PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 229Wigilia oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty aby przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:) . Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki
RAROSSA
Sorry, taki mamy klimat 261Spojrzawszy wczoraj na pogodę za oknem, mimowolnie zaczęłam nucić: "Pada śnieg, pada śnieg, dzwonią dzwonki sań...". No tak, problem w tym, że to Wielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku
bastalena
Caramel Brownie Tower 488krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię
SMYKWKUCHNI
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 283Dopiero co były Święta Bożego Narodzenia, a tu nagle Wielkanoc, kurcze im człowiek starszy tym szybciej czas leci. Mało brakowało a kompletnie zapomniałabym o tych świętach. Ale na szczęście poranny telefon od mamy pełny planowania, książka "Potrawy i zwyczaje wielkanocne", którą dostałam od wydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę jak najszybciej - może będzie inspiracją
Brzuszki Łakomczuszki
Sernik czekoladowy z mascarpone 425brzoskwinie. Po prostu niebo w gebie!:) Dzis bylismy na kolacji u tesciow, dostalam mnostwo pochwal od wszystkich, a tesciowa dodatkowo przykazala mi, ze mam te pysznosci zrobic na Boze Narodzenie!:) Wielkie dzieki! Gość: sowa_nie_sowa, auv186.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/10/07 09:14:21 Bardzo się cieszę, choć w sumie nie miałam wątpliwości, że tak będzie:) Pamiętam ten sernik doskonale i wiem
Zdrowa Kuchnia Sowy
Życzenia 217Radosnych, zdrowych, rodzinnych i pełnych (niekoniecznie tylko zdrowych;) smakołyków Świ ą t Bożego Narodzenia życzy Sowa
Zdrowa Kuchnia Sowy
Pokusa Janssona /Janssons frestelse - zapiekanka ze Szwecji 410Nazwa fajna, a czy smak też taki kuszący? Pokusa Janssona jest w Szwecji bardzo popularnym daniem, ale uświetnia także świąteczne stoły. Podaje się ją np. na Boże Narodzenie. Ja szukając czegoś z kuchni szwedzkiej trafiłam właśnie na nią i postanowiłam, że ją przygotuję. Inspiracja: Waniliowo . Składniki: 10 ziemniaków puszka anchois 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka śmietany
Pasja Smaku
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 411Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek przyprawy piernikowej i orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą: marchewki, jabłka , maślanki, no i jeszcze oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-) Przepis znaleziony na stronie
Smaczne Zdrowe
Wiosna zimą mile widziana :) 232krzewy borówek puszczają nowe pączki. Mały mętlik zapanował w pogodzie, a harmonia w naturze została nieco zburzona. I któż by pomyślał, że za trzy dni Wigilia Świąt Bożego Narodzenia... Spacerując po zielonej trawie czułam bardziej, jakby to wiosna budziła się do życia. Nie ukrywam jednak, że bardzo mnie to cieszy. Jakoś mało lubię zimowe mrozy i mocno zaśnieżone
Sajkofanka smaku
Słodko - makowo i bakaliowo :) 243Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach
Sajkofanka smaku
Brak tytułu 170Wszystkim moim czytelnikom życzę zdrowych, wesołych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia
Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 455jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta
Ala piecze i gotuje
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 213Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała
Mia Cucina Sofieta
Bożonarodzeniowa włoska szopka 179Jednym z najbardziej charakterystycznych aspektów Bożego Narodzenia we Włoszech jest bez wątpienia szopka bożonarodzeniowa , którą jako pierwszy zaaranżował św. Franciszek w 1223 roku w Greccio. To właśnie on zaprosił mieszkanców do pobliskiej groty, w której był już przygotowany wyścielony słomą żłóbek i figurka Jezusa. O bok stajenki braciszkowie ustawili żywego woła i osła. W postacie Świętej
Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 268powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie? Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom
Mia Cucina Sofieta