatę czy kawę. Ma wspaniały zapach, który rozszedł się po całym domu podczas jego gotowania. Kiedy go przygotowywałam, to uświadomiłam sobie, ze Boże Narodzenie już niedługo :) Niech ten syrop będzie początkiem przygotowań do chyba najfajniejszych świąt w roku :) Składniki: pół litra wody , 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego), 2 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaczekać czekam cierpliwie, bo jest wyjątkowy. Przepis kilka lat temu podpatrzyłam tu i tak jak autorka przepisu ciasto zagniatam około 4 tygodni przed świętami, a piekę około tygodnia przed Bożym Narodzeniem. Piernik przekładam powidłami śliwkowymi i marcepanem, dzięki czemu nabiera wilgoci i robi się miękki. W takim wydaniu smakuje mi najbardziej. Bez piernika nie ma prawdziwych świąt, więc moje ciasto
Bon appetit mon amiepuszki to jest zupełnie inna bajka... W naszej świątecznej tradycji makowiec to obowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje
Apetyczna babeczkawłasna praca :) Choinka gotowa i zabieram się za gotowania :) P.S. Przepisy na moje wigilijne i świąteczne dania już w wkrótce... "Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam aby był to czas pełen magii podobnej do tej, która była obecna przed laty, w dzieciństwie... Aby te Święta były przepełnione anielskim spokojem, uśmiechem
Delicious Titbitsidealne do dekoracji lukrem . Ciasto doskonale zachowuje kształt wytłoczony wzór, więc można też użyć stempelków i darować sobie lukrowanie . pierniki, świąteczne pierniczki, dekorowane pierniki, jak dekorować pierniczki Boże Narodzenie, Święta polska, międzynarodowa Ilość: 70 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Świąteczne pierniczki do dekoracji (lub stemplowania) Kruche świąteczne pierniczki do dekoracji lukrem lub wycinania
Pełny talerzwpisem kilka tygodni temu. Dziś bierzemy się za pieczenie piernika oraz składanie go i dekorowanie. I niestety później znowu trzeba czekać… Jeśli chcemy przygotować ten piernik na święta Bożego Narodzenia, to warto za pieczenie zabrać się na 3-4 dni, a najlepiej tydzień przed Wigilią. To sprawi, że piernik zdąży zabrać wilgoci z powideł oraz skruszeje. Cały proces wydaje
Analiza Smakuzbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie . Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne
SprawdzonaKuchnia.plszybka i łatwa do zrobienia. W lodówce wytrzyma naprawdę długo, w zasadzie już możecie ją zrobić, aby podać na imprezie sylwestrowej, choć myślę, że zniknie od razu w Boże Narodzenie. Przepis mojej mamy, która często ją robi na różne okazje. Polecam! Składniki na sałatkę śledziową „do wódki”: 5 płatów śledziowych matiasów słoik około 200 ml grzybów leśnych marynowanych
e-PrzepisyKulinarnecynamonowe to propozycja dla osób, które unikają lub ograniczają cukier W tym roku wyjątkowo ciastek u nas sporo. Być może dlatego, że to one najbardziej kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, być może wynika to również z tego, że uwielbiam je przygotowywać J Szczególnie teraz, gdy można bawić się kształtami i dekoracjami. Dlatego czego jak czego, ale ciasteczek na świątecznym
365 dni dookoła kuchniWielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boże Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas
Różne smaki w kuchni