farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta... Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki są tak pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku
Na kulinarnym poligoniepowidłem+czas na zastanowienie co w tym roku zrobię do jedzenia, + zapomniałam miodu do piernika kupić (a składników sporo), to jednak chyba nie za wcześnie:))) Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tego piernika. Pachnący miodem i przyprawą korzenną, przekładany prawdziwymi powidłami śliwkowymi. To ciasto to esencja tych świąt. 1/2 kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 250 dag smalcu lub masła
Krylowa Kuchniapodsmażoną cebulką. U mnie w domu pierogi cieszą się ogromną popularnością i to w każdej odsłonie. Uwielbiamy ruskie , z mięsem lub grzybami . Każde ! Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz
Oryginalny smakmąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się
Weekendy w domu i ogrodziekolęda cartolina di Natale – kartka świąteczna Gesù Bambino – dzieciątko Jezus mercatino di natale – targ świąteczny messa di mezzanotte – pasterka Natale di Gesu – Boże Narodzenie ostia – opłatek pastore – pasterz presepe – szopka Re Magi – Trzej Królowie regalo – prezent renna – renifer San Nicolò – Święty Mikołaj stella di Betlemme
Bon Ton Italiasposób im się oprzeć. Gorzka czekolada, której serce stanowi marcepan, a wierzch zdobią pokruszone migdały to połączenie niemal idealne i przede wszystkim reprezentujące świąteczne smaki - czekoladki znakomite na Boże Narodzenie. Domowe Czekoladki z Marcepanem - Składniki: Marcepan: 100 g migdałów ok. 10-15 ml rumu lub wódki (w wersji dla dzieci - zastąpić wodą) 80 g cukru pudru kilka kropel
Słodka Stronacztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :). Wam też gorąco je polecam! Składniki na ok 50 ciasteczek (zależy od wielkości
Słodki Pomysłkajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie. Tak się prezentuje Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami. Zapraszam po przejrzysty przepis krok
kuron.com.plŚwiąteczne ciastka czekoladowe są niesamowicie pyszne i miękkie jak brownie . Przyozdobiłam je landrynkami, które niedawno kupiłam na świątecznym jarmarku. Te cukierki Szwedzi nazywają polkagris . To tradycyjne cukierki na Boże Narodzenie. Bardzo je lubię. Polkagris to cukierki o lekko miętowym smaku, więc pomyślałam, że do czekolady będą idealnie pasować. Nie pomyliłam się. Ciastka wyglądają bardzo zachęcająco i wierzcie
codojedzeniajest często wybierany przez małych i dużych. Jest jednak stary przepis obecny u nas za sprawą pewnej dawnej nauczycielki SP i ten wafel, przygotowywany w przeszłości zawsze na Boże Narodzenie po prostu uwielbiam. Należy chyba to stwierdzenie opatrzyć dodatkiem "niestety", jest to bowiem dawka kalorii dość duża, bardzo duża, bardzo, bardzo duża. A niestety dlatego
I tu będę miała takie tekrokietów. Jeśli szukacie jednak czegoś bardziej wyszukanego, to polecam przepis na kapustę z grzybami i żurawiną duszoną na winie . Więcej przepisów na Wigilię znajdziecie we wpisie: Przepisy na Boże Narodzenie Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki: Kapusta kiszona – 1,2kg Suszone grzyby – 80g Cebula – 3 duże sztuki Olej do smażenia Wrzątek – do zalania
Kulinarne Przebojeoccie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara Tatar ze śledziaSkładniki
UgotujmyTo.plglazury , tylko z delikatna bezą . To ciasto jest wszystkim dla miłośników maku i bezy. Naprawdę pyszne ciasto , którym będziesz się cieszyć wszystkimi zmysłami. Idealny makowiec z bezą na Święta Bożego Narodzenia. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża
Zdrowy Styl Joannyniebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak. Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!. Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 30 dag margaryny lub masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 15 dag cukru pudru
Apetyczna babeczkaimprezie. Co ważne, są to przekąski odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Barszcz z uszkami to typowo wigilijne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jednak gdy nie mamy możliwości na to, by przygotować uszka lub po prostu skończą się za szybko, możemy podać barszcz z innymi dodatkami. Czysty barszcz czerwony smakuje przecież wyśmienicie w wersji
Wiszniówkajest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 3 żółtka
babka w formiemoże uda się wrzucić wcześniej. Nie wiem. Tak jak kiedyś napisałam - staram się uzupełniać bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza
Nie tylko w kuchni