Potrawy wigilijne 271farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Przepis na uszka znajdziecie tutaj: Uszka z grzybami 3. Smażony karp Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przepis tutaj: Karp smażony 4. Kapusta z grzybami, przepis tutaj: Kapusta z grzybami 5. Paszteciki z kapustą i grzybami *** Przepis na kruche paszteciki: Kruche
Blog z Apetytem
Śledzie w zalewie octowej 135jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika ze śledziami dodajemy również plastry cytryny;) Idealny śledzik na Wigilię, Boże Narodzenie i Sylwestra. Koniecznie spróbujcie! Print Śledzie w zalewie octowej .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Śledzik idealny ma każdą okazję. Course Przystawka Cuisine Polska Keyword
SprawdzonaKuchnia.pl
Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów 213słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały. Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 428dzień jest sprzedawany we Francji w mniejszych i większych wersjach.Według mnie deser ten przypomina świąteczny wieniec, dlatego uznałam, że świetnym pomysłem będzie przygotować go również na Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE
Słodko-Słony Świat Ilony
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 147wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował. Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków (najlepsze podłużne buraki, prawie czarne po przekrojeniu) 3 małe jabłka deserowe
Moja Delicja
Japoniec – ciasto makowe 126nowo – po swojemu. Tak, ten przepis nie jest stricte jak ten z karteczki. Jak jest możliwość dodaję bądź odejmuję coś od siebie. Bardzo fajny pomysł na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Córka już mnie poprosiła, bym taki upiekła. No to będzie w takim razie. Składniki: * 40 – 50 dkg maku mielonego * 1 margaryna lub masło * 40 dkg cukru * 8 jajek
Pieprzyć z Fantazją
Mandarynkowe ciasto świąteczne 134naszych smakołyków pozostaje na drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia 🙂 Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora 🙂 Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek
Moja Delicja
Przegląd miesiąca 172spotkanie z naszą przyjaciółką Olą. Tym razem na tapetę poszła Herbaciarnia Marzenie w Sosnowcu. Czy było warto? Zdecydowanie! Zwłaszcza dla napicia się kwitnącej herbaty Ostatni tydzień przed Świętami Bożego Narodzenia przyniósł nam dwa wydarzenia kulturalne. Pierwszym z nich był Koncert Kolęd i Pastorałek Chóru „Zorza”, w którym występuje moja babcia. Drugim wydarzeniem był wernisaż wystawy malarstwa Ewy Hoppe
Życie ze smakiem
Mandarynkowe ciasto świąteczne 251smakołyków pozostaje na drugi dzień. Ten zniknął w dniu pieczenia :) Co prawda po wizycie gości ostał się spory kawałek, ale nie doczekał do wieczora :) Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia jako coś innego i odmiennego! Składniki ciasta: 140 g masła w temperaturze pokojowej 140 g cukru 375 g serka ricotta 3 jaja + 2 żółtka skórka starta z 3 mandarynek
Moja Delicja
Makowe święta 2016 432jest. Świąteczny wypiek, który nie tylko smakuje, ale i wspaniale wygląda. Oprószony wiórkami kokosowymi, które przywodzą na myśl biały puch (którego niestety i tym roku chyba na Boże Narodzenie zabraknie) i łączący w sobie wiele kojarzących się z tą porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie, jak i w tortownicy (polecam przekroić je wtedy
Ratunku obiad
Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto 125wielu lat korzystały z własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć 🙂 Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków ! Składniki na ciasto do uszek: (około 60-70 małych uszek) 300 g mąki pszennej 30 g masła 200 ml wrzątku 1/2 płaskiej łyżeczki
Moja Delicja
Ciasteczka mniej i bardziej świąteczne 233ciasteczka pięknie się prezentują i są bardzo smaczne. Różne kształty, różne smaki - każdy znajdzie na pewno coś co mu się wyjątkowo spodoba i zasmakuje. Poza tym nie wszystko przed Bożym Narodzeniem musimy doprawiać przyprawami korzennymi, prawda? Ale kilka propozycji w korzennym klimacie też jest. Zajrzyjcie, poczytajcie i może coś Was zainspiruje albo zauroczy. Smacznego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 132smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł i nie próbował). Po prostu wszyscy się boją krwi
Moja Delicja
Dorsz zapiekany z serem i śmietaną 276jako danie na obiad, nie koniecznie tylko na kolację wigilijną. Zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na Boże Narodzenie . Składniki: 1 kg filetu z dorsza 8 łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 4 średnie cebule Cukier Sól Świeżo zmielony czarny pieprz Starty ser Masło Mąka Opis przygotowania
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Domowa skórka pomarańczowa 276serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki: 4 duże pomarańcze 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Skórka pomarańczowa – jak to zrobić? Pomarańcze
Ciastkozercy